Tunus’ta çıkan halk ayaklanması sonucu ülkeden kaçan Devlet Başkanı Zeynelabidin Ben Ali’nin, iktidarı “sonsuza kadar” bıraktığı bildirildi. Üst düzey Tunuslu bir yetkili, Ben Ali’nin görevini “geri dönmemek üzere bıraktığını” belirtti. Aynı yetkili, Tunus Parlamentosu’nun alt kanadının geçici olarak iktidarı devraldığını kaydetti. Olaylarla ilgili çok sayıda video ya da fotoğraf, Youtube ya da Facebook gibi siteler üzerinden tüm dünyayla paylaşılıyor. Bunun yanı sıra göstericiler, kurdukları bir blogla da seslerini tüm dünyaya duyurmaya çalışıyor. Bu bloglarda genellikle göstericiler tarafından çekilmiş amatör video ve fotoğraflar yer alıyor.  Bu videolardan biri de havaalanında çekilmiş. Görüntülerin, ülkeyi terk eden ve en son Suudi Arabistan’da olduğu belirtilen Zeynelabin Ben Ali’nin uçağına ait olduğu öne sürülüyor. Videoların büyük kısmını ise protestolar sırasında çekilmiş görüntüler oluşturuyor. Bu protestoların birinde ise bir evin çatısından çekilen görüntülerde keskin nişancı bir polisin, bir göstericiyi vurması açıkça görülüyor. Göstericiler tarafından hazırlanan bir diğer videoda ise oyun kartlarına ülkenin çok aranan 52 isminin resmi koyulmuş. Maça ası olarak Ben Ali, kare ası olarak eşi Leila Trabelsi, sinek ası olarak eski İçişleri Bakanı Abdallah Kallel ve kupa ası olarak da bir başka eski İçişleri Bakanı Habib Ammar listelenmiş. Tunus’ta Yasemin Devrimi olarak da nitelenen olaylarda son olarak Ben Ali ülkeyi terk etmiş ve başkanlık görevini Başbakan Mohamed Ghannouchi’ye devretmişti. Tunus’ta Zeynelabidin Ben Ali iktidarının sona ermesine karşı Arap ülkeleri sessizliğini koruyor. Şimdiye kadar sadece Ben Ali’nin kaçtığı Suudi Arabistan ile Arap Birliği’nden bir açıklama geldi. Diğer Arap başkentleri ise resmi bir açıklama yapmadı.
ARAP ÜLKELERİ SESSİZ
Arap Birliği, dün yayınladığı açıklamayla Tunus’ta taraflara sükuneti sürdürme çağrısında bulundu. Arap Birliği’nin açıklaması, Tunus’ta gelişmelere karşı ilk büyük çaplı “Arap tepkisi” oldu. Tunus’ta yaşanan iktidar değişikliğine ilişkin bir mesaj yayınlayan Arap Birliği, yönetimi halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. Arap Birliği ayrıca krizden çıkılması için ulusal bir konsensüse ulaşılması çağrısında bulundu.
  Daha önce de Suudi Arabistan, zor dönemden geçen Tunuslulara desteğini açıklamıştı. Ayrıca Ben Ali’nin Suudi Arabistan’a gelişini de memnuniyetle karşılamıştı. Bazı uzmanlar, Tunus’ta yaşananların bazı Arap ülkelerinde bir dalgaya yol açabileceğini öne sürmüştü. Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Zeynelabidin Ben Ali ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve Tunus halkına hitaben de bir konuşma yapacağı bildirildi. Öte yandan Tunus'un Manastır şehrinde bir hapishanede çıkan yangında 42 kişinin öldüğü bildirildi. 
Editör: TE Bilişim