Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde küresel güçlerin doğrudan veya vekaleten yürüttükleri savaş devam ederken, Türkiye ise dünyada yaşanan gelişmelere göre kendini konumlandırmaya çalışıyor. Bu kapsamda Türkiye, son dönemde özellikle yerli ve milli savunma sanayi adımlarına ağırlık verirken, şimdi de hava savunma sisteminde kritik bir adım attı. Türkiye’yi dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı önlemeye dönük başlatılan Çelik Kubbe Projesi için ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ile MKE firmaları işbirliğine odaklandı. Bu firmaların geliştirdiği yerli ve milli sistemlerin tümü yapay zekadan ve uydudan da yararlanılarak birbirine entegre edilecek. ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemlerinden yararlanılarak, tehditler bertaraf edilecek. İçinde birçok hava savunma silah sistemi, radar, elektro-optik sistemi, haberleşme modülleri, komuta kontrol istasyonları ve yapay zekayı barındıracak olan Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanında düşmana karşı adeta muhafız görevi yürütecek. ‘Hakim’ yazılım sistemi ile çalışacak olan bu hava savunma sistemi ile gelecek herhangi bir şeye anında tepki verilebilecek, karşı tarafa füze, uçak veya herhangi bir mühimmat gönderilebilecek ve tüm gelişmelerden haberdar olunabilecek.
15 TEMMUZ İLE HER ŞEY ANLAŞILDI
Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Emekli Hava Savunma Astsubayı Aydın Kaya, Çelik Kubbe’nin çıkış hikayesini anlattı. Türkiye’nin, 1992-99 yıllarında Amerika ile Patriot Hava Savunma Sistemleri üzerine anlaştığını anımsatan Aydın Kaya, Türk personellerinin Amerika’ya kursa gönderildiğini fakat bir türlü hava savunma sistemlerinin gelmediğinden bahsetti. Konunun detaylarını paylaşan Kaya, “Elimizde İngiliz sistemleri vardı. Zaman içinde parça sorunları yaşadığımız için tekrar Amerika’dan ufak sistemler aldık. Ancak uzun menzilli, Türkiye’nin topraklarını dışarıda savunacak füze savunma sistemimiz elimizde yoktu. Sonrasında 15 Temmuz darbe olayları ortaya çıktı ki; neden bu sistemlerin Türkiye’ye gelmediği de belli oldu. Biz bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Elimizde hava savunma sistemimizin olmadığını gördük. Devlet ve Türkiye’nin kuruluşları, özellikle ASELSAN, bu konuda çok büyük bir atakta bulundu. Alçak irtifa, orta menzil ve uzun menzil sistemler üretmeye kalktık. Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Bu doğrultuda füze sistemleri de gelişiyor. Savunma sistemleri çok ön plana çıkıyor. Bu noktada ‘Çelik Kubbe’ sistemini de ürettik” şeklinde konuştu.
DÜŞMANDAN GELEN SALDIRILAR BU SİSTEMLE YAKALANACAK
Türkiye’nin yeni Hava Savunma Sistemi Çelik Kubbe’de sistemin, en dipten başlayıp, kısa menzilden en uzun menzile kadar dışa doğru gittiğini söyleyen Kaya, saldırı anında kubbenin içerisinde bir bölümden geçen füzenin diğer bölümde mutlaka yakalanacağını aktardı. Hedefi kaçırmama mantığı üzerine kurulan ve uydu sistemi ile yapay zekanın da içerisinde olduğu Çelik Kubbe’yi kullanmak için çeşitli ürünlerin üretildiğini kaydeden Kaya, “Tamamen yerli ve milli sistemlerimizle entegre ediyoruz. Bunların yanında Çelik Kubbe yüzde 100 milli olan bir yazılımla çalışıyor. Bu çok önemli. Bir düşman uçağı geldiğinde bizim füze sistemimiz ona elektronik sorgulama yapar. Mesela elektronik ortamda sorular sorar. Karşı taraf bu sorulara cevap veremezse radar sistemde düşman olarak algılar ve füze ateşlenir. Eğer yazılım yerli olmasaydı, düşmanlarımız bizi istediği gibi kitleyebilirlerdi. Ama yerli yazılımda böyle bir şansları yok” ifadelerini kullandı.
KONYA’DA ASELSAN İLE ORTAK ÇALIŞAN 100 ŞİRKET VAR!
Çelik Kubbe’nin yönetim merkezinin Ankara olduğunu dile getiren Kaya, tehdit nereden tespit edilirse edilsin o hedefe en etkili savunma sistemiyle karşılık verildiğini belirtti. Şu an Çelik Kubbe’nin yapımında son aşamaya gelindiğini açıklayan Kaya, sözlerine şunları ekledi: “Biz artık özgür olduk. Önceden dışarıya karşı bağımlıydık. Savunma sistemlerinde üretimimiz yoktu. Başka ülkelerden her zaman parça istemek zorunda kalıyorduk. Bu artık değişti. Konya’da da hava savunma sistemlerinde ASELSAN ile ortak çalışan 100 şirket var. Şu an güçlüyüz. İnşallah daha güçlü olacağız.”