Okullar nefes alan yaşayan bir ortamdır. EKO tüketen değil üreten nesiller için yaşayan bir okuldur. Eko da amaç ezberden uzak deneyim transferi ile hazır bilgiyi nerde ve nasıl kullanacağını bilen yorum yapma ve problem çözme becerisi kazanmış yüksek öz güvenli birer dünya vatandaşı yetiştirmek amacıyla eğitim öğretimini sürdürüyor. Gelenekçi bir okul olan EKO da her çocuk bir kültür elçisi olma yolunda ilerliyor. Ekolojik Kültür Okulları, doğanın yaşamsal sürecinin nitelikli bir şekilde gelecek nesillere aktarılması ve farkındalık sağlanması ekolüne uygun olarak yapılandırıldı. Ekolojik Kültür Okulları bu anlayışla, erken çocukluk döneminin en doğal ortam, en doğal yaşam ve en doğal deneyimlerle geçirilebilmesini sağlıyor. Ekolojik Kültür Okulları Selçuklu ve Meram’da bulunan şubeleri ile Konyalılara hizmet veriyor.
“HER ÇOCUK FARKLI ÖĞRENİR” İLKESİYLE YOLA ÇIKTIK
Ekolojik Kültür Okulları Anaokulu Sahibi Melek Bozkurt, “Kültürüne sahip çıkmayan bir nesil sadece akademik bilgi ile yol alarak başarıya bu ülkeyi ileriye götüremez. İnandığımız manevi ve kültürel değerlerimizi öncü kılarak akademik anlamdaki bilgi ve beceri çocuklarımıza özenle aşılamayı bu ülkeye bir borç bilirim. Ezberden uzak, yaşayarak, yaparak öğrenmeye dayalı, sebep ve sonucu bir bütün olarak algılayarak sonuca ulaşan çocuklar bilgiyi özümser. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için sevgiye dayalı bir ortam sunuyoruz. “Her çocuk farklı öğrenir” ilkesiyle yola çıktık. EKO da amaç her çocuğun sahip olduğu öz beceri ve yeteneklerini geliştirmek ve sahip olduklarını en iyi seviyeye getirmektir. Çünkü EKO da çocuğun gelişim hızından ziyade gelişiminin nitelikli olması amaçlanır. EKO eğitim sisteminde, aile katılımı çocukların başarısı için olmazsa olmazımızdır. Çocuğun gelişimi için öğretmen-aile işbirliği ve desteği olmak zorundadır. Aile öğretmen işbirliği; çocukların gerçek potansiyellerinin ortaya çıkabilmesi ve süreklilik kazanması için şarttır. Bu eğitim programında sanat, müzik, drama ve fen eğitimi doğal yollardan sağlanır. Öğretmenler bilgiyi hazır bir şekilde çocuğun önüne koymaz, onu bilgiyi almaya zorlamaz. EKO öğretmeni çocukların çevrelerindeki uygun uyaranları çocuğa sağlamakla ve çocuğun bilgiye ulaşmasına aracılık etmekle yükümlüdür. Eko öğretmeni; çocuğa saygı ve sevgi ile yaklaşarak, çocuğun kendi hızında öğrenmesine fırsat verir. 21. yüzyılda dünyanın en büyük sorunu “ekolojik kriz “olacak. Bu durumdan etkilenecek olanlar bugünün çocuklarıdır. Bu krizi durdurabilecek olanlar yine bugünün çocuklarıdır. Sürdürülebilir bir ekosistem için hedefimiz EKO eğitim programını uygulayabilmektir. EKO programında hikayeler, şiirler, şarkılar aracılığı ile çocukların dil gelişimleri desteklenir. Hayali oyunlar aracılığı ile matematik ve geometri becerileri geliştirilir. Basit oyuncaklarla yaratıcılık gücünün gelişmesi hedeflenir” ifadelerini kullandı.
EKO’DAN TÜRKİYE’YE FRANCHİSİNG MÜJDESİ!
Ekolojik Kültür Okulları için gelecekte franchising uygulamasına geçebileceklerini ifade eden Melek Bozkurt , “Ekolojik Kültür Okullar kurulduğu günden bu yana eğitim anlayışı ile dikkat çekmeye devam ediyor. Eğitimdeki kalitemiz zamanla markalaşmayı da beraberinde getirdi. Bu sebeple şubeleşmenin dışında bizler franchising uygulamasına da geçmek için çalışmalarımıza başladık. Konya’nın ilçelerinin yanı sıra çevre illerden de bu talebi almamız bizi çok onure etti. Geçtiğimiz günlerde franchising için birkaç okul binasını ziyaret ettik. Uygun çalışmaları gerçekleştirdiğimiz takdirde franchising sistemine geçiş yapabiliriz” dedi.
EKO’YA MERAM’DAN YOĞUN TALEP!
Meram şubesi için velilerden yoğun talep geldiğini ifade eden Ekolojik Kültür Okulları Kurucu Temsilcisi Esra Erkuş, “Ekolojik Kültür Okulları olarak 2020 yılında faaliyet göstermeye başladık. 2024 yılında ise Ekolojik Kültür Okulları Meram Şubemizi devir aldığımız yeni bina ile 2024-2025 yılı eğitim süresi için hazırlıklarını gerçekleştirdik. Meram’da bir şube açmamız için velilerimizden çok fazla talep geliyordu. Bu bölgede çok güzel geri dönüşler aldık. Meram Şubemizi üç eğitimci kadın ortak olarak ben Esra Erkuş, Beyza Uluer Özşen ve Melek Er olarak kurduk. Üçümüzün de uzun yıllara dayanan bir eğitimci geçmişi söz konusudur. Pandemi sonrası bütün dünyanın bireyselleştiği dönemde Ekolojik Kültür Okulları kıymetli bir adım olarak hayat geçti. Ekolojik Kültür okulları adından da anlaşılacağı üzere, doğanın yaşamsal sürecinin nitelikli bir şekilde gelecek nesillere aktarılması ve farkındalık sağlanması ekolüne uygun olarak yapılandırılmıştır. Bu anlayışla, erken çocukluk döneminin en doğal ortam, en doğal yaşam, ve en doğal deneyimlerle geçirilebilmesini sağlamak üzere kurgulanmıştır” şeklinde konuştu.
‘EKO’DA DOĞA İLE İÇ İÇE EĞİTİM’
Çocuklara doğa ile aktif eğitim sunduklarını belirten Esra Erkuş, “Çocuklarımızda merak uyandırdığımız konuları sorgulayan, araştıran, çocuğun aktif olduğu, somut yaşantılar yolu ile öğrendiği, doğayla ilişkisinin kuvvetli olduğu ve üretmeleri için dünyada uygulanmış ve başarısı belirlenmiş programlardan esinlenerek Eko Eğitim Programı’mızı oluşturduk. Ekolojik Kültür Okulları Meram Şubemizde de aynı sistemi birkaç bölgesel ve fiziki farklılıklar ile hayata geçireceğiz. Eğitim felsefesi olarak Reggio Emilia Yaklaşımını benimsiyoruz. Bunun dışında ise Waldorf, Montessori, Highscope, Demokratik okullar, Orman okulları ve programlarını iklimimize ve kültürümüze uygun şekilde harmanlayarak kendimize özgü bir program oluşturduk. Ezberden uzak, yaşayarak, yaparak öğrenmeye dayalı, sebep ve sonucu bir bütün olarak algılayarak sonuca ulaşan çocuklar bilgiyi özümser. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için sevgiye dayalı bir ortam sunuyoruz” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARIN SAHİP OLDUKLARINI EN İYİ SEVİYEYE GETİRİYORUZ’
EKO’da pek çok eğitim atölyesinin bulunduğunu ifade eden Erkuş ,“Meram Şubemizde de Eko Eğitim Programı ile çeşitli öğrenme ortamları oluşturarak çocuklarımızın öğrenmeye karşı ihtiyaç duymalarına olanak sağlıyoruz. Çocukların merak ettikleri konular üzerinden projeler yaparak yaratıcı düşünme, işbirlikçi düşünme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Sınıflarımızı, atölyelerimizi, piazzamızı ve bahçemizi bu eğitim hedeflerimize uygun şekilde dizayn ettik. Okullarımızda terzihane atölyemiz, marangozhane atölyemiz, tamirhane atölyemiz ve ekoloji atölyelerimiz bulunuyor. Atölyelerimizde çocuklarımızın tam anlamıyla faaliyet göstermelerini sağlarız. Ekolojik Kültür Okulları’nda da amaç her çocuğun sahip olduğu öz beceri ve yeteneklerini geliştirmek ve sahip olduklarını en iyi seviyeye getirmektir” şeklinde konuştu.
EKO’DA ‘HALF DAY ENGLİSH’ PROGRAMI SUNULUYOR!
EKO’nun kapasitesi hakkında bilgiler veren Erkuş, “Ekolojik Kültür Okullar olarak Meram’da 160 kişilik bir kapasitemiz var. Selçuklu’da ise 289 kapasitemiz var. Fakat biz bunu kontenjanın altına tutarak daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. 3 -6 yaş grubuna eğitim veriyoruz. 3 yaş grubu sınıf kontenjanı 14, 4 yaş grubu 16, 5 yaş grubumuz ise 18 kişi ile belirliyoruz. Her sınıfımızda sorumlu öğretmen bulunuyor. 4-5 yaş grubunda ise yabancı dili ve sorumlu Türkçe öğretmeni yer alıyor. 4-5 yaş grubumuz ise günün yarısını ‘half day english’ programı dediğimiz İngilizce odaklı eğitim ile programı ile tamamlıyorlar” ifadelerini kullandı.