Mustafa Büyükkaplan Hafız Proje Ortaokulu ve Lisesinde 750 Hafızın İcazet Tevdi Töreni Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezinde büyük bir katılım ve coşku içerisinde gerçekleştirildi. Düzenlenen programa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş,  Vali  Vahdettin Özkan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Tahir Akyürek, Gülay Samancı ve Selman Özboyacı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı’nın yanı sıra  Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Konya İl Milli Eğitim Müdürü  Murat Yiğit, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, il protokolü, hafızların aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘HAFIZLIK OKULLARI TÜRKİYE YÜZYILINA

ADINI ALTIN HARFLERLE YAZDIRACAK’

Kur’an tilaveti ile başlayan ve 750 hafızın icazet aldığı törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.  Açılış konuşmasını Selçuklu Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ali Menekşe gerçekleştirdi. Menekşe, “2014’ten bu yana 30.000 aile bugün şahit olduğumuz tabloda yer alabilmek için kapımızı çaldı. Yapılan izlemeler ve değerlendirmeler sonucunda ve tabi ki gücümüz nispetinde hafızlık yoluna vesile olduğumuz 750 hafızımız bugün karşınızda icazetlerini almak üzere buradalar. Hafızlığa duyulan özlemi, muhabbeti ve dahi ihtiyacı göstermesi açısından daha yolun başında olduğumuzu ve üzerimizde tarihi bir sorumluluğu taşıdığımızı sizlere tekrar tekrar hatırlatmak isteriz. Bugün belki farkında olamasak da Türk eğitim tarihinde önemli bir açılım olan hafızlık okulları Türkiye yüzyılına adını altın harflerle yazdıracak. Yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan tohumu gül yetiştiren bir bağban misali, ihlası ve infakıyla toprakla buluşturan, bu güzelliğe vesile olan hayırsever Mustafa Büyükkaplan ve Fahrettin Büyükkaplan ailesine ne kadar teşekkür etsek azdır. Cenab-ı Hak yolunda daim ve kaim eylesin” ifadelerini kullandı.

‘HAFIZ YETİŞTİRME PROJESİ

BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR’

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan da ülkenin dört bir yanında imam hatip ortaokulu ile hafız yetiştirme projesinin başarıyla devam ettiğini aktardı. Oğlu Ömer Tayyip'in de proje kapsamında hafızlık yaptığını anımsatan Erdoğan, "Bu hafızlarımız şimdi liselerde eğitimine devam ediyor. Yakın zamanda da üniversiteye geçecekler. Bir vatandaşımız, kardeşimiz peygamber sevgisiyle yetişirse, Allah sevgisini hissederek bir gününü daha geçirirse bir öğrencimiz, genç kardeşimiz hayatında Kur'an-ı Kerim ile devamlı ve sağlıklı ilişki kurmayı başarır, onun mesajını anlamaya gayret gösterirse bu toplum ve ülke elbette ki daha güzel bir ülke ve toplum olur. Elbette bu ülke ve millet dünyaya daha fazla hizmet eder, daha fazla iyilikleri ve güzellikleri yayar. Dünyanın buna ihtiyacı var." diye konuştu. Erdoğan, proje kapsamında hafızlık yapan öğrencilerin, akademik başarılarının da üst düzeyde olduğuna işaret ederek, "Yabancı dil eğitimleri de sınav başarıları da üst düzeyde. Robotik Deneyap Atölyeleri'nden tutun TÜBİTAK ve TEKNOFEST projelerinde başarıları var. Ümit ediyorum ki milletimiz bu çocukların ne yaptığını, hangi yolda gittiğini daha geniş kapsamlı daha doğru anlasınlar ki daha çok vatandaşımız, hayırseverimiz, insanımız bu projelere bu okullara bu gençlere sahip çıksın." dedi.

‘KONYA KÖKLERİNDE İSLAMIN GÜÇLÜ

BAĞLARINI BARINDARAN ÇOK ÖZEL ŞEHİR’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Konya’nın asırlardır inançla şekillenen köklerinde İslam’ın güçlü bağlarını barındıran ve yarınlara bu değerlerle yürüyen çok özel bir şehir olduğunu ifade ederek, “Hz. Mevlana’dan Şems-i Tebrîzi’ye Sadreddin Konevî’den Hacıveyiszâde yetiştirdiği birçok ilim ve mütefekkirleri ile Konya İslam’ın parlayan güneşi olmuş ve cümle cihanı aydınlatmayı başarmıştır. Yaklaşık 200 yıl Selçuklu Dar-ül Mülk olan Konya’mız hem Selçuklu hem de Osmanlı döneminde İslam dünyasının en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Baktığımızda şehrimizin her bir noktasında inancımızın en güzel motiflerine, eserlerine ve yapılarına şahit oluyoruz. Günümüzde de Konya’mız İslam sancağını en güzel şekilde taşımaya devam ediyor. Bu doğrultuda manevi bir şölene vesile olan bu programların şehrimizde gerçekleşmesini çok anlamlı ve kıymetli buluyorum” şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz da konuşmasında hafızlığın bu dünya ve ahiret hayatı için ne denli büyük bir mana ifade ettiği vurgulayarak hafızları tebrik etti. Konya Valisi Vahdettin Özkan yaptığı konuşmada, büyük bir emek sonucu bu büyük ve anlamlı unvanı elde eden tüm hafızları kutlayarak onların yetişmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin her faniye nasip olmayan özel bir kazanım olduğunu belirterek, "Hafızlık, kişi için bir iftihar vesilesi olduğu kadar toplumdaki görünmez önemli payelerden biridir." dedi. Şentop, Karatay Spor ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Mustafa Büyükkaplan Hafız Proje Ortaokulu ve Lisesinde 750 Hafızın İcazet Tevdi Töreni'nde, program vesilesiyle hafızlarla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Hafızları tebrik eden Şentop, öğrencilerin, icazetle taçlanan başarılarının bundan sonraki hayatlarında da devam etmesini diledi. Şentop, hafızlık icazeti almış bir çocuk babası olarak, bu mutluluğu en iyi anlayanlardan biri olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Hafızlık, her faniye nasip olmayan özel bir kazanımdır. Hafızlık, kişi için bir iftihar vesilesi olduğu kadar toplumdaki görünmez önemli payelerden biridir. Bu sebeple toplumun manevi değer normlarından olan hafızlığın, görünmeyen ancak şahsa yüklediği ağır bir sorumluluğu da mevcuttur. Zira zihinde taşınanı ruhlara nakşetmeyi gerektiren bir ayrıcalık ve sorumluluktur. Peygamber Efendimizin, 'Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir' şiarıyla hareket ederek, başta aileleriniz olmak üzere, hayat boyu Kur'an-ı Kerim’in ışığıyla hem aydınlanmaya hem de çevrenizi aydınlatmaya devam edeceksiniz inşallah." diye konuştu.

‘TARİH BOYUNCA HAFIZLAR TOPLUMUMUZUN EN İTİBARLI İNSANLARI OLMUŞTUR’

Hafızlığın yoğun bir çalışmanın ve gayretin sonucu olduğuna değinen Şentop, bunun aynı zamanda Allah'ın bir lütfu ve ikramı olduğunun altını çizdi. Şentop, milletin hafızlığa büyük kıymet verdiğine işaret ederek, "Tarih boyunca hafızlar toplumumuzun en itibarlı insanları olmuştur. Milletimiz her şart altında ve zorluklar içinde hafızlar yetiştirmeyi bir vazife olarak görmüştür. İslam'ı diğer semavi dinlerden ayıran en önemli vasıf, dinin ilk ve en temel metni olan Kur'an'ın vahiyle geldiği, nazil olduğu şekliyle muhafaza edilmiş olmasıdır. Bu sadece Müslümanların inancı meselesi değildir. Bu bir tarihi hakikattir. Hiçbir yazılı ve sözlü metne nasip olmayan mazhariyet Kur'an-ı Kerim için vardır." dedi.

‘OKUL HAYATIYLA HAFIZLIK BİRLİKTE YÜRÜTÜLMEYE BAŞLANMIŞTIR’

Modern dönemde eğitim ve öğretim hayatının farklı şekilde programlanmasıyla hafızlık yapmada bazı sınırlamalarla karşılaşıldığını aktaran Şentop, şunları kaydetti: "Okul hayatı var, buna devam etmek icap ediyor. Bazı yerlerde zaman içinde zorunlu hale gelmiş. Hafızlık bu hayatın içinde değil. O zaman hafızlık yapabilmek için okul hayatı dışında yollar aramak gerekmiştir. Okul başarısını önemseyen aileler çok arzu etmelerine rağmen çocuklarını hafızlık için okuldan ayırıp başka bir yere gönderemiyorlardı. Okul başarısı olan çocuklar hafızlık hayatından mahrum kalıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve sahiplenmesiyle ilk defa Konya'da hafızlık proje imam hatip fikri geliştirildi. Böylece okul başarısı yüksek öğrencileri ve ailelerini de Kur'an öğretiminin ezberini içine katabilmek mümkün olmuştur. Okul hayatıyla hafızlık birlikte yürütülmeye başlanmıştır. Bu çocuklarımız, aileleri ve milletimiz için büyük bir nimettir. "

KUR'AN'IN HEM LAFZINA HEM MANASINA VAKIF OLMALIYIZ’

Şentop, Kur'an-ı Kerim'i ezbere okumanın yetmeyeceğini belirterek, "Ayetleri anlayarak ve yaşayarak idrak etmek gerekir. Kur'an, hayata dair bir kitaptır. Yaşayanlar için davranışlarının ve eylemlerinin, daha iyi insan olma yolunda ihtiva ettiği manalarla kavranılması için vardır. Bunun en müşahhas örneği de Peygamber Aleyhisselamdır. Kur'an'ın hem lafzına hem manasına vakıf olmalıyız ki yaşantımıza tatbik edebilelim ve insanlara onu anlatabilelim." ifadelerini kullandı. Hafızların, İslam'ın ortaya çıktığı ilk dönemden bugüne kadar Müslümanların nezdinde daima öncelikli olan bir ayrıcalıkla şereflendiğini vurgulayan Şentop, "Bütün Müslümanlar, yaşamlarının her alanında hayat düsturu edindikleri mukaddes kitaplarının öğrenilmesi ve ezberlenmesi noktasında, tarih boyunca üstün bir gayret içinde olmuşlardır. Bugün elden ele devreden bu meşaleyi sizler elinize alıyorsunuz. 'Size öyle bir emanet bırakıyorum ki, ona sımsıkı sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emanet, Allah’ın kitabıdır.' diyen son Peygamber'in varisleri oldunuz." sözlerine yer verdi. Konuşmaların sonunda Mustafa Büyükkaplan AİHL Hafız Proje Ortaokulu ve Lisesi, M. Fuat Binici Kız Kur’an Kursu, Fahrettin Büyükkaplan Erkek Kur’an Kursu’ndan mezun olan 400’ü erkek, 350’si kız öğrenci olmak üzere toplam 750 hafız öğrenciye icazetleri verildi.

SAYILARLA MUSTAFA BÜYÜKKAPLAN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Selçuklu ilçesinde 2014 yılından beri eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde bugün 750 ortaokul ve 250 lise öğrencisi eğitim görmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesine ilham kaynağı olan okul, “Kuran Yolunda” mottosuyla kurulduğu günden bu yana 750 hafız yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı. Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi Kur’an eğitimi ve hafızlık başarısının yanında akademik başarısıyla ve bilim yarışmalarında elde ettiği derecelerle de zirvede yer alıyor. Okulun ortaokul kısmı, hafız öğrencileriyle, son beş yıldır LGS sonuçları ortalamasıyla Konya’nın en başarılı ortaokulu olurken, bünyesinden500 tam puan alan LGS Türkiye birincisi de çıkardı. Lise kısmı ise taban puanı ile Konya’nın en çok tercih edilen ikinci İmam Hatip Lisesi olmayı başardı. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları ve proje yarışmalarına devamlı katılım sağlayan okul, Bilgisayar dalında Türkiye İkinciliği (Gümüş Madalya) elde etti. Hayırsever Mustafa Büyükkaplan inşa edilen 60 derslikli okulda 57 öğretmen 6 idareci ve 152 hafızlık hocası görev yapıyor. Okul orta kısmında 750 öğrenci, lise kısmında ise 250 öğrenci eğitim alıyor. Türkiye’de Örgün Eğitim ile Hafızlık ve Akademik Başarıyı Destekleme projesi uygulayan 250 okul arasında ilk sırada yeralıyor. Proje Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğinde yürütülüyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim