Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘2. Tesis Yönetim Zirvesi ve Ödül Töreni Programı’na katıldı. Bakan Kurum, TRKTYD’nin ilk yerli ve milli otomobil TOGG'un elektrikli şarj ünitelerinin sitelere kurulması yönünde çalışma başlattığını, bu çalışma için kısa sürede 6 bin 800 siteden talep alındığını açıkladı. Bakan Kurum, konuşmasında “Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkların getirilebilmesi için hazırladığımız düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. 5 bin nüfusu geçen sitelerin yaygınlaşması tesis yönetiminin önemini kat ve kat arttırmıştır. Her sitemizi, mahalle kültürümüzün yaşandığı, insanımızın birbirine yakınlaşmasını sağlayacak sevgi, saygı ve şefkat mekânı haline getirmek zorundayız. Elektrikli araçlar için hiçbir ruhsat alınmadan şarj ünitelerini koyabiliyoruz. Türkiye Yüzyılı fişeği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ateşlenmiştir. Yine iklim değişikliği ile mücadele kapsamında boşa akan yağmur sularının binaların rezervuarlarında kullanılması, artan suların ise bahçelerde kullanılmasına yönelik 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak yapılar için yağmur suyu depolama sistemini zorunlu hale getirdik” dedi.

‘SARJ ÜNİTELERİNİ SİTELERE KURULMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMA BAŞLATILDI’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneğince (TRKTYD) ilk yerli ve milli otomobil TOGG'un elektrikli şarj ünitelerinin sitelere kurulması yönünde çalışma başlatıldığını belirterek, “Burada hiçbir ruhsatı alınmadan şarj ünitelerini koyabiliyoruz. Derneğimiz de çok kısa bir süre içerisinde önce ülkemizin ilk yerli ve milli otomobil olan TOGG’un şarj ünitelerinin sitelere kurulması için bir çalışma başlattılar ve çok kısa süre içerisinde 6 bin 800 sitenin talebini, vatandaşlarımızın yeni otomobilimize gösterdikleri hassasiyetin önemini bir kez daha yansıma olarak görmüş olduk.” dedi.

TÜİK açıkladı! Aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL oldu TÜİK açıkladı! Aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL oldu

‘SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA VURGU YAPTI’

 Bakan Murat Kurum, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) tarafından Sancaktepe'deki Recep Tayyip Erdoğan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen "2. Tesis Yönetim Zirvesi ve Ödül Töreni’ne katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, toplu konut anlayışını Türkiye'ye getiren iradenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ve sosyal devlet anlayışını 2002 yılında AK Parti iktidarıyla 81 ile yaydıklarını belirterek “Bu çerçevede 81 şehirde aynı imkânlara sahip yerleşim alanları, şehirlerin inşası ve ihyası için çalışmalar yaptık. Tabi bu çalışmalarla birlikte bugün baktığınızda artık bu süreç inanılmaz bir şekilde büyüdü.” dedi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE EDİYORUZ’

Bakan Kurum, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmaları kapsamında binalardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını önlemek azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını, yeşil bina ve enerji verimli yapıları artırmak için de yapılan çalışmaların devam ettiğini anımsatarak “Bu artık hepimiz için bir zaruret haline gelmiştir. Bunun yanı sıra yine yeşil çatı uygulamaları, su verimliliği, enerji verimliliği, iklim dostu malzemelerin kullanımı ve sıfır atık uygulamalarını hayata geçirmek tesis yönetim süreçlerinde yer alan paydaşlarımızın, kardeşlerimizin dikkat etmesi gereken hususlardır.” dedi.

‘TOPLU KONUT ALANLARINDA YAYGINLAŞTIRACAĞINIZ’

Bakan Kurum, Bakanlık olarak Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi’nin konut alanlarında yaygınlaştırılması için site yönetimlerine büyük iş düştüğünü belirterek, “Toplu konut alanlarında yaygınlaştıracağınız geri dönüşüm uygulamalarıyla sitelere bir kazanç da sağladık. Buradaki ambalaj atıklarının tüm gelirlerini sitelerimiz alıyor. Bu anlamda, Türkiye’de faaliyet gösteren yapı yönetim şirketleri çok kıymetli. Bu mücadeleye ortak olarak bizimle birlikte yol yürüyecek geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımız için daha güzel bir dünya bırakmak; insan, çevre ve doğa merkezli anlayışla bu çalışmaları yapmak çok önemli. Bu farkındalığı arttırmak amacıyla sizin yapacağınız iklim değişikliği ve sıfır atık çalışmaları kapsamında her türlü destek vereceğimizi ifade etmek isterim.” ifadelerini paylaştı.

‘SU SAVAŞLARI ÇIKARACAK’

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında boşa akan yağmur sularının çok kıymetli olduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Önümüzdeki süreçte göreceğiz, su savaşları çıkacak. O yüzden havamıza, suyumuza, yeşilimize, toprağımıza sahip çıkmak zorundayız. Akan yağmur sularının binaların rezervuarlarında ve yine artan suların bahçe sulamasında kullanılmasına yönelik 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak yapılar için ‘Yağmur Suyu Depolama Sistemi’ni zorunlu hale getirdik. Bu da çok önemli. Hem aidat giderlerini düşürecek, hem de bu noktada israfı önleyecek bir davranıştır, tutumdur.” diye konuştu.

‘İKLİME DUYARLI SIFIR ENERJİLİ BİNA KONSEPTİNE GEÇECEĞİZ’

Binaların 5 bin metrekareden büyük parsellerde konut parselleri de dâhil 2023 yılı itibariyle yüzde 5’inin elektrik, yüzde 5’inin de yenilenebilir enerjiden karşılama ve B sınıfı zorunluluğu olacağını belirten Bakan Kurum, “İnşallah ileride neredeyse iklime duyarlı sıfır enerjili bina konseptine geçeceğiz. Bu noktada emisyon üretmeyen bina konseptine geçeceğiz. Bunu da kademe kademe yapacağız. O yüzden sitelerimizden beklentilerimiz süreç içerisinde yenilenebilir enerji ile alakalı gerek ısı pompası, gerek yenilenebilir enerji kaynakları; bu rüzgâr olabilir, güneş olabilir, su olabilir, bütün kaynakları kullanarak hem aidat giderlerimizi düşürmek, hem de bu noktada geleceğimize, ekonomimize, istihdamımıza katkı sağlamaları noktasında çalışmalarını yapmalarıdır. Bizde bu konulara zaten Enerji Bakanlığımız, bizler her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.” dedi. Bakan Kurum ayrıca konuyla ilgili bütün taleplerin Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne ve o bünyede kurulacak birime iletebileceğinin altını çizdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim