Eğiste Deresi korkusu bitti

Abone Ol

Taşkent yolu üzerinde bulunan ve sürücülerin gözünü korkutan Eğiste Deresi Geçidi yapılan düzenleme ile daha ergonomik bir hal aldı

Konya'dan Hadim hatta Pirlerkondu'ya (Taşkent) vasıta ile giderken sürücü ve yolcuların korktuğu bir geçit vardı.

Adına “Eğiste Deresi geçidi” denilen bu kısım hayli lase dar ve yüzde 10 meyilden fazla eğimli idi.

Bendeniz bu yol güzergâhı ile 1932 Eylül ayının bir gecesinde tanışmıştım şöyle ki;

Eylül ayında Hadim ve havalisi köylerde vazifeli öğretmenler Konya'dan Eylül ayında bir taka otobüsle Hadime kadar gider oradan at, katırlar vasıtası ile köylerine dağılırlardı.

Keza bu köylerden okulların tatil olduğu Mayıs ayı içinde de yine Hadim yoluna çıkıp Konya'ya gelirlerdi.

***

İşte 1932 yılının Eylül ayı gecesinde Annem Rahmetli Saliha hanımefendinin dizinde uyanınca ayın ışığında babam ve öğretmen arkadaşları taş toplayıp çamura batan vasıtayı kurtarmaya çalışıyorlardı.

Hafızamda kalan bu yeri kırk yıl sonra Karayollarında vazifeli iken yol yapımı esnasında görünce tanımış ve Rahmetliye sorduğumda “Cicek” köyü altı olduğunu öğrenmiştim.

Böylece Hadim'e sadece havali öğretmenleri Eylül ayı içinde bir taka küçük otobüs getirir Mayıs ayı içinde de Konya'ya giderlerdi.

Başka zamanlar ise Taşkentli Rahmetli Karagülle'nin Kamyonu çalışırdı. Başkaca gitmeye cesaret eden olmuyordu.

***

Bu yol, Konya'dan düz bir ova üzerinde seksen km. kadar yol alırken birden dağlık araziye giren ve en mühimi korkutan Eğiste deresi geçidi karşımıza çıkar heyecan içinde yavaş yavaş geçilmeye çalışılırdı.

***

Bu Hadim yolunda şimdi Aladağ yolu ayrımında ki kaplanlı köyüne oradan da hayvanlarla gaziler köyüne gidip gelişimiz 1941 yılına kadar sürdü. Rahmetli Babamın Güvenç köyüne atanması ile ayrılmıştık ama köylülerle irtibatımız kesilmemişti. Çünkü öğretmenliği sırasında köyün sağlıkçısı, dert ortağı ve köy hizmetlerini de yapmış olmakla sevgi kazanmıştı

***

1952 yılında Konya Nafia müdürlüğünce ele alınan yol biraz genişletilerek Stabilize ama yine dar ve çok eğimli olan yol oldu! 

***

1964 de Karayolları ağına geçmesi ile düzenlemeler genişletmeler olsa da!

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi çok dönemeç ve eğimli olarak devam eden yol!  

***

Önce İl yolu ağında iken Ancak Taşkent'e kadar gidilip çıkmaz yol olurken, Taşkent'ten sonra Ermenek yolu yapılınca çıkmazlıktan kurtulup Devlet yolu ağına giren yol oldu!

***

1980 de Konya - Karaman Ayrımı ki, İçeri Çumra çıkışından ayrılarak 47 kilometrelik Belören yolu yapıldıktan sonra ancak Belören 'den Hadim İlçesine kadar olan kısmın 1993 de ihalesi ile 1994 de yapımına başlaması olan bu yol!

Başlaması ile ödenek kısalığından aksayıp yavaşlarken, 2010 yılında önem verilip, hızlı bir tempo ile 1914 de tamamlanıp hadime ulaşan yeni standart yoldu!

***

Bu çalışma arasında eski güzergâhların yer yer değişmesi yanında bilhassa Eğiste deresi geçişinde büyük değişiklik yapılarak gerek köprü yeri gerekse eğimli çıkışların hafiflemesi üzerinde durulsa da yine de çok eğimden kurtulamayan geçitten eski yıllara nazaran yolcuların dediği gibi kaymak gibi yol oluverdi.

***

Karayollarındaki vazifem sırasında yol güzergâhının birçok yerde yeni güzergâh gösterip değişime sebebiyet vermekle beraber bazen dikkate alıp yaparken bazen de alınamayanların yıllar sonrası üzerinde durduğum güzergâha tünel yapılarak tatbiki olduğu gibi!(ilerde izleyeceğiz)

***

Hadim yolunun da, Yeniköy gerisinden Armutlu köyüne gidilip Armutludan, kar mücadelesinde de kolaylık görülecek ve %3 meyille Eğiste deresine inilmesi teklifime sıcak bakılmayan yol!

Belki de ilerde dikkate alınıp değiştirilmesi mukadder olabilir!

***

Yapımının, yolculuğu rahatlatması ile Konya'yı Ermenek havalisi yanında, Alanya Mahmutlara çıkaracak yolun bir nüvesi olan tam turistik yanında ekonomiye de faydası olabilen yol oldu.

***

Hayırlı ve uğurlu olsun derken, bir an önce tamamlanmasına uğraş veren Karayolları 3. Bölge Müdürü Sayın Mahmut Yılmaz,  teknik eleman ve yüklenici firmayı tebrik ederim.

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

 

Resim 1-  Yıllar evveli Eğiste deresi geçidi

Resim 2-  1980 – 2014 arası Eğiste deresi geçidi

Resim 3- Eğiste deresi geçidi 2014 son durumu