ERT’nin tecrübeli diplomasi muhabiri Fanis Papathanasiou’nun hazırlayıp sunduğu ve dün akşam 22:00’da yayımlanan “Değişen Türkiye” adlı 1 saatlik program, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’a siyasi, ekonomik ve toplumsal konularda örnek olacak başarı öykülerini ekrana yansıttı. Programda çok sayıda siyasi, işadamı, STK yetkilisi ve gazetecinin görüşlerine yer verildi. Türk-Yunan ilişkilerinin yeniden gündemde olduğu bir dönemde ekrana gelen program, Türkiye'yi anlamaya çalışan objektif yaklaşımıyla beğeni topladı.
Özellikle Türkiye’de 2000’li yılların başında yaşanan krize dikkat çekilen yorumda, “Türkiye’nin ekonomik krizi aşmasının ve gelişmesinin kilidi, sanayi üretimine dayanıyordu. Şimdi Türkiye, G 20 ülkeleri arasında yüzde 6,8 ile en hızlı gelişen ülkeler arasında koşuyor.” ifadeleri kullanıldı. “Toplumsal eşitsizliklere rağmen, Erdoğan’ın haziran ayındaki seçimlerde en güçlü kartı ekonomi olacak” görüşü dile getirildi.
“TUSKON” TÜRK EKONOMİSİNİN YÜKSELEN GÜCÜ
Türkiye’nin gelecekteki ekonomik gücünün TUSKON olacağı belirtilen programda, ‘Dindar ekonomik elitini temsil eden’ konfederasyonun, 150 birlik ve 16 bin 500 üyesi bulunduğuna dikkat çekildi. Programda TUSKON Başkan Rıza Nur Meral ile yapılan söyleşiye geniş yer verildi. Meral, şöyle konuştu: “TUSKON, diğer ticaret birliklerinin etkili olmadığı bölgelerde faaliyetini arttırdı. Yeni pazarlar bulmak için Türkiye’nin gündemine Afrika, Güney Amerika, Güneydoğu Asya’yı koyduk. Ekonominin kalbi eskiden İstanbul’du ancak şimdi ülke genelindeki 20’den fazla şehir, 1 milyardan fazla ihracat yapıyor. Bunların çoğu TUSKON üyesi. TUSKON, Türkiye’nin yeni dinamik gücünü temsil ediyor.” “Dışişleri Bakanlığı’nın faaliyet yaptığı ülkelerde iş yapıp yapamayacağımıza bakarız” sözleriyle yurtdışındaki başarılarını anlatan Meral, “Eğer varsa, bakanlığın stratejisini uygulayarak daha iyi sonuçlar için çalışırız” ifadelerini kullanıyor. 
ÇELİK, BAĞIŞ VE YAKIŞ’IN GÖRÜŞLERİ
Görüşlerine yer verilen eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapatılması yanlıştı. Açılması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı olduğum dönemde açmaya çalıştım ancak başaramadım.” diyor. Ruhban Okulu’nun Batı Trakya’da adım atılmadığı için açılamadığını itiraf eden ve kararlı konuşan Çelik, şunları söyledi: “Bu konuda problem Batı Trakya. Bazı çevrelerin baskısı var. Biz burada çok şey yapıyoruz ancak Yunanistan Batı Trakya’da bir şey yapmıyor diyorlar. Maalesef problem bu. Karşılıklılık olması önemli ancak hükümetimiz Heybeliada’yı açmakta kararlı.”“Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, çok yönlü ve özellikle Ortadoğu'ya dönük atak bir dış politika izlediği” değerlendirmesi yapılan programda “Davutoğlu’nun hedefi, Türkiye’nin bölgesel güç olması” görüşü dile getirildi. 
CİHAN
Editör: TE Bilişim