İçerisinde kiracı bulunan ya da gayrimenkul sahibinin eşyalarının bulunduğu bir evi satın almak isteyen kişiler için tahliye süreci, bugünlerde gündemden düşmüyor. Konuyla ilgili Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay önemli bilgiler verdi. Aksay, evin tahliye süresinin netleştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Taraflar arasında bir anlaşma olmadığı takdirde gayrimenkul sahibinin, sattığı evi hemen tahliye etmesi gerekir. Tapu devri gerçekleştiği zaman evin tahliyesi gerçekleştirilmiş ve teslim edilmeye hazır olmalıdır. Satın alınan gayrimenkulde kiracı bulunması durumunda ise 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen aşamaları takip etmek gerekmektedir” dedi.

KİRACININ EVİ NE ZAMAN TAHLİYE ETMESİ GEREKİR?

Kiracının, kira sözleşmesinin bitiminden önce evi boşaltmasına gerek olmadığına dikkat çeken Aksay, şunları kaydetti, “Ancak yeni ev sahibi, konut ya da iş yeri olarak bu gayrimenkule ihtiyacı olduğunu belirterek kiracının tahliyesini talep edebilir. Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etmesi için konut satışı gerçekleştikten sonraki 1 ay içerisinde kiracıya bunu yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Devam etmekte olan kira sözleşmesini sona erdirmek için de 6 ay sonra dava açabilmektedir. Kira sözleşmesinin bitiş tarihinden 1 ay sonra dava açarak da kiracının tahliyesi sağlanabilmektedir.

KİRACININ HAKLARI NELERDİR?

Kiracının sahip olduğu haklarla ilgili de bilgi veren Aksay, “Yeni ev sahibi, gereksinim sebebiyle evi boşalttıktan sonra 3 yıl süreyle evi eski kiracıdan başkasına kiralayamaz. 6098 numaralı Borçlar Kanunu’nun 355. maddesi, onarımı gerçekleştirilen gayrimenkulü yeni haliyle kiralamada eski kiracının öncelik hakkı olduğunu belirtmektedir. Gayrimenkul sahibinin yazılı bildirimde bulunmasını takip eden 1 ay içerisinde kiracı bu hakkı kullanabilir. Gayrimenkul sahibi, bu şartlara uymadığı takdirde kiracıya tazminat ödemekle yükümlü olur. Tazminat bedeli, en az son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelidir. Yeni ev satın alındığı zaman kira sözleşmesi sona ermeden kiracının tahliye edilemeyeceği ve ihtiyaç durumunda tahliye süresi ile şartları göz önünde bulundurularak problemsiz bir taşınma süreci yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

MERVE DURGUT

Editör: TE Bilişim