Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet bakanlarını, kendi ülkelerinde tarımsal faaliyetleri güçlendirmek adına Konya’ya geldi.  Kongo Tarım Bakanı Birihanze, özellikle sahip oldukları toprakları verimli kullanmak istediklerini anlattı. Lukas Makine ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet bakanlarını, basınla buluşturdu. Grand Milenyum Konya Otel’de yapılan basın toplantısına Kongo Demokratik Cumhuriyeti Bilimsel Araştırma ve Yeni Teknolojiler Bakanı José Panda Kabangu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Tarım Bakanı Desire Nzinga Birihanze, Lukas Makine ve Dış Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şen ve basın mensupları katıldı. Toplantıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin firma ile yapacağı tarıma dayalı iş ortaklığı hakkında bilgi verildi.

‘SON GÖRÜŞMELERİ YAPIYORUZ’

Lukas Makine ve Dış Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şen, yapılan toplantıda firma hakkında bilgi verdi. 2002 yılında Konya’da kurulan firmanın süt sistemleri ve tarım makineleri üretimi yaptığını belirten Şen, üretmiş oldukları ürünleri Avrupa başta olmak üzere orta doğu ve kuzey Afrika ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’yle zirai tohum konusunda görüştüklerini ifade eden Şen, son görüşmeler yapılmak üzere devlet bakanlarını Konya’da ağırladıklarının altını çizdi.

‘İKİ ÜLKENİN DE YARARINA OLACAK HER ŞEY İÇİN HAZIRIZ’

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Bilimsel Araştırma ve Yeni Teknolojiler Bakanı José Panda Kabangu, Türkiye’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, firmayla olan ticareti geliştirmek ve olanakları sağlamak için geldiklerini ifade etti. Kabangu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak ticarete açık olduklarını belirterek, “Lukas firmasıyla beraber kendi teknolojilerimizin ülkemize ve tarım üzerine olan ticaretin gelişmesi ve devamlılığı için bütün olanakları değerlendireceğiz. Devletimizin ticarete açık olduğunu belirtmek, ticaretin gelişmesine olanak sağlamak ve devamlılığını sağlamak için fırsatları değerlendirmek için buradayız. Tarım Bakanımız Nzinga Birihanze ile birlikte iki ülke arasında yararlı olacak her şey için hazırız. Gelişmekte olan teknolojinin ve ticaretin artı eksi yönlerini görüp değerlendirdik ve her iki ülkenin yararına olacak işler yapmaya başladık ve devam edeceğiz. Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongo ile iyi ilişkilerine istinaden biz de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni temsilen buradayız ve bu iyi ilişkileri, ortaklığı geliştirmek istiyoruz. Bu sıcak karşılama ve misafirperverlik için ayrıca teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 ‘AMACIMIZ, TARIMSAL FAALİYETLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK’

Kabangu, Tarım Bakanı Nzinga Birihanze ile birlikte yaptıkları toplantı neticesinde tarım makinası üzerine bir yatırım yapmadan önce Lukas Makine firmasıyla, detaylı bilgi sahibi olmak için görüşmeye geldiklerini belirtti. Kabangu, “Şu an asıl amacımız, bu toplantımızda tohum bankasından gerekli tohumların alınarak ülkemizde yetişebilecek mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin temin edilerek bir tohum bankası elde etmek ve tarımsal faaliyetleri güçlendirmeye çalışmak.” diye konuştu.

ANAHTAR NOKTA, ‘TOHUM’

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Tarım Bakanı Desire Nzinga Birihanze, “Şu anda 2 milyon kilometre kare gibi bir toprak bütünlüğüne sahibiz. Ülkemizin küçük bir ülke olmadığını vurgulamak istiyorum. Tarımsal açıdan ülkemizin önemini bu şekilde vurgulayabiliriz. 80 milyon kilometrekare kadar bir alanı tarım alanı olarak kullanıyoruz ve bunun sadece belirli bir kısımda verimli bir çalışma içerisindeyiz.” dedi. Birihanze, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde özellikle tarım alanlarında anahtar noktanın ‘tohum’ olduğuna dikkat çekti.  Birihanze, tohum bankasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Şu an Kongo’da yüz milyon vatandaş yaşamakta, etrafındaki 9 ülkeyle beraber bu sayı 5 yüz milyon kişiyi geçmektedir. Ülkemizdeki vatandaşların hangi tür tohum ekeceğini, hangi tür tohumu ihraç edebileceğini, hangi tür tohumu yetiştirebileceğini bilmek açısından tohum bankası bizim için çok önemli. Sahip olduğumuz toprakları, imkanlar dolayısıyla tam anlamıyla verimli kullanamıyoruz. Bizim bu noktada, bu tür teknolojilere yatırım yapıp ülkemizde kullanılmasını sağlamamız gerekiyor.”

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim