1995 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan ve Konya’da uyguladığı eğitim sistemiyle dikkatleri üzerinde toplayan Özel Türmak Okulları, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Çeyrek asırlık birikimiyle, köklerini unutmadan, değerlerine bağlı ancak yeniliğe açık bireyler yetiştirmeyi amaç edinen Türmak Okulları, anaokulundan liseye kadar olan eğitim serüveninde öğrencilerin donanımlı birer birey olmasını sağlıyor. Özel Türmak Okulları Genel Müdürü İlhan Yılmaz, “Gelecek nesillerin inşasına olumlu katkı sağlamak amacıyla ilme ve sanata sevdalı, okuyan, araştıran, mutlu, başarıya ulaşmış, örnek şahsiyetler yetiştirme amacındayız” dedi.

AYNI HEDEFE VURGU YAPIYORUZ

Yılmaz Özel Türmak’la ilgili yaptığı açıklamada, Özel Türmak’ın kuruluş ve bugüne kadar olan serüveninden kısaca bahsetti. “Okulumuz 1995 yılında Türmak Mühendislik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yaptırılmış ve Türmak Eğitim ve Kültür Vakfı’na bağışlanmıştır” diyen Yılmaz, “Özel Türmak Okulları anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve Anadolu Lisesi’ni bünyesinde barındırmaktadır. 2015-1016 yılından itibaren kurumlarımız Türmak Mühendislik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından işletilmektedir. Özel Türmak ailesi olarak sistemli çalışıyoruz. Toplu hareket ediyoruz, aynı hedefe vurgu yapıyoruz. Eğitim gibi bir önemli konuda çeyrek asrı devirmenin mutluluğunu yaşamaktayız” dedi.

YENİ NESİLLERİN İNŞASINA BÜYÜK KATKI

Eğitim anlayışlarıyla ilgili bilgiler veren Yılmaz, “Gelecek nesillerin inşasına olumlu katkı sağlamak amacıyla ilme ve sanata sevdalı, okuyan, araştıran, mutlu, başarıya ulaşmış, örnek şahsiyetler yetiştirme amacındayız. Her öğrenci bir yetenektir, birlikte keşfediyoruz. Varoluş amacımızla ilgili kısaca bilgi verecek olursak; vizyonumuz tam donanımlı bir şekilde akademik başarısı en üst seviyede olan, okumayı yaşam tarzı kabul eden, sorumluluk sahibi, güzel ahlaklı nesiller yetiştirmektir. Misyonumuz ise; alanında uzman öğretmen kadrosuyla kurumsal kimliği olan, her öğrenci bizim için özeldir anlayışına sahip, karakter ve akademik başarıyı beraber yürüten, disiplin ve istikrarı başarının vazgeçilmez şartı gören, öğrencisini hayata ve mesleğe hazırlayan, sevgi ve bilgi temelli bir okul olmaktır” ifadelerini kullandı.

HER ÇOCUK BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR

Özel Türmak Okulları’nın anaokulu, ilkokul, ortaokul ve Anadolu Lisesi’nden oluştuğunun bilgisini veren Yılmaz, bu konuda ayrıntılı bilgiler paylaştı. İlk olarak anaokulunda uyguladıkları eğitim hakkında bilgiler veren Yılmaz, şunları söyledi, “Anaokulunda en büyük vurgumuz, “her çocuk bizim için özeldir” anlayışıdır. Etkin öğrenmeyi ön plana çıkarıyoruz. Yaparak-yaşayarak öğrenme, duyuların aktif kullanılmasıyla öğrenme, proje tabanlı bir öğrenme çalışması kullanıyoruz. Aynı zamanda ezber kaygısından uzak, bireysel ve bağımsız öğrenme ortamlarını oluşturuyoruz. Yine merak duygusu uyandırarak soyut, sembolik araçlarla, resim, müzik, dramalarla iletişim becerisinin gelişimini sağlamaktayız. Öne çıkan çalışmalar; ilkokula hazırlık çalışmaları, okumaya hazırlık becerileri, matematik becerileri, bilimsel düşünme becerileri, motor becerileri, duygusal beceriler ve özbakım. Anasınıfında tüm bu öğrenim becerileri kazandırmaya alışıyoruz. Anasınıflarında atölye çalışmalarımız da var. Ahşap atölyesi, alçı atölyesi, atık malzeme, masal var. Masal çalışmasında diğer okullardan daha farklı bir yönümüz olduğunu düşünüyorum. Masal terapisti uzmanımız var. Her hafta anaokulunda ve ilkokulda bu çalışmalar devam ediyor. Masal bölümü için oluşturduğumuz bir alan var burada bir kahramanı canlandırıyorlar. Öğretmenimiz bir kısmını okuyor sonrasında “hikayenin devamını siz olsanız nasıl bitirirdiniz?” gibi bir çalışma yapılıyor. Eğitimin ilk basamağı olduğu için anaokulu çalışmalarına çok önem veriyoruz. İngilizce, görsel sanatlar, Kur’an-ı Kerim, robotik kodlama, fen ve deney dersleri, müzik, masal, drama ve beden eğitimi dersleri de ayrıca branş öğretmenleri tarafından veriliyor.”

HER ÇOCUK ÖĞRENİR

İlkokuldaki eğitim anlayışlarını anlatan yılmaz, öğrenci merkezli bir eğitimi benimsediklerini söyledi. Yılmaz, “Analitik düşünme, proje temelli eğitim benimsemiş durumdayız. Türkçe eğitiminde konuşma, dinleme, okuma, anlama, yazılı ve sözlü anlatım gücünü geliştiren bir eğitim veriyoruz. Burada aynı şekilde İngilizce, Kur’an-ı Kerim, müzik, beden eğitimi gibi branş dersleri vermekteyiz. Burada ana sloganımız olan: “Bir şeyi bilmek nasıl beceriyse onu öğrenmek de beceridir” anlayışıyla her çocuk ilkokulda öğrenir diyoruz. Anaokulunda her çocuk özeldir demiştik, ilkokulda da her çocuk öğrenir diye ifade ediyoruz. Eğitici aktiviteler olarak, hayal gücü, düşünme becerisinin geliştirilmesi, eğlenerek ve uygulayarak öğreniyoruz gibi durumlar söz konusudur. Ulusal ve uluslararası projelere katılıyoruz. Okul sonrası etüt programını okul bittikten sonra, burada bir program geliştirdik. Bu programda da öğrenci burada gün içerisinde gördüğü konularla ilgili eksiklerini tamamlıyor, ödevlerini tamamlıyor. Okulda vaktini değerlendirmiş oluyor” şeklinde konuştu.

BAŞARI İÇİN GELİYORUZ

“Ortaokuldaki eğitim anlayışımızda da eğitim-öğretim sürecinde öğrencinin akademik ve sosyal gelişimini sağlarken, öğrencinin ilgi alanlarını, öğrenme tarzlarını desteklemek önceliğimizdir” diyen Yılmaz, ortaokulda hangi eğitim metotlarını benimsedikleriyle ilgili bilgiler verdi. Ortaokulda ise “Başarı için geliyoruz” sloganını benimsediklerini vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü, “Burada da öne çıkan ana sloganımız “Başarı için geliyorum” anlayışıdır. Bireysel danışmanlık sistemimiz var. Her öğrencimizin danışman öğretmeni var ve öğrencilerin ruhsal ve akademik başarılarını öğretmenlerimiz takip ediyor. Sınav birimimiz var burada da öğrencilerimizin eksiklerini belirliyor ona göre planlamalar yapıyoruz. İngilizce programı ortaokulda artırılarak devam ediyor. Yine Kur’an-ı Kerim dersleri ortaokulda devam ediyor. Ortaokuldan itibaren Cumartesi okulumuz başlıyor ve hafta içi görülen derslerle ilgili ünite değerlendirme sınavları yapılıyor. O sınavlardan sonra da öğrencilerin hangi kazanımları tamamlamış hangi kazanımları eksik bunu ölçüyoruz. Kazanımlarda eksikler varsa kazanım tamamlama adı altında ek dersler veriyoruz. Ortaokulda proje çalışmaları, sanat atölyeleri, münazaralar, yarışmalar, masal ve drama çalışmaları gibi çalışmalar yürütülüyor. LGS çalışmalarında ise bireysel öğrenci takip sistemimiz bulunuyor, akşam etütleri, verimli kamplar, motivasyon etkinlikleri yapıyoruz.”

LİSEDE ÖNEMLİ BİR EĞİTİM VERİLİYOR

Anadolu Lisesi’yle ilgili bilgiler de veren Yılmaz, “Anadolu Lisesi’nde öğrenci merkezli eğitim sistemiyle, okumayı yaşam amacı olarak kabul eden, araştıran, hoşgörülü, empati kurabilen, ilme ve sanata sevdalı bireylerin hayata hazırlanmalarını sağlamak amacıyla çalışıyoruz” dedi. Bireysel danışmanlık sistemi, etkin rehberlik hizmeti gibi önemli çalışmalar yürüttüklerini altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti, “Olay olduktan sonra bir rehberlik değil olayı önleyen bir rehberlik çok önemlidir. Kariyer danışmanlığı yapıyoruz. TÜBİTAK çalışmaları bizim için çok önemli. Eğitim-öğretim seminerleri çok önemli. Öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize seminerler veriyoruz. Sınav birimimiz de başlı başına öğrencimizin YKS çalışmasında lise 1’den itibaren planlı, programlı şekilde çalışmalarını yürütüyor. Bir ülkenin geleceği, o ülke insanının eğitimine bağlıdır felsefesiyle yola çıkarak, güçlü bir eğitimi liseli gençlere vermeyi arzu ediyoruz ve bu çalışmaları da verdiğimize inancımız tam. YKS kamplarımız var. Soru bankası kütüphanemiz oldukça güzel. Bu da bizi diğer okullardan farklı kılıyor. Öğrencimizin alabileceği kaynaklar bellidir. Ama biz buraya Türkiye’nin seçkin kaynaklarından bir kütüphane oluşturuyoruz. Öğrencimiz bu kitaplardan faydalanabiliyor. Ünite değerlendirme sınavları ve deneme sınavları yapılıyor. Biz şunu iddia ediyoruz: öğrencimiz Özel Türmak Anadolu Lisesi’nden eğitim aldığı takdirde, başka özel bir kurs veya eğitim görmeden hedefine ulaşabileceği bir eğitimi almış oluyor. İngilizce eğitimi bir üst kademeye geçiyor ve İngilizce eğitiminde daha çok konuşma kısmına ağırlık veriyoruz. Seçmeli yabancı dil olarak hem Arapça hem Almanca var. Bunları öğrencilerimiz seçtikleri takdirde 2. bir yabancı dili olmuş oluyor.”

KULÜP ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLİYOR

Yılmaz, Özel Türmak Okulları olarak kulüp çalışmalarını da önemsediklerini söyledi. Kulüplerle ilgili detayları paylaşan Yılmaz, “Tüm okullarımızda her kademede kulüplerimiz var. Beceri-yetenek kulüpleri, müzik kulüpleri, spor kulüpleri var. Beceri ve yetenekte tiyatro, satranç, robotik, gastronomi gibi 25’e yakın kulüp tercihi sunuyoruz ve öğrencimiz onların içinden seçtiği kulüplerle kendilerini geliştirebiliyorlar. Yine müzik kulübünde de gitar, piyano, bağlama, ney gibi enstrümanları öğrenerek bu kulüplerde çalışmalarını yürütüyorlar. Spor kulüplerinde voleybol, basketbol, futbol, masa tenisi, tekvando gibi birçok spor dalında kulüplerimiz var. Spor noktasında da çeşitli turnuvalar gerçekleştiriyoruz. Okul içinde dereceye girenleri biz okul olarak ödüllendiriyoruz. Ayrıca Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlediği turnuvalara da katılıyoruz. Geçen sene 1 yıl içinde 32 tane madalya aldık sporla ilgili olarak. Bireysel ve takım olarak sporda büyük başarılarımız var. Öğrencilerin aktif olarak dinlenmeleri çok önemli. Dinlenme derken öğrencilerimizin televizyon karşısında, elinde tabletle, telefonla uğraşarak dinlenmesi akıllara geliyor ama böyle değil. Spor yaparak, bedensel bir aktivite ile dinlenmeleri çok önemli. Spor milli bir politikaya da dönüşmüş vaziyette. Biz de Türmak Okulları olarak bu durumu destekliyoruz” dedi.

YENİLİKLERE AÇIĞIZ

Özel Türmak Okulları’nın milli ve manevi değerlerden kopmadan eğitim-öğretim hayatını sürdürdüğünü ancak bununla birlikte yeniliklere de ayak uydurduğunu anlatan Yılmaz, “Eskiden bilimin değişim hızı 2 yıl filanken şuanda bilimin değişme hızı 3 aya düşmüş vaziyette. Kendimizi sürekli yenilemekle mükellefiz. Teknolojiye, yeniliklere açık olmalıyız ki başarıya ulaşalım. Bizim zamanımızdaki öğretmen anlayışı ile şimdiki nesilleri yetiştirmek mümkün değil. O dönemlerde alacağımız şey şudur: bizim kökten gelen değerlerimiz var. Onlardan kopmadan bu eğitimi sürdürmeliyiz. Hz. Ali’nin güzel bir sözü var: Çocuklarınızı yaşayacağı çağa göre yetiştirin diyor. O yüzden sürekli yenilikleri takip etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GÜNE KİTAP OKUYARAK BAŞLIYORUZ

“Her güne kitap okuyarak başlıyoruz” diyen Yılmaz, “Tüm öğretmen, personel, öğrencilerimiz ilk 25 dakika okuyorlar. Biz kendimizi ancak okuyarak geliştiririz. Neyi okuyacağınız da çok önemli. Bizim burada edebiyat zümremiz bu konuda da çalışmalar yürütüyor” diyerek kitap okumanın önemini bildiklerini buna göre hareket ettiklerini vurguladı.

NİTELİKLİ ÖĞRETMEN KADROSU

Öğretmen seçiminde de titiz davrandıklarını ve belli kriterlerinin olduğunu belirten Yılmaz, “Öğretmen üzerine vurgu yapıyoruz. Öğretmen eğitim-öğretimin en önemli parçasıdır. Öğretmen kaliteli ve nitelikli olması, geçmişe bakışı, geleceğe yönelik vizyon sahibi olması önemli. O yüzden biz şunu söylüyoruz: Öğretmen geçmişin öğreticisi geleceğin de kurucusudur. O yüzden biz kadromuzu oluştururken bu niteliklere bakıyoruz” şeklinde konuştu.

TEKNİK ALTYAPISI OLDUKÇA İYİ

Okulun teknik altyapısı hakkında da bilgi veren Yılmaz, şu bilgileri paylaştı, “Sınıflarımız genelde 18-21 mevcuttan oluşuyor. Okulumuzun içinde kapalı spor salonumuz, öğrencilerimizin her birinin deney, proje yapmalarına imkan sağlayacak fizik, kimya, biyoloji atölyeleri mevcuttur. Tüm öğrencilerimizin buralardan yararlanabilir. Yine son dönemde ortaya çıkan robotik kodlamayla ilgili bir atölyemiz mevcuttur. Müzik sınıflarımız, teknoloji sınıflarımız, görsel sanatlar sınıflarımız mevcut. Güzel bir kütüphanemiz bulunuyor.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim