Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi kapsamında Konya geneli uygulamaya alınan Gelir Koruma Sigortası’nın açıklandığı toplantı gerçekleştirildi.

Bayır Diamond Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin yanı sıra Vali Vahdettin Özkan, Milliyetçi Hareket Partisi Konya İl Başkanı Remzi Karaaslan, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Tahir Akyürek, Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Serpil Güral, Konya protokolü ve basın mensupları katıldı.  

DÜNYADA İLK ONDAYIZ!

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, rekabet edebilir tarım sektörü inşa etmeye çalıştıklarını belirterek, aynı zamanda Türkiye'nin son 20 yılda tarım hasılasıyla Avrupa'da birinci olduğunu vurguladı. Kirişci, Türkiye’nin tarımsal ihracattaki önemine dikkat çekerek, "Dünyada ilk ondayız. 2022'deki inşallah kapatacağımız rakam 50 milyar doları bulacak. Bu, 2002'de 25,1 milyar dolardı. Bazıları hesap soruyor ya bazı aklı ermeyenlere diyorum ki dolar bazında bile iki katı tarımsal hasılaya ulaşıyor olacağız. Tarımsal ihracat 2002'de 3,8 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolar sınırına geldi. Bu yılın sonu itibarıyla 2002'deki Türkiye'deki ihracatın eşdeğeri olan 36 milyar doları yakalayacağız." diye konuştu.

ZARARIN YÜZDE 70’İ KARŞILANACAK

TARSİM'in sınırlı poliçe portföyünün 9’a çıktığını belirten Kirişci, bu poliçeye daha fazla katkı sağlanması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Devlet olarak verdiğimiz destek, 13,7 milyar lira. Çünkü kamu yüzde 67 ortalamayla destek sağladı. Bitmedi, 13,6 milyar liralık da hasar ödemesi yaptık. 2022'de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalanmış oldu. Bunu çok önemli görüyorum. Bu rakamın daha yukarıda olmasını arzu ediyorum. Yaptığımız iş her türlü doluya, sele, taşkına, kuraklığa açık olan bir faaliyet o halde bizim mutlak surette tarım sigortasına daha fazla dikkat kesilmemiz, ilgi göstermemiz gerekiyor. Gerek fiyat gerekse afetlerden kaynaklı zarar gördüklerinde zararlarının yüzde 70'i karşılanıyor olacak. Burada ortalama bir fiyat alınacak, örneğin Konya Ticaret Borsası'nda buğday fiyatının sezon ortalaması esas alınarak gelir korunmuş olacak. Bu teknik bir uygulama. Poliçenin hayırlar getirmesini diliyorum." ifadesini kullandı.

‘AŞA DÖKÜLEN YAĞ, ZARARLI OLMAZ’

TÜİK açıkladı! Aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL oldu TÜİK açıkladı! Aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL oldu

Kirişci, devletin sürekli olarak çiftçinin yanında olduğunun altını çizerek, "Geçen yıl 40,4 milyar liralık tarıma destek verildi. Tarım şehri Konya'ya iktidar olduğumuz 20 yılda 71,7 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım gerçekleştirdik. En sıradan rakamın 2002'ye göre 12-15 kat arttığını söyleyebilirim. Bu Konya'nın ihracatında da böyle aldığı tarımsal destek ve hasılasında da aynı şekilde. Bugün 185 milyon liralık destekleme ödemesi yaptık. Bunun yaklaşık 8 milyon liradan fazlası Konyalı çiftçilerimizin hesabına yatırıldı. Tarımsal destek noktasında 2022'de Konya'ya verdiğimiz destek 3 milyarın üzerinde. Anadolu tabiriyle aşa dökülen yağ, zararlı olmaz.” ifadelerine yer verdi.  Gıda güvenliğinin, küresel ve iklimsel risklerin kontrol altında tutulmasıyla oluşabileceğini söyleyen Özkan, güvenliğin de tür sigortalarla sağlanacağını belirtti. Vali Vahdettin Özkan, çiftçilerin alın terinin güvence altına alınmasının önemli olduğuna dikkat çekerek bu uygulamada emeği geçenlere teşekkür etti.

‘BU ÜRÜN EKİMİNİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR’

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya’nın tarımdaki önemine dikkat çekerek, aynı zamanda Konya havzasında yaşanan su sıkıntısına dikkat çekti. Sorgun, “Sanayi, tarih, turizm gibi sektörlerde ön plana çıkan Konya’nın ön plana çıktığı ilk sektörlerden biri de tarım kısmıdır. Fakat kapalı havzada bazı problemlerimiz var. Bu konuda TARSİM bir kat daha fazla önem arz ediyor. Konya Kapalı Havzası’nda Devlet Su İşleri’nin verilerine göre yeraltına 1.2 milyar metreküp su giriyor ancak 1.8 milyar metreküp su yeraltından çekiliyor. Bunu uzun süre sürdürebilme şansımız yok. Obruklar oluşuyor. Konya kapalı havzasında da neredeyse hiç vahşi sulama kalmadı. Bu noktada hassasiyetin oluşması mutluluk verisi. Ancak en az yağış alan bölgenin de Konya’da olduğunu unutmamak gerek. Havzaya su getirme çalışmalarımız devam etse de taşıma suyla değirmenin dönemeyeceğini biliyoruz. Bu yüzden bu bölgede az suya ihtiyacı olan tarımın yapılması ve bu ürünlerin desteklenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KONYA’DA BAŞLATILDI!

Tarım Reformu Genel Müdürü ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Demirok, tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekti. Son dönemlerde tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade eden Demirok, yaşanan ve değişen iklim şartlarında zararın önlenmesi amacıyla sigorta uygulamasının öne çıktığını belirtti. Türkiye’de ilk defa uygulanmaya başlanan Gelir Koruma Sigortası’ndan bahseden Demirok, “Geçtiğimiz yıl Konya’da 3 ilçede Gelir Koruma Sigortası’nı pilot olarak denedik, bu yıl da Konya çapında ve buğday özelinde genele yaymak üzere bir çalışma daha başlattık. Buraya gelene kadar tarım sigortaları birçok evreden geçti. 2005 yılında kanun yayımlandı, 1 Haziran 2006 yılında da ilk poliçemizi kestik.” dedi. 

‘KÂR AMACIYLA KURULMADI’

Tarım sigortasının yurt dışındaki bazı ülkelerde 50-100 yıl önce başladığını söyleyen Demirok, bu kapsamda kapsama oranına bakıldığında 17 yılda çok yol kat edildiğinin altını çizdi. TARSİM ’in tek başına bir kuruluş olmadığını ve paydaşları olduğunu ifade eden Demirok, “TARSİM, içerisinde özel sektör, STK’lar, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere devletle ortaklaşa ve ortak akılla yönetilen bir kurumdur ve kâr etme amacıyla kurulmuş bir kuruluş değildir. Azerbaycan’da şu anda TARSİM sigortaları, poliçe kesmeye başladı. Özbekistan’ın talepleri doğrultusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Diğer Türk devletlerle de görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek zamanda tarım sigortalarında ülkemizin yetkin ve öncü fonksiyona ulaşacağını öngörüyorum.” diye konuştu. Demirok, bu uygulamanın gelişebilmesi için katkı sunan Konya Ticaret Borsasına teşekkür etti.

‘ÜLKEMİZİN HER KÖŞESİ KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİRER HAZİNE’

TARSİM Genel Müdürü Serpil Güral, son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak doğal afetlerde yaşanan artışa dikkat çekerek dünyadaki gıda arzının önemine vurgu yaptı. Yaşanan iklim değişikliğine karşı önlemeler alınması gerektiğine vurgu yapan, “Üstü açık fabrika’ olarak nitelendirdiğimiz tarımsal faaliyetlerin güvence alınmasında TARSİM’le yaşanılan kayıpların önüne geçebilmek hedeflenmiştir. Devletin sağladığı yüzde 67’ye varan prim desteği ve her geçen yıl yenilenen teminat kapsamı, tarımın her alanına dokunan 8 farklı sigorta branşıyla ülkemizdeki tarımın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz. Ülkemizin her bir köşesi, keşfedilmeyi bekleyen hazine gibidir.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim