Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından sonuçların açıklamasının ardından öğrencilerde tercih heyecanı başladı. Konya Yenigün Gazetesi Yazarlarından ve Pera Eğitim Kurumları  Rehber Öğretmen Feruze Meniz öğrencilerine ve ailelerine tavsiyelerde bulundu. 2022-LGS için 4-20 Temmuz 2022 tarihleri arasında tercihler alınacağını belirten Meniz, “  Bu yıl sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci katıldı.  Sınavın yapılabilirliğinin yüksek olması yüzdelik dilimlerin de epey oynamasına sebep oldu. 2021 LGS’de 420 puan alan bir öğrenci  yüzde 3 lük dilimde iken 2022-LGS’de aynı puanı alan öğrenci  yüzde 6,7 lik dilime girebildi.  2019-2020 yıllarından sonra 500 tam puan alan öğrenci sayısı bu yıl da farkını gösterdi.  2018’de 18, 2019’da 565, 2020’de 181, 2021’de 97 öğrencinin 500 tam puan alarak birinci olduğu LGS’de,  bu yıl 193 öğrenci 500 tam puan alarak birinci oldu. Bu tablo bize özellikle geçen yıla nazaran daha temkinli olmamız gerektiğini de gösteriyor. Yüksek puanlara gidildikçe yığılma artıyor. Görünen o ki bu yıl liselerin taban puanları da oldukça artacak. Tüm detayları göz önünde bulundurarak dikkatli tercih yapılması gerekiyor.Tercihler 20 Temmuz 17.00’a kadar öğrenci ve velisi tarafından e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatılmalıdır. Sonuçlar 25 Temmuz’da http://www.meb.gov.tr adresinde ilan edilecek, öğrenciler, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sonuç bilgilerine ulaşacaktır” dedi.

‘ÖĞRENCİLERİN 20 TERCİH HAKKI VAR’

LGS sonuçlarının  açıklanmasının ardından öğrencilerin 20 tercih hakkı olduğunu belirten Meniz, “ Öğrenciler 5 yerel yerleştirme ile alan okullar, 10 merkezi yerleştirme ile alan okullar, 5 pansiyonlu okullar olarak toplamda 20 okul tercihinde bulunabilir.  Yerel tercih yapmadan merkezi tercih ile alan okullar sekmesi açılmayacaktır.  Sınava giren-girmeyen her öğrencinin ilk olarak yerel (adrese dayalı) tercih yapması gerekmektedir. Yerel tercihler okul başarı puanına yani diploma notuna göre yapılmaktadır. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır, tercihte bulunmuş olanların ise tercihleri geçersiz sayılacaktır. Özel okul düşüncesi olanlar özellikle bu detaya dikkat etmeli” diye konuştu

KTÜN'de Kütüphane Haftası kutlandı KTÜN'de Kütüphane Haftası kutlandı

‘İL YÜZDELİK DİLİMİNE DEĞİL, GENEL YÜZDELİK DİLİMİNE BAKIN’

Tercih yaparken il yüzdelik dilimine değil, genel yüzdelik dilimine bakılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Meniz, “ İl yüzdelik diliminden bazı çıkarımlarda bulunabiliriz, ancak tercihleri ona göre yapmak büyük bir risk oluşturacak. Tercihler mutlaka genel yüzdelik dilime göre yapılmalı. Özellikle merkezi yerleştirme ile alan okulları tercih ederken okulun imkanlarına, başarı durumuna, kadrosuna ve hatta ulaşımına mutlaka  bakılmalı. Öğrenci kendisine uygun olmayan bir okul tercih ettiğinde maalesef ki bunun zararlarını fazlasıyla görebiliyor. Yüzdelik dilimime göre bu okul gelir deyip de istemediğiniz bir okul için tercihte bulunmayın. İstediğiniz okula göre tercih sıralaması yapmak bu anlamda çok önemli, ama yüzdelik dilimi sizden düşük olan birisinin ilk sırada tercih etmesi sizin ise 6.sırada tercih etmeniz o kişiye bir öncelik sağlamıyor. Kaçıncı tercihe yazılırsa yazılsın, o okula ilk olarak yüzdelik dilimi en yüksek olan öğrenciler alınacak. O yüzden gönül rahatlığıyla sıralamanızı yapabilirsiniz. Standart sapmanın etkisini her yıl görüyoruz. Bu yıl da standart sapma etkisini sırasıyla Fen Bilimleri, Türkçe ve Matematik üzerinde fazlaca gördük.  Bu üç dersin soru sayısı ve kat sayısının fazla olduğunu da göz önünde bulundurarak daha fazla dikkat etmesi hususunda yeniden bir hatırlatma yapmış  olalım. Sınavdan daha da önemli olan tercih sürecinde özellikle uzman öğretmenlerden mutlaka destek alınmalı. Biz de tercih sürecinde velilerimiz ve öğrencilerimiz için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tercih süresince bizlere sosyal medya üzerinden ulaşım sağlayabilirler. Şimdiden sonuçların herkese hayırlı olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim