Açıklanan kampanyanın hem sektörde yer alan firmalar hem de ev sahibi olacak vatandaşlar için çok güzel ve olumlu olduğunu ifade eden Bulut; “Böyle bir projeyi bekliyorduk. Çok detaylı bir çalışma gerçekleştirilmiş. Vatandaşlar uygun faiz ve vade ile ev sahibi olabilecekler. Bu kampanya sürekli hale getirilerek ‘model bir proje’ haline dönüştürülmelidir” dedi.

“SEKTÖR VE İŞ DÜNYASI OLARAK KAMPANYAYI OLUMLU BULUYORUZ”

Yeni Evim Kampanyası’nın sektör ve vatandaş tarafında çok olumlu karşılandığını ifade eden Başkan Adem Bulut; “Bugüne kadar yapılan kampanyaların dışında çalışılmış, ayakları yere basan ve detayları olan bir kampanya. Önceki açıklanan projelerde bu kadar detaylı, kapsamlı ve açıklamalı bir kampanya olmamıştı. Sektörde 1 yıldır özellikle satış departmanlarında tıkanmışlık durumu vardı. Bu beklenen ve istenilen bir kampanyaydı. Türkiye 2023 yılında genel seçime gidecek. Seçim öncesinde böyle bir kampanyanın açıklamasını bekliyorduk ve Ocak ayı içerisinde de beklenen açıklama geldi. Kampanyanın detayları gün geçtikçe netleştikçe buradaki ayrıntıları daha iyi anlıyoruz. Kampanya üzerinde gerçekten çalışılmış, sektör temsilcileri ile istişareler yapılmış. Bununla beraber sektör temsilcilerinin de içinde olduğu bir kampanya başlatılmış. Sektör ve iş dünyası olarak bu kampanyayı çok olumlu buluyoruz. Bu sürecin uzun vadeli olacağını düşünürsek sektörü hareketlendireceğini ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarında kira öder gibi düşük faiz ile 15 yıl vadeli ev sahibi olabilecekler. Bu çok faydalı bir durum. Olumsuz bir taraf görmüyoruz. Önceki kampanyalarda bazı olumsuzluklar vardı” açıklamalarını yaptı.

“KREDİ ORANI, MİKTARI VE VADESİ VATANDAŞ İÇİN UYGUN”

Projenin Konya ayağını değerlendiren Bulut; “Kampanyanın temelinde ikinci el evler yok. Tamamen 0 yani yapımı tamamlanmış evlerden bahsediliyor. Bunun yanında yapımı devam eden ve yapımına başlanılacak evleri taahhütlü projeleri kapsıyor. Konya şehri 3.bölgede yer alıyor. Ev sahibi olabilecek kişiler 2 Milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecek. Bu rakamda Konya özelinde yeterli bir rakamdır. Konya’daki 0 ev piyasasını 1,5 ile 2,5 Milyon TL arasında ön görecek olursak vatandaşlar makul değerde kredi kullanarak ev sahibi olabilecekler. 2 Milyon TL tutarı sektör tarafından kabul gören bir rakam. Bunun yanında 0,69 faiz ve 15 yıl vade durumu da çok yerinde. Vatandaş özelinde oldukça uygun bir kampanya” dedi.

“KAMPANYA, MODEL HALİNE DÖNÜŞMELİ”

Açıklanan kampanyanın uzun vadede ‘Model’ haline gelmesini istiyoruz diyen Başkan Adem Bulut; “Mevcut kampanyanın kısa vadeli bir kampanya olarak bitmesini istemiyoruz. Sürekli hale gelmesi gerekiyor. Bu döngünün uzun vadede ‘ev yapma-ev alma’ modeline dönüşmesini istiyoruz. Açıklanan şartları kapsayan insanların bundan 2-3 yıl sonrada ev sahibi olmasının önü açılmalıdır. Şu an ev sahibi olacak herhangi bir kişi başvuru ve ev alabilecek şartları karşılıyor ancak ekonomik durumu ev almasını engelliyor. Aynı kişi belki 3 yıl sonra ekonomik durumunu düzeltecek ve bu şartlarda ev sahibi olmayı isteyecektir. O yüzden bu projenin sürekli devam etmesi taraftarıyız. Bu sektör içinde oldukça artı bir durum olacaktır” şeklinde konuştu.

“MALİYET FİYATLARI VE SATIŞ FİYATLARI ARASINDA CİDDİ MAKAS FARKLARI VAR”

2 Milyon TL rakamının satıcı ve müteahhit tarafından zor tarafları olduğuna değinen Bulut; “İnşaat temel maliyetleri ve girdi maliyetleri son 2 yıl özelinde değerlendirecek olursak 2021 ile 2022 arasında ciddi artış farkları oluştu. Haliyle önceki maliyetlerimizle şu anki satış fiyatları arasında ciddi makas farkları oluştu. Bizlerin bu rakamlardan fatura edip, satmamızda biraz zor gözüküyor” açıklamalarını yaptı.

“UZUN VADEDE KİRALIK EV FİYATLARINDA DÜŞÜLER OLABİLİR”

Paranın girdiği her sektörün hareketleneceğini ifade eden Başkan Bulut; “İşleri yarım kalan, inşaatını durduran müteahhit arkadaşlar satışlardan faydalanarak inşaatlarını devam ettireceklerdir. Bu sektör için olumlu bir hareket. Türkiye’de yıllık 70 bin civarlarında konut ihtiyacından bahsediliyor. Bu ciddi bir rakam. 85 Milyonluk nüfusun olduğu yerde büyükşehirlerdeki yerleşik hayata baktığımız zaman insanlar bağımsız ve ayrı birey olarak ev sahibi olmak istiyor. İki ailenin aynı evde oturduğu dönemleri geride bırakıyoruz. Gerçekleştirilecek proje uzun vadede kiralık evlerin fiyatlarında düşüşler yaşanmasına katkı sağlayacaktır. Belki bugünden-yarına bir değişiklik olmaz ama uzun vadede 1-2 yıllık dönemde böyle bir durum olacaktır. Piyasanın hareketlenecek olması ve bununla beraber yeni konutların inşası arz-talep oranlarında değişiklikler yaratacaktır. Sektördeki ev sayısı arttıkça kiralarda düşme ve durma eylemi gösterecektir” dedi.

 “MERDİVEN ALTI İŞLETMELER PROJEYE DAHİL DEĞİL”

Ev satacak olan müteahhit firmalar için birlik ve dernek üyeliğinin zorunlu kılınmasının önemli olduğunu ifade eden Bulut; “Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) projenin içinde yer alıyor. Konya Müteahhitler Birliği’nin 160 üyesi var. Bizler İMKON’a bağlıyız. Kampanyada ev satmak isteyen müteahhit yukarıda adı geçen birliklere üye olmak zorunda. Bu da bir güvencedir. Kurumsal olmayan firmaların dışarıya atılıp, birliklere üye olan firmaların daha önde tutulduğu bir proje. Bu da çok doğru bir adım. Bugüne kadar böyle bir gerekçe getirilmemişti. Bu anlamda da detaylı ve ayakları yere basan bir çalışma olmuş” dedi.

“İNŞAAT TEMEL VE GİRDİ MALİYETLERİ BASKILANMALIDIR”

Hükümetin şu anki inşaat temel maliyetleri biraz daha baskılayıp durdurması ve aşağıya çekmesi gerektiğini aktaran Bulut; “Arsa ve inşaat maliyetleri 2023 yılında da yukarı doğru ivmesini sürdürecek olursa ev üretimi zorlaşacaktır. Girdi maliyetlerin yükselmesi ve inşaat enflasyonunun artması ev fiyatlarını yükseltecektir. Kredi rakamları çok aşağıda kalır ve vatandaş avantajlı durumda dezavantajlı duruma düşer. Burada sektör içinde konut üreten firmalara da destek olmak gerekiyor. Sadece ev satış kampanyası başlatmak yeterli değil. Kredi olabilir, inşaat malzemesindeki ürünlerde indirimler olabilir. Bunun gibi birkaç ayrı kalemde konuk üreticisi için destekler şart. İnşaat yapım ve dekorasyon ürünlerine ulaşımda herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Buradaki tek sorun bu ürünlerin fiyatlarının artması” açıklamalarında bulundu.

“FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI TESPİT EDİLECEK”

Bu yapılan hamlenin çok olumlu olduğunu yineleyen ve firmalara çağrıda bulunan Bulut; “Bu hamlenin bazı art niyetli kesimleri zehirlememesi gerekiyor. Bu durum sonraki süreçte de insanların şevkini kırabilir. Müteahhitler mevcut ev fiyatlarını yükseltmeden kampanya başlayınca aynı fiyattan satışa sunmalıdır. Daha önce konut kredileri düştüğünde ev fiyatları yükseltildi. Böyle durumlar sektöre balta vuruyor. Bu rakamların denetimi noktasında komisyon kuruldu ve fahiş fiyat artışları anında tespit edilecektir” ifadelerini kullandı.

“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Sözlerini teşekkür ederek sonlandıran Başkan Bulut; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, hemşerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Vatandaşımız ve halkımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim