Hafta sonunda gerçekleştirecek olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı öncesinde eğitimci Şeyma Eken Demirkol adaylara tavsiyelerde bulundu. İşte Demirkol’dan öğrencilere o tavsiyeler;

2022 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için geri sayım başladı. Milyonlarca adayın başvurduğu YKS bu hafta sonu 3 ayrı oturumda gerçekleşecek.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) 1. oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran 2022 Cumartesi günü, 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecektir. YKS 2. oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) 19 Haziran 2022 Pazar günü, 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecektir. YKS 3. oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT): 19 Haziran 2022 Pazar günü, 15.45’te başlayacak ve 120 dakika sürecektir.

2022-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

2022-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, bu yıl ilk kez puanlamada baraj uygulanmadan yapılacak ve sınav süresi 30 dakika uzatılarak yapılacak.

2022-YKS rekor sayıda aday başvuruda bulundu,ancak bu durum öğrencilerin gözünü korkutmasın. Baraj uygulamasının kaldırılması başvuru oranlarını etkiledi. Genel olarak bu durum başarı konusunda çok sorun olmayacaktır. Çünkü sisteme giren öğrenciler genel olarak başarı seviyeleri çok yüksek öğrenciler değildir, başarı olarak orta ve alt seviyelerden öğrencilerdir bu da belli bir aralıkta yığılmaya sebebiyet verecektir.

Bu yıl puanlamada baraj olmaması demek adayın bir programa yerleşme ihtimalinin geçen senelere göre daha fazla olduğunu gösterir. Sınavdan yüksek puan almak ve çok rağbet gören üniversitelere, bölümlere yerleşmek için tabi ki bu yıl da önemli olmaya devam edecektir.

Adayların son günlerde ve sınav sırasında yapmaları gerekenler şunlardır;

Moralinizi yüksek tutmak oldukça önemlidir.Olumlu düşünmek başarının değişmez anahtarlarındandır. Sınav ile ilgili felaket senaryolarını zihninizden uzaklaştırırsanız motivasyonunuz da artacaktır.

Sınav kaygısı, sınav ile ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerden kaynaklanır. Olumsuz duygu ve düşünceleri terk edin. Önemli olan sınav kaygısını yok etmek değildir, sınav kaygısıyla yaşamayı öğrenmektir. Belirli bir seviyede kaygı ve stres olması normaldir.

Sınavdan önce arkadaşlarınızla, ailenizle sınav hakkında konuşmayı bırakın. Sürekli sınavların ve sonuçların konuşulduğu ortamlardan uzak olmakta fayda vardır.

Sınav esnasında kaygılanır ve heyecanlanırsanız bunun normal olduğunu ve sınava giren her adayın aynı durumları yaşayabileceğini unutmayın. Derin nefes alıp vererek kendinizi kontrol altına almayı deneyin.

Sınav anında yorulan ve gerilen bedeninizi rahatlatmak için küçük-kısa molalar verin; özellikle testler arasındaki geçişlerde gözlerinizi dinlendirmek, duruşunuzu düzeltmek iyi gelecektir.Sınav esnasında fazla kaygılanırsanız gözlerinizi 2-3 saniyeliğine kapatıp kendinizi güvende hissettiğiniz yerde hayal edin ve dinlendirin, ardından sınava devam edin.

Sınava başladığınızda, özellikle doğru çözdüğünüze inandığınız sorularla yol aldıkça rahatladığınızı, zihninizin daha açık olduğunu ve sınava odaklanmanızın arttığını fark edeceksiniz. Ancak sınav süresince, bazen ritminizin düştüğünü ve dikkatinizin dağılarak zorlandığı anlar olacaktır. Böyle anlarda; sınavın zeka ve kişiliğinizi değil belirli zamanlarda edindiğiniz yetenek, bilgi ve çalışma alışkanlıklarınızı ölçtüğünü hiç aklınızdan çıkarmayın.
Amacınıza ulaşmak için yarışın devam ettiğini ve hiçbir şey için geç kalmadığınızı bilin.

Stres anındaki telaşlanma ve gerginliği gidermenin en etkili yollarından biri de doğru nefes almaktır. Burnunuzdan alarak ağzınızdan vererek tekrar edeceğiniz nefes egzersizleri bedensel ritminizi yeniden bulmanızı sağlar.

Dikkatinizi arttırabilmek için özellikle uyku ile beslenme düzeninize dikkat edin, sağlıklı beslenin ve yeterli uyuyun. Sorulara daha iyi odaklanıp, dikkatinizi toparlayabilmeniz için sınava uygun bir uyku düzeniniz olmalı. Ağır, yağlı ve şekerli tarzdaki yiyeceklerden uzak durun ve çok fazla kafein tüketmeyin.

Sevgili öğrenciler 2022 YKS’de yolunuz açık olsun, başarılar dilerim”

Editör: TE Bilişim