Konya Platformu Beyşehir-Huğlu Üzümlü savunma sanayi firmalarına Türkiye ve Konya’ya  savunma sanayii ihracatına katkıları nedeniyle teşekkür ziyareti gerçekleştirdi.  Konya Platformu Başkanı  Mehmet Ali Çelik ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çelik, “  ‘Konya Platformu olarak, kurulduğumuz günden bugüne, sürdürülebilir değerler ortaya çıkaran insanları bir araya toplayarak, Konya için sinerji doğuran birlik sağlamak, şehir adına maddi ve manevi ihtiyaçları tespit ederek sosyal hareketlerin tetikleyicisi olmak, ortak hareket edilmesi gereken konularda birleştirici ve siyaset üstü rol oynamak, şehrin hafızasını oluşturmak ve uzun dönemli projelerin takipçisi olmak vb amacıyla çalıştıklarını belirten Konya Platformu Başkanı M. Ali ÇELİK, Konya AMATEM, Konya Şehidinin Emanetine Sahip Çıkıyor ve Ağaçlandırma başta olmak üzere birçok proje uyguladıklarını, Konya Platformu olarak, son yıllarda ülkemizin savunma sanayiinde yaptığı atılımlara, Konya, Beyşehir, Huğlu, Üzümlü Ekosisteminin önemli derecede katkı sunmasını, Ülkemiz ve Konya’mız adına gurur verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KONYA KONUM İTİBARIYLA BÜYÜK BİR PAZARIN TAM ORTASINDA YER ALMAKTADIR’

Konya’nın konum itibariyle büyük bir pazarın tam ortasında yer aldıklarını dikkat çeken Çelik, “Konya, Türkiye’nin tarımın yenilenebilir enerjinin merkezi, KOBİ başkenti ve Mevlana Şehri olarak anılmasının yanı sıra son yıllarda savunma sanayisinde göstermiş olduğu başarılarla da ön plana çıkmaktadır. Gelişmiş bir sanayi altyapısıyla birlikte oldukça genç ve nitelikli bir insan kaynağına da sahip olan Konya, coğrafi olarak bulunduğu konum itibarıyla büyük bir pazarın tam ortasında yer almaktadır. Bununla birlikte, şehrin doğal kaynaklar bakımından zengin olması; rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olması; yatırımcılara tahsis edilebilir geniş arazilerinin varlığı, hava, kara ve demir yolları açısından gelişmiş ulaşım/lojistik ağlarına sahip olması; güçlü sosyal sermaye ve iletişim ortamının bulunması ve sanayi yatırımlarına sağlanan teşvik, destek ve muafiyetlerin varlığı da Konya’yı bir fırsat alanı olarak ön plana çıkarmaktadır. Konya Savunma ve Havacılık Ekosistemi, Ülkemizin Savunma Sanayinde Yerli Milli Üretim politikaları, Savunma Sanayi Başkanlığımızın (SSB) Teknolojik Derinlik-Küresel Etkinlik Ve Yerli Tedariğin Geliştirilmesi Alt Sistem Sahipliği politikaları ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Milli Teknoloji Hamlesi politikaları ile uyumlu şekilde Mevlana Kalkınma Ajansı ve tüm paydaşlarla yürütülen yerelde var olan potansiyelin harekete geçirilerek Savunma Sanayiye entegrasyonu ve mevcut sektörlerin kurumsal ve teknolojik dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalarla ülkemizin en güçlü ve organize ekosistemlerinden birisi haline gelmiştir.

Bugün burayı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Konya, Beyşehir, Huğlu, Üzümlü Ekosistemin Türkiye savunma sanayii ihracat rakamlarına da değinen Başkan Çelik, “ Konya, 2019 yılındaki 56 milyon dolarlık savunma ve havacılık ihracatını 2020 yılında 153.4 milyon dolara ve 2021 yılında ise yaklaşık 260.8 milyon dolara çıkarmıştır. Konya Beyşehir, Huğlu, Üzümlü Ekosistemi Türkiye’nin yaptığı savunma ve havacılık ihracatının yaklaşık  yüzde 8’ini yapar duruma gelirken, en fazla savunma ve havacılık ihracatı yapan iller arasında, İstanbul, Ankara ve Eskişehir’den sonra Konya, çok az farkla 4'üncü sırada yer almıştır. Konya’nın Savunma ve Havacılık Sanayiisindeki potansiyeli, tarihsel perspektiften bakıldığında, öncelikle 108 yıllık geçmişe dayanan ve Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi ile vücut bulan Beyşehir-Huğlu-Üzümlü coğrafyasındaki Ateşli Hafif ve Uzun Namlulu Silah ( Tüfek-Av Tüfeği) imalat birikimi ile Konya Merkezdeki savunma sanayiyi ilgilendiren otomotiv, makine imalat, kimyevi maddeler vb diğer sektör ve faaliyet alanlarından oluşan ekosistemden kaynaklanmaktadır. Bu potansiyel, Ulusal Politikaların da etkisiyle ciddi bir ivme yakalamış, ASELSAN Konya yatırımının Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde 2018 yılında gerçekleşmesiyle birlikte önemli bir aşamaya gelmiştir. Dolayısıyla Konya savunma ve havacılık sanayisinde yüksek bir potansiyel taşımakta, ihracat rakamları başta olmak üzere, nitelikli işgücü, teknik ve fiziki altyapı anlamında gerçekleştirdiği hamleler ile dikkat çekmektedir. Konya’nın esasen bu sektördeki etkinliği, güçlü imalat sanayiine sahip olması ve kökleri yüz yılı aşan Huğlu ve Üzümlüdeki silah imalat – av tüfekleri üretim kültürüne sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu potansiyel Teknoloji Endüstri Bölgesi ve ASELSAN Konya ile TRTEST Türkiye Silah Test Merkezi (Konya CIP Laboratuvarı) ve TÜBİTAK yatırımlarıyla önemli bir aşamaya gelmiştir. Savunma sanayi gerekliliklerini yerine getirmek suretiyle, kazanılacak yetenek ve yeterliliklerle ihracatı artırma ve korumanın, Yerli ve milli savunma sanayisi silah-mühimmat üretiminde ve diğer savunma sanayii bileşenlerinde merkezi konumda olmak açısından büyük önem taşıdığını, Mesleki ve teknik eğitim kurumlarıyla işbirliği içerisinde, savunma sanayiinde nitelikli işgücü teminine katkıda bulunmanın Konya’mız ve ülkemiz açısından kritik önemde” şeklinde konuştu.

.HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim