Tarım ve Orman Bakanlığı ve Konya Valiliğince düzenlenen ‘Gençler Tarım ile Buluşuyor’ programı gerçekleşti. Programa Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Halil Etyemez, Ahmet Sorgun, Selman Özboyacı AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

‘KONYA TARIMDA İLK SIRADA’

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Konya’nın tarımsal sanayide ülkenin lokomotifi olduğuna dikkat çekti. Bu durumu rakamlarla açıklayan Bakan Kirişçi, “Ülkemizin tarım alanlarının yüzde 8’i zirai alet ve makineleri ihracatının yüzde 14’ü Konya’dadır. Konya, 11 üründe başta buğday, arpa, şeker pancarı ve mısır olmak üzere Türkiye üretiminde ilk sıradadır. Şehrimiz yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, kiraz ve silajlık mısır gibi 12 üründe de Türkiye üretiminde 2. sırada yer almaktadır. Konya’ya 2022 yılının ilk 8 aylık döneminde kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde 21,4 milyon lira, hayvansal üretim desteklemeleri çerçevesinde 504,9 milyon lira, bitkisel üretim destekleri çerçevesinde ise 1,5 milyar olmak üzere; toplamda 2 milyar liranın üzerinde destek verilmiştir. Konyalı üreticilerimize son 20 yılda yatırımlarla birlikte 57,3 milyar liralık tarımsal destek sağladık. Konya’da büyükbaşta hayvan varlığımız 2002’den bu yana üç katına çıkmıştır. 952 bin 538 büyükbaş hayvan sayısı ile ülkemiz büyükbaş varlığının yüzde 5’ine sahip Konya, ilk sıradadır. Konya’daki küçükbaş hayvan varlığı ise son 20 yılda iki kat artmıştır.” ifadelerini kullandı. Genç nüfus oranının gelişmiş ülkelerde düşük olduğuna dikkat çeken Kirişçi, ‘‘Türkiye'de 20 yaş altı nüfus yüzde 31,7'dir. Bu potansiyeli, ülkemizin zengin kaynaklarıyla harmanlayarak ve akıl terini eskisinden çok daha önemli bir yere koyarak ekonomik fayda ve refaha dönüştürmek hedefindeyiz. Ülkemizin Tarım Stratejik Planları içerisinde, son dönemde birçok başarılı örneğini gördüğümüz yerli ve milli üretim faaliyetlerinin önemli bir rolü olacaktır. Tarımsal üretimde dijital unsurların, ülkemiz gençlerinin akıl teriyle tüm dünyaya yaygınlaşacak cihaz, sistem ve süreçlere dönüşeceğinden kuşkum yoktur.” şeklinde konuştu.

‘SEN ÜRET YETER’

Çiftçilerin artık büyük bir gururla üretici olduklarını söylediklerini ifade eden Kirişçi, ‘‘Pandemi dönemi ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı, bize tarımın ne kadar stratejik, gıdanın ne kadar vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu ülkede ‘Ben üreticiyim’ demekten veya ailesinin bu faaliyetlerde bulunmasını zikretmeyen kardeşlerimiz, artık gönül rahatlığıyla ‘Biz çiftçiyiz, çiftçi bir ailenin çocuğuyuz, biz üretiyoruz, ürettiğimiz için değerliyiz’ noktasına gelmiştir. Öte yandan, genç nüfusumuzu IPARD Programları çerçevesinde istihdamla ve üretimle buluşturduğumuzu da buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Sizlerin huzurunda, üretmek, ülkemize kaynak oluşturmak ve geleceğini en iyi şekilde şekillendirmek isteyen gençlerimize ‘Gelin bu desteklerden yararlanın çağrısı’ yapmak istiyorum” dedi. Bakanlık olarak, gençlerin kırsala dönüşü için tarım orman projeleri çerçevesinde projelerine devam ettiklerini bildiren Kirişçi, “Uzman Eller Projesi’ kapsamında 100 bin TL’lik hibe desteğini, Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2024 yılına kadar sürdürme kararı aldık. 81 ilimizde bin 883 proje uygun bulunmuş ve bin 275 proje sahibi ile hibe sözleşmesi imzalamıştır. Bu çerçevede 127 milyon lira hibe ödemesi hedeflenmektedir. Yani bütün gücümüzle ‘Sen üret yeter’ diyoruz. Biz her zaman sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin tarım sektörünün sizin vizyonunuza, enerjinize ihtiyacı var. Artık kent tarımı diyoruz, dijital tarım diyoruz. Gücümüzün, ülke kaynaklarımızın ve zenginliklerimizin bilincinde olarak emeğinizle ülkemizin daha müreffeh bir seviyeye ulaşması için gayret göstereceğine inancım tamdır. Sizlerle geleceğe dair umutlarımızın daha da arttığını vurgulayarak, ‘Gençler Tarım ile Buluşuyor’ programının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.’’ dedi.

‘TARIM VE GIDANIN ÖNEMİNİ KOVİD DÖNEMİNDE GÖRDÜK’

Vali Vahdettin Özkan, “Bakanımız daha önceki nitelikli çalışmalarıyla hem tarımın hukuki altyapısının inşa edilmesi hem icra edilmesi hem de şehrimizdeki tarım alanlarının iyileştirmesi gereken alanlarla ilgili projeci yaklaşımlarla şehrimiz açısından yüksek derecede bir katma değer oluşturuyor. Bu yönüyle bakanımıza teşekkür ederiz. Gençlerin, sürecin içinde olması bizim için bir güvencedir.’’ dedi. Aşık Veysel’in ‘Benim sadık yârim kara topraktır’ dizeleriyle söze başlayan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, ‘‘Nasıl bir dünyada yaşıyoruz ve nasıl bir dünyada yaşamak istiyoruz’ sorularını kendimize sormalıyız. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 10’u açlıkla karşı karşıya. Dünya Bankası’nın raporuna göre 2050 yılına kadar 216 milyon kişi su ve gıda kıtlığı yüzünden göç etmek durumunda kalacak. Tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği günlerde iklim değişikliği ve su israfının önüne geçmeliyiz.  Kovid-19 salgını bize değişmemiz gerektiğini öğretti; tarım tohum, su kaynakları ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Küresel iklim değişikliği ile birlikte kaynakların azalmasıyla gıdanın her geçen gün stratejik bedelinin arttığını bizzat yaşadık.’’ şeklinde konuştu.

‘TARIM, GÜNÜMÜZ VE GELECEĞİN SEKTÖRÜDÜR’

2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarın üstüne çıkacağını belirten AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, bu nedenle tarımsal üretimin gelecek için oldukça önemli olduğunu ifade etti. Konuya açıklık getiren Etyemez, şunları söyledi, “Artan gıda talebini karşılayabilmek için üretimin artırılması, israfın da önlenmesi gerektiğini görüyoruz. Tarım sektörünü, bugünün ve geleceğin sektörü olarak gördüğümü her platformda ifade ettim. Tarımsal üretim, bir ülkenin gücüdür. Tarım demek, gıda güvencesi demektir. Cumhurbaşkanlığı ve bakanlığımız ile yürütülen çalışmalarla mevcut gıda ve tarım sistemimizi daha iyi bir noktaya getirmek için çalışıyoruz. Gençlerimiz ve gelecek nesillerimizin tarıma olan ilgisini artırmaya gayret gösteriyoruz. Bugün Konya’da Genç Çiftçi Eğitim Programı açılışını yapıyoruz. Bu projeyle gençlere girişimcilik bilincini kazandırmak suretiyle tarımsal üretim ve yatırıma katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kırsaldaki genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen bu projenin, benzer uygulamalardan farklı olarak yeni bir ses olacağını düşünüyorum. ‘Buğday ile koyun, gerisi oyun’ sözü Anadolu’da bizi en iyi ifade eden sözdür çünkü Anadolu buğdayın ve tahılın anavatanıdır. Konya’mız için buğday ve tahıl üretiminin artırılması için yeni projeleri hayata geçirilmesi noktasında müjdeler bekliyoruz. Bu bağlamda devletimizin yeni projelerle küçükbaş hayvancılığı artırmak, evlenemeyen gençlere destek olmak için elinden geleni yaptığını çok iyi biliyoruz. Genç çiftçi kardeşim, hiç unutmayalım. Toprak ana dökülen her damlanın karşılığını mutlaka verecektir. Sizin ellerinizle yoğrulacak bu bereketli topraklar, sizinle hayat bulacak; tarlaya düşecek her bir tohumu, emekleriniz ve alın terinizle harmanlayacaksınız. Yarınlarımız sizlerin eseri olacaktır. Gençlikle gurur duyuyoruz.”

‘TARIM ŞEHRİ KONYA’YI DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞIYORUZ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamanın giderek zorlaştığı bir dönemde, tüm bu zorlukları aşmanın tek yolunun sonraki nesilleri tarım konusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi. “Ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacak yegâne anahtar, kendini her alanda geliştirmiş, üretken, çalışkan ve şuur sahibi gençlerimizin bizzat kendileridir” diyen Başkan Altay, şunları kaydetti, “O yüzden bu tür çalışmaları önemsiyoruz. Bundan 10 bin yıl önce bir buğday tanesi ile başlayan tarım yolculuğu, günümüze kadar büyüyerek devam etmiştir. Ülkemizin ‘tahıl ambarı’ unvanın taşıyan Konya’mız, Türkiye’nin tarımda en önde gelen şehridir. Özellikle korona virüs döneminde Konya ürettikçe Türkiye de üretmeye ve büyümeye devam etmiştir. Hazreti Mevlana’nın verdiği mesajdaki gibi biz de çalışarak insanlara faydalı olma yolunda şehrimizin sahip olduğu potansiyeli daha iyi bir noktaya taşımak, topraklarımızı küresel iklim değişikliğinin etkilerine karşı korumak ve ilçelerimizin tamamını kalkındırma adına yoğun bir gayrette bulunuyoruz. Bu alanda Konya’da düzenlenen çalıştayın bahsettiğimiz hedeflere ulaşmada vesile olacağını ümit ediyorum.” Mevlâna Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ‘Gençler Tarım ile Buluşuyor’ programı sonrasında Konya yöresine ait ürünler ile El Sanatları Sergisi, 12’inci Tarım, Orman ve İnsan temalı Fotoğraf Sergisi protokol ve çiftçiler tarafından ziyaret edildi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ağaç fidesi dağıttığı program sonunda geleneksel düğün pilavı ikramı yapıldı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim