Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı planlanan ve şimdilerde önemli mesafelerin kat edildiği yeni arge ve inovasyon merkezinin tüm ayrıntılarını Konya Yenigün Gazetesi ile paylaştı. Konya sanayisinde geleceğe dönük olan dev bir sistemin oluşturulması ve bu sisteme bölge üniversitelerinin, girişimci sanayicilerin, odalar ve borsanın da dahi edildiği önemli bir üssün Konya'da yükselmesi için ilk adımların atıldı.

KONYA OSB'YE İNOPARK MÜJDESİ

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yükselecek olan yeni yatırımın tüm detaylarını anlatan KSO Başkanı Memiş Kütükçü, "Bölgesel Ar-Ge İnovasyon Merkezi'ni 20 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurmayı düşünüyorduk. Sanayi Bakanımız'dan buranın Teknoloji Geliştirme Merkezi'ne dönüştürülmesini istedik. Sanayi Bakanımız buna çok güçlü destek verdi. Yol haritası üzerinde çalışıyoruz. 20 bin metrekarelik arsada 5 bin metrekarelik bir bina düşünüyoruz. Burada ofisler ve kuluçka merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, yenilenebilir enerji merkezleri kurulacaktı. Biz buranın Teknoloji Geliştirme Merkezi'ne dönüştürülmesini talep edince, burası bizim tabirimizle İNOPARK oldu. Bunun kurulumunu başlattık. Teknopark statüsünde olacak ve tüm yasal avantajlarından, teşvik mekanizmasından faydalanacak bir proje. Ancak biz burayı üretim odaklı bir teknoloji geliştirme merkezi olarak hayal ediyoruz. Yani üniversite kampüsü içerisinde kurulan teknoparklardan daha farklı bir yapıya sahip olacak. Alanı bu nedenle geliştirdik. Üniversitelerden daha fazla üretime dönük ve sanayi içerisinde, sanayici ile birlikte olduğu için daha hızlı süreçte sonuç alınabilecek bir yapısı var" dedi.

FİRMALAR KENDİ AR-GE MERKEZLERİNİ KURABİLECEK

Bununla kalmak istemediklerini ve 120 bin metrekarelik bir alanda kurulu, sanayicinin kendi Ar-Ge merkezlerini yapabileceği bir yapıyı hayal ettiklerini dile getiren Memiş Kütükçü, "Firmalar gelsin, kendi Ar-Ge merkezlerini kursun bu yapı içerisinde. Bunlar teşvik ediliyor çünkü. Bizim gideceğimiz yön burası olmalı. Bu alanları teknoloji geliştirme merkezi yapmak, sanayi arazisi isteyen sanayicimize yatırım arsası vermekten daha anlamlı hale gelecek. Bu hayalimizi gerçekleştirmek için düşündüğümüz arsa, hariçten kazanılacak bir arsa olacak. Konya'ya yapılabilecek en hayırlı işi yapmış olacağız. Bu yapıyı olağanüstü geniş bir perspektifte düşünüyoruz. Şu ana kadar tekno kentlerin kurulabilmesi için en az bir üniversite ile işbirliği yapmak gerekiyor. Ama birden sonrası için önü açık. Selçuk Üniversitesi Rektörümüzle görüştük, mutabık kaldık. Selçuk'taki Teknokent, algı olarak diğer üniversiteleri sınırlıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin de bu yönde bir çalışması vardı onlarla da mutabıkız. Karatay Üniversitesi ile aynı şekilde mutabakat sağladık. Aksaray Üniversitesi ile görüştük onlar da sevinçle karşıladı. Kısa bir süre içerisinde Karaman Üniversitesi ile de görüşerek onlara da bu konuyu aktaracağız. Üniversitelerin dışında bu yapıya şirketlerin de ortak olması mümkün. İlk davetimizi Konya Şeker'e yaptık. PANKOBİRLİK Genel Başkanımız Recep Konuk da sıcak karşıladı. "Hem üniversite olarak hem de şirket olarak sizinle yakın çalışma içerisinde olmak isteriz" dediler. Diğer şirketlerimize de bunu açıyoruz. Bölgenin kendisine aidiyet hissedebileceği bir yer olsun istiyoruz. Bölgenin tamamı bu yapı içerisinde yer alsın istiyoruz. 3 odamız yer alma iradesini koydu ortaya. Bu yapıyı Konya'nın ve bölgenin tamamının sahip çıkabileceği bir hale getirmek istiyoruz. Bunun örnekleri var. Gebze'de en başarılı örneğini görüyoruz. Bir İsrail şirketi buraya yüzde 49 ortaklık kurmuş. Biz burada kendi gücümüzle bir ortak değer oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KONYA KIRILMA NOKTASINA GELDİ

Uzun bir süredir TÜMOSAN ve Eti Alüminyum ile birlikte yapılan birkaç yatırım hariç tutulduğunda, Konya  Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yapılan yatırımların yüzde 100'e yakın bir bölümünü Konya insanının kendi işini geliştirerek gerçekleştirdiğini dile getiren KSO Başkanı Memiş Kütükçü, "Belki uzun zamandır ilk defa ulusal ve uluslararası düzeyde yatırımlar almaya başladık Algida ile birlikte. Konya'da böyle bir kırılma noktası yaşanıyor. Bu kırılma noktası siyasi konjonktürün getirdiği bir durum. Bir parti genel başkanı, bir yatırımcı bakanlık ve benzeri hayalimizin olduğu bir dönemden geldiğimizi görmemiz gerekiyor. Geçmiş dönemde elde edilen siyasi kazanımların sürdürülemez olmasından hep dem vurduk. Arkasından Lütfi Elvan Bey'in Türkiye'nin en büyük yatırımcı bakanlığına getirilmesi bizi sevindirdi. Aslında beklemediğimiz bir durumdu. Üzerinde hesaplar yapmamıştık, adeta hediye edildi. Lütfi Bey, Karaman'dan milletvekili seçilmiş olabilir ama Konyalıdan daha Konyalıdır. Bölge adına hareket ediyor" dedi.

BAŞBAKAN VE BAKAN AVANTAJIMIZ VAR

Bireysel bazda ve Konya halkı olarak çok da emek harcanmayan bir noktada, bugün Başbakan olan hemşerimiz Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun tamamen kendi birikimleri ile adım adım zirveye ulaştığını kaydeden Kütükçü, "Lütfi Bey de, Sayın Başbakanımız da Konya'nın son dönemde almış olduğu en iyi siyasi yatırımlardır. Bu insanları tüketmemeye de özen göstermemiz lazım. Konjonktür buna çok müsait. Bu tuzağa da düşmememiz lazım. Bizi her gören Konya'ya hayırlı olsun başbakanlık diyerek cümleye giriyor. Ben de ilk cümle olarak Türkiye'ye hayırlı olsun diye cevap veriyorum. Konya'yı bu şekilde öne çıkararak, ya da Konya algısını yerli yersiz çok fazla öne çıkararak bu kazanımı çok kolay erozyona uğratmamaya bizim özellikle önem göstermemiz gerekiyor. Konya projeleri ve Konya açısından olağanüstü bir dönemdeyiz. Bu süreci çok akıllı, dikkatli ve prensipli bir şekilde yönetmek durumundayız" ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ YENİ BİR SENARYO DAHA SAHNEDE

Türkiye ne zaman toparlarsa, Türkiye için üretilen farklı senaryoların bir bir ortaya koyulduğunu aktaran Kütükçü, "Gezi olaylarıyla su yüzüne çıkan ve farklı şekillerde denemeleri süren bu olaylar zincirine bir yenisini daha ekliyorlar. Yeni bir enerji, yeni bir heyecanın oluştuğu anda ki, bu rüzgar esmeye başlamıştı, ekonomi çevrelerinde özellikle hükümet programı çok takdirle karşılanmıştı. Bundan sonrası için ümit verici gelişmeler yaşandı. Bir sorun yumağı hemen yeni hükümetin önüne koyuluverdi. Bunlar, ülkeyi gerçek gündeminden uzaklaştırmaya yönelik bir yeni senaryodur. Bu millet, basiret gözüyle yaşanan gelişmeleri görmeye başladı. Bunu biz beslemeliyiz. Doğru yere koymalıyız. Karşılıklı çatışma ortamından özenle kaçınmalıyız. Çözüm sürecini dinamitleyen, bunu zora sokan bir duruma kesinlikle girmemeliyiz" diyerek uyarılarda bulundu.

AYNI OYUNLAR TEKRAR TEKRAR OYNANACAK

"Yeni hükümetin önüne konulan bu son sorunlar yumağı, çok kısa bir süre içerisinde büyüdü. 33 kişinin hayatını kaybettiği bir duruma döndü. Bundan sonra da yine arzu etmediğimiz ve istemeyeceğimiz bir süreç tekrar önümüze konulabilecek" diyen KSO Başkanı Memiş Kütükçü, bu sorunlu dönemin doğru bir okuma ve basiret gözüyle olaylara bakarak hızlı bir şekilde atlatılabileceğini belirtti. Başbakan Davutoğlu'nun yaşanan olaylarda kararlı bir duruş sergilemesinin, bu zorlu süreçlerin aşılabileceğini ve ülkenin yoluna devam edeceğini gösterdiğini dile getiren Memiş Kütükçü, "öneticinin yönetici olmayandan farkı duyguları ile hareket etmemesidir. Aklı öne koyarak, ortak bir sorumluluğu paylaşma bilinci ile hareket etmeliyiz. Bu dönem inşallah hayırlısı ile en iyi şekilde atlatılacaktır" dedi.

