Dünya geneli üniversite sıralamalarını yapan yetkili 10 kuruluştan biri olan ODTÜ University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı’nın yaptığı araştırma doğrultusunda "Dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi" açıklandı. Listede Konya’dan üniversiteler de var. Konu hakkında konuşan URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Türkiye’de bulunan üniversitelerin üst sıralarda yer alamadığını vurgulayarak, “Amacımız üniversitelerimizin ülke içindeki ve dünyadaki yerlerini görerek, geliştirmeleri gereken alanları belirlemelerine yardımcı olmak” dedi.

KONYA’DAN 3 ÜNİVERSİTE LİSTEDE

URAP Laboratuvarı'nda, sıralama için makale, atıf, toplam bilimsel doküman, toplam yayın etkisi, toplam atıf etkisi, uluslararası iş birliği olmak üzere 6 alanda üniversiteler gözden geçirildi. URAP ‘Dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi" sıralamasına Türkiye'den 118, Konya’dan ise 3 üniversite listede yer aldı. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi bin 126, Necmettin Erbakan Üniversitesi bin 773, Konya Teknik Üniversitesi 2 bin 869’uncu sırada bulunuyor.

‘TÜRK ÜNİVERSİTELERİ ÜST SIRALARA ÇIKAMIYOR’

Sıralamada, Harvard Üniversitesi "dünyanın en iyi üniversitesi" olarak geçen yıllarda olduğu gibi yine birinci sıraya yerleşirken, 9 üniversitenin tümü ilk 100'e girmeyi başaran Çin'in yükselişi dikkat çekti. Konuyla ilgili konuşan URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Türk üniversitelerinin dünyadaki durumu hakkında genel değerlendirme yaptı. Son yıllarda Türkiye’deki üniversitelerin üst sıralara çıkamadığına vurgu yapan Akbulut, URAP dünya sıralamasında 2016’dan bu yana ilk 500’e girebilen Türk üniversitesinin kalmadığını vurguladı. Akbulut, bunun sebeplerini şu şekilde ifade etti: “Dünyanın önde gelen üniversitelerinin yayın ve atıf sayıları ile Türk üniversitelerinin yayın ve atıf sayıları karşılaştırıldığında aradaki farkın sanılandan çok daha yüksek olduğu görülmektedir. Diğer yandan Türk üniversiteleri; sadece URAP dünya sıralamasında değil akademik performansa dayalı diğer dünya sıralamalarında da son yıllarda üst sıralara çıkamamaktadır. Bazı üniversitelerimiz ise geriye düşmeye devam etmektedir. Bu sorunun bir nedeni Çin üniversitelerinin tüm bilim alanı sıralamalarında ve tüm dünya genel sıralamalarında aşırı bir hızla yükselmesidir. Çin üniversitelerinin yayın ve atıf sayılarının artış hızına yetişemeyen Türk üniversiteleri gibi gelişmekte olan ülkelerin üniversiteleri de sıralamalarda gerilere düşmektedir. Türk üniversitelerinin sıralamalarda yükselemeyişinin diğer ve en önemli nedeni ise etki değeri yüksek dergilerdeki makale sayılarımızın yeterince artırılamayışı ve etki değeri en düşük dergilerdeki makale sayılarımızın da azaltılamayışıdır.” dedi.

‘2,5 MİLYON MEZUNUN SINAVA GİRMESİ, ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE VERİLEN ÖNEMİN GÖSTERGESİ’

Akbulut, URAP Laboratuvarı’nın Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarının temel amacının Türkiye’deki üniversitelerin ülke içi ve dünyadaki yerlerini görerek, geliştirmeleri gereken alanları belirlemelerine yardımcı olmak olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’de ailelerin eğitim konusuna verdiği önemden bahseden Akbulut, üniversite eğitimi almak için 2,5 milyon lise mezununun sınava girmesinin toplumun üniversite eğitimine verdiği önemin göstergesi olduğunu belirtti. Üniversite sayısının artmasını, sıralamada yükselmek için önemli bir gelişme olarak gördüğünü söyleyen Akbulut, “Halkımızın üniversitelerimizdeki akademik performans düzeyini yakından izlemesi ülkemizin geleceği açısından çok önem taşımaktadır. Ayrıca üniversite yöneticileri ve akademisyenlerimiz, kendi üniversitelerinin dünyanın en iyileri arasına girebilmesi için bilimsel yayınlarının sayısını ve kalitesini artırmaları gerektiğinin bilincindedir. URAP Laboratuvarı’nın Türkiye ve Dünya üniversite sıralamalarının temel amacı, üniversitelerimizin ülke içindeki ve dünyadaki yerlerini görerek, geliştirmeleri gereken alanları belirlemelerine yardımcı olmak.” diye konuştu.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim