Danimarka merkezli enerji şirketi Orsted'in AB Regülasyon Birimi Başkanı Jorgen Skovmose Madsen, "Kuzeybatı Avrupa'da deniz üstü rüzgardan seviyelendirilmiş elektrik üretim maliyeti 2012'de megavat saat başına 181 avro iken, 2022'de 50 ila 71 avro seviyesine geriledi. Bu da yüzde 60'lık düşüş anlamına geliyor." dedi.

Madsen, BEST For Energy projesi kapsamında Türkiye’deki temiz enerji özel sektör temsilcilerinin Danimarka’ya düzenlediği çalışma ziyaretinde AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Orsted'in bir yıl öncesine kadar Avrupa'da sadece Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'ne odaklandığını, ancak şu anda Güney Avrupa'da İspanya'da, Kuzey Amerika ve Asya'da da aktif olduğunu söyledi.

Şirketin gelecek dönemde Akdeniz'de varlığını artırmayı hedeflediğine işaret eden Madsen, şirketin artık hem kurulu güç hem de gelecekteki projeler açısından dünyanın önde gelen bir deniz üstü rüzgar enerjisi geliştiricisi haline geldiğini söyledi.

Madsen, Orsted'in kısıtlı da olsa yeşil hidrojen alanında da var olduğunu kaydederek, bu alanın gelecek yıllarda çok hızlı büyümesini beklediklerini vurguladı.

Şu anda dünya çapında özellikle Avrupa ve Amerika'da gelişim sürecinde olan yaklaşık 10 ila 15 yeşil hidrojen projesi bulunduğu bilgisini paylaşan Madsen, "Ağır sanayi ve nakliye sektörleri için yeşil yakıtlar üretmek istiyoruz. Orsted, 2007 yılında Avrupa'nın en fazla karbon yoğun enerji şirketlerinden biriydi. Orsted'in o zamandan bu yana karbon emisyonlarını yaklaşık yüzde 90 oranında azalttı. Şu anda birçok şirket Avrupa'da benzer bir yol izliyor." dedi.

Madsen, bugün yaklaşık 9 gigavatlık deniz üstü rüzgarı kurulu gücüne sahip olduklarını ifade ederek, "Orsted'in deniz üstü rüzgar kurulu gücünde 2030'a kadar 30 gigavata ve yenilenebilir enerji kapasitesinde 50 gigavata ulaşma hedefi bulunuyor. Bugün tüm endüstride, dünya genelinde toplamda 25 ila 30 gigavat civarında deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücü bulunuyor. Yani, Orsted olarak tek başımıza, 2030'a kadar aynı miktarda deniz üstü rüzgar kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bugün deniz üstü rüzgar enerjisinden elektrik üretim maliyeti fosil yakıtlarla kıyaslandığında son derece rekabetçi. Kuzeybatı Avrupa'da deniz üstü rüzgardan seviyelendirilmiş elektrik üretim maliyeti 2012'de megavat saat başına 181 avro iken, 2022'de 50 ila 71 avro seviyesine geriledi. Bu da yüzde 60'lık düşüş anlamına geliyor." diye konuştu.

Enerji krizine yenilenebilir çözüm

Avrupa'daki enerji krizinin ithal edilen fosil yakıtlara bağımlılıktan kaynaklandığını belirten Madsen, yakın zamana kadar Avrupa'ya doğal gazın yarısına yakınının Rusya'dan geldiğini, bu ülkeden önemli miktarlarda da kömür ve petrol ürününün ithal edildiğini kaydetti.

Madsen, Avrupa için bunun çok zor bir durum olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tek bir dış tedarikçiye çok fazla güvenerek kendimizi bu noktaya getirdik. Bu nedenle şirket olarak önümüzdeki yıllarda enerji karışımımıza mümkün olduğunca fazla yenilenebilir enerji eklemeyi ve yerli yeşil enerji kurulumlarını artırmayı hedefliyoruz. Özellikle de şu anda günde 1 türbin olan kurulum sayısını 4'e yükseltmeyi istiyoruz."

Editör: TE Bilişim