GEZ TÜRKİYE OSB'LERİNİ, GÖR KONYA OSB'SİNİ

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin Türkiye genelindeki OSB'lere bakıldığı zaman altyapı itibariyle en gelişmiş ve temelleri en sağlam OSB olduğunu kaydeden KSO Başkanı Memiş Kütükçü, yatırımcılara tahsis edilen arsaların bedelleri itibariyle de Konya'nın emsallerinden çok daha ucuz olduğuna dikkat çekti. Kütükçü, "Organize Sanayi Bölgemizde şu anda Milli Emlak arazilerinden kalan dönemleri 2 ve 3. bölgede yaşamıştık. 4'te yüzde 100'ü özelleştirmeden bize intikal etmiş bir araziyi tahsis ettik. 5'te de özel mülkiyet arazilerinin tahsisine çalışıyoruz. OSB Kanunu'na göre OSB'ler kâr amaçlı çalışmazlar, maliyet tabanlı havuzda hizmet üretmek zorundalar. Sürekli genişlemekte olan yapılarda süreci durdurma şansımız yok. Çark sürekli dönüyor. Şu anda 4. bölgede 75 TL baz fiyatla başlayan tahsis, sonlandı. 5. Bölge biraz daha özel mülkiyet ağırlıklı olduğu için maliyeti biraz daha fazla olacak gibi görünüyor. Orayı da yine maliyet tabanlı bir anlayışla oluşturacağız" dedi. Türkiye genelinde Konya ile emsal teşkil eden bütün OSB'leri taradıklarını bildiren Kütükçü, "Mesela İstanbul Marmara Havzası'nda Gebze'de bir organizede yer almak isterseniz, bin 500 TL gibi bir bedeli metrekare üzerinden ödemek zorundasınız. Bu konuda biraz daha bu tarafa gelecek olursak, Anadolu içinde 100-140 lira arasında değişen aralıktaki rakamlarda tahsis bedelleri ile karşılaştık. Kayseri OSB'de 120 lira şu an tahsis bedeli. Bizim altımızda olan tek OSB, Aksaray OSB ki, burası Konya'ya emsal değil.  OSB'lerde şöyle bir gerçeği bazen atlıyoruz. OSB'ler kendileri için çizilmiş sınırlar içerisinde tüm faaliyetlerini kendi bütçeleri ile yönetmek zorunda olan özerk yapılardır. OSB'ler yolunu, kanalizasyonunu, elektriğini, haberleşme ağlarını, atık suyunu, içme suyunu, tamamen kendi bütçesi ile yapıp yönetmek zorundadır. Bu işletmeler, aynen şehirler gibi aynı hizmeti farklı kalitelerde sunabiliyor. 5 liraya da 10 liraya da altyapı hizmetini mâl edebiliyorsunuz. Siz eğer, son derece yüksek kalitede hizmet sunmak istiyorsanız, yüksek maliyeti de göze alacaksınız. Ama hizmet sunulmuş olsun da maliyet en düşük tabanda kalsın derseniz bu da bir seçenektir. Ama ucuz etin de yahnisi kara olur. Yani daha ucuza mâl etmek mümkün ama sizin yönetici olarak tercihinize bağlı bir durum bu. Yani yol kalitesini yaşayınca onun konforunu görmeye başladık. Yıllarca satıh kaplamayı asfalt zannettik" dedi.

Konya OSB'deki dinamik sürece bağlı olarak bazen yanlış anlaşılmaların ve eksik bilgilerden kaynaklanan yanlış yorumların olabildiğini de bildiren Kütükçü, "Zaman zaman farklı farklı arkadaşların, farklı algılarla belki de eksik bilgiden kaynaklanan söylemleri olabiliyor. Eksik bilgiye dayanan şeyler olabiliyor. Gelip bizden bilgi sorsalar, bir yanlışımız olursa da onu görmemizi sağlar. Bizi doğru yönlendirir. Kulaktan doğma fikirler şehre zarar veriyor. Biz hakikaten şunu söyleyebiliriz, keşke bütün arkadaşlarımız sahaya inebilseler. Emsal organizeleri gezseler ve Konya'yı da görseler, değerlendirmeler için yeter bilgiye ulaşabilirler. Biz iddia ediyoruz, Konya OSB, Türkiye'nin en kaliteli OSB'lerinden bir tanesi. Devamlılığını sağlamak da bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.

KONYA GELECEK ADINA UMUT VERİYOR

Konya'nın son dönem ekonomik raporlarının yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ümit verdiğini dile getiren KSO Başkanı Memiş Kütükçü, "Yılın ilk üç çeyreklik dilimindeki ihracat rakamlarımız yüzde 15 artmış bir önceki aynı döneme göre. Bu artış trendi son çeyrekte biraz daha artacak diye ümit ediyorum. Irak bizim için önemli bir pazardı. Özelde Konya'yı ve genelde Türkiye'yi Irak çok etkiledi. Ancak bu sıkıntılı dönem de yavaş yavaş aşılmaya başladı. Bunları gören insanlar, üretilen bütün senaryoları ortaya koymaya çalışıyorlar. Ama bunlara takılı kalmadan yolumuza devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim