Türkiye’nin alanında ilk ve tek mimarlık festivali olan Konya Mimarlık Festivali 2022, Kültür Park’ta başladı. Dünya Mimarlar Birliği’nin uluslararası çapta ilan ettiği “Sağlık İçin Tasarım” temasıyla yola çıkılan ve 3-4 Ekim’de Kültür Park’ta organize edilen “6. Kentte Mimarlık Sergisi’nde kentin mimarlık pratiğine katkıda bulunan özel sektör ve kamu projeleri sergilendi. Açılış törenine AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası Konya Şube Başkan Armağan Güleç Korumaz, Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Konya Olgunlaşma Enstitüsü  Müdürü Emel Tosun, Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Gülgün Atalay, Konya Yazma Eserler Kütüphanesi Bölge Müdürü Bekir Şahin, Şehir Plancılar Odası Konya Şube Başkanı Osman Örs, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dicle Aydın,  Necmettin Erbakan Üniversitesi Mimarlık  Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uysal, Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tosun, Konya Teknik Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Ali Ziya Yalçınkaya, Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği (KONFAD) Başkanı Erkan Mumcu ile çok sayıda mimarlık öğrencisi ve mimar katıldı.

‘DOLU DOLU EKİM AYI GEÇİRECEĞİZ’

Festivalin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Konya Şube Başkan Armağan Güleç Korumaz, 5. Konya Mimarlık Festivali’ni gerçekleştirmekten ötürü memnun olduklarını dile getirerek, “Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından Ekim’in ilk Pazartesi günü “Dünya Mimarlık Günü” olarak kutlanmaktadır. Her Yıl Mimarlık Günü’ne özel farklı bir tema ilan edilirken bu senenin temasının “Sağlık İçin Tasarım” olarak belirlenmiştir. Bugünde açılışını gerçekleştireceğimiz festivalimizde, “Sağlık İçin Tasarım” mottosuyla Konyalılar başta olmak üzere Yerelde ve ulusalda tüm mimarların “Dünya Mimarlık Günü” ne dikkat çekmek hedeflendi. Ekim ayında farklı birçok etkinlikle sürecek dolu dolu bir KMF’22 organizasyonu bizi beklemektedir. Bu güzel organizasyonumuz önümüzdeki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından büyüyerek meslektaşlarımız ve Konyalılara ile buluşmayan devam edecek.  Destekleri için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şahsım ve Yönetim Kurulu adına teşekkür ediyorum” dedi.

‘MİMARLARIMIZIN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ’

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da mimarların 3 Ekim Dünya Mimarlar Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, “Konya   ilk şehir hayatının başladığı topraklarda bulunuyor. Bu şehir tüm medeniyetlerin izlerini bırakıldığı bir şehir. İklim Değişikliğine karşı mücadelede mimarlarımızın öneminin farkındayız.  Bu festivalin buna hizmet edeceğini biliyorum. Festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

‘MİMARLIK EMEK VE KABİLİYET GEREKTİREN KÖKLÜ BİR MESLEKTİR’

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş ise Mimarlığın hiç şüphesiz sabır, emek ve kabiliyet gerektiren köklü bir meslek olduğuna dikkat çekerek, “Dünyanın hangi şehrinde olursanız olun o şehirdeki sembol yapılar, bir mimarın hayal gücünün ve gayretlerinin neticesinde var olabilmiştir. Aynı zamanda şehirlerimizde estetik mimari anlayışın hüküm sürebilmesi ve ruhu olan şehirlerin inşa edilmesi, yine mimarlarımız sayesinde mümkün olmaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek mimarlık festivalinin Konya’mızda düzenleniyor olmasını oldukça anlamlı buluyorum. Bugün Konya’mızın dört bir yanında; yüzlerce yıldır ayakta duran ve mimarlarımıza ilham kaynağı olan onlarca mimari şaheser bulunmaktadır. Mimarlarımızın büyük emekleri sayesinde Konya’mız tarihte olduğu gibi; geçmişle bugünü, bugünle geleceği buluşturan bir şehir olmaya devam edecektir. Bu noktada bizlere düşen en önemli vazife ise tüm bu değerlere en iyi şekilde sahip çıkarak, yarınlara güvenle taşımaktır” dedi. Konuşmaların ardından KMF 2022 Festivali Kültürpark’ta protokolün katılımı ile gerçekleştirildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim