Gelişen teknolojinin bizlere sağlamış olduğu kolaylıklardan bir tanesi e-ticaret diyebiliriz. E-ticaretin önemi her geçen gün artmakta ve daha çok insan bilgi sahibi olmaktadır. Bu pazarda yer alan her iki taraf içinde geçerli olan bu durum alıcı ve satıcı arasındaki bağı kurmaya katkı sağlar. Bir yandan arz sağlayan firmalar yada kuruluşlar müşteri kazanmak ve yeni müşteri bulmak için e-ticaret kullanmak zorunda ve çoğu da bu e-ticaret yarışı içerisinde. Diğer yandan iste tüketici olarak talep eden kesim de ihtiyaçlarını, taleplerini internet üzerinden satın almakta. Her iki tarafında bu yeni ticaret sisteminden sağlamış olduğu katkılar oldukça fazla olduğundan her geçen gün e-ticaret ile hem müşteri olarak hem de satıcı olarak kullanan sayısı artmaktadır.

Satıcı olarak e-ticaretin sağlamış olduğu faydalar oldukça fazladır diyebiliriz. Bu faydalardan ötürü her geçen gün e-ticaret üzerine yatırım yapan firmalar yada kişiler artmaktadır.Bu faydalardan en önemlilerinden bazılarını burada belirteceğim. İlk olarak firmalara internet üzerinden müşterilerine bilgi sunabileceği 7/24 açık bir şube, dükkan yada mağaza imkanı sunar. Ayrıca sunmuş olduğu bu imkan geleneksel yöntemlerle işletilen yani kiraya tutulan bir yerden örneğin mağazadan çok daha hesaplı ve uygundur. Hem maliyetlerin düşük olması ve aynı zamanda günün her saatinde açık olması önemlidir. Ayrıca stok maliyetlerinin düşük olması, elektronik ortamda saniyeler içinde veri aktarıldığından zamandan tasarruf gerçekleşir. Müşteriler için çok daha fazla ürün seçeneği sunulmakla beraber internet ortamında rekabetten dolayı da fiyatlar çok daha makul düzeydedir. Tedarikçilerin büyük bir ofise gösterişli mobilyalar yada aydınlatmalara ihtiyaç duymadan internet üzerinden sanal alışveriş merkezini oluşturmasını olanak sağlar. Görüldüğü üzere e-ticaretin satıcılara vermiş olduğu imkan oldukça fazladır.

Alıcı olarak yani müşteri gözünden bakıldığında da e-ticaretin çok büyük önemi vardır ve sağladığı faydalar tüketiciye oldukça fazladır. Zaten fazla olmasından dolayı e-ticarete talep patlaması oldu en önemli özellik ise pandemi döneminde evlerden çıkamadığımızdan dolayı teknolojinin bize sağlamış olduğu e-ticaret nimetini kullanarak ihtiyaçlarımızı online olarak internet üzerinden satın aldık ve halen de almaya devam ediyoruz. Bu özelliği ile evlerinde kalmış olan insanlar ihtiyaçlarını karşıladılar. Ürün fiyatı araştırmasında ve zor bulanabilecek bir ürün dahi olsa internetin ve e-ticaretin katkılarıyla tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamada hem hızlı hem de ekonomik olarak fayda sağladılar. Aynı zamanda fiyatların araştırılması ve pazar bilgisinin kolaylıkla erişilmesinden dolayı fiyatların oldukça yüksek olmasını engeller. Genel olarak tüketicilere katkısı; ürün fiyatı araştırmada oluşacak ulaşım masrafı ortadan kalkar, daha fazla ürün çeşidi görerek seçme imkanı bulur, ihtiyaçlara uygun ürün bulmak daha kolaydır, ürün hakkında ürünü kullananlar tarafından yapılan yorumlar sayesinde daha net bilgiye sahip olunur.

Genel anlamda e-ticarete baktığımızda teknolojinin de katkısıyla yukarı bahsettiğimiz özelliklerinden dolayı alıcı ve satıcıya kolaylıklar ve ekonomik katkı sağladığından dolayı her iki tarafa da kazan kazan imkanı sağlar. Çünkü herkesin fayda sağladığı ve kazandığı bir platform olmasından dolayı e-ticaret günümüzün parlayan yıldızı olmayı hak ediyor. Ayrıca ekonomiye katkısı da çok fazladır. Ulaşım ve lojistik sektörlerinin gelişimine katkı sağlayarak burada çalışan kişilere ihtiyaç olacağından hem doğrudan hem de dolayı olarak istihdama katkısı çoktur.