İngiltere, Türkiye'ye uyguladığı tüm savunma sanayi ihracat yaptırımlarını kaldırdı. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk savunma sanayine uygulanan ambargoların kalkması için NATO müttefiki ülkelere çağrı yapmıştı.

"ANLAŞTIK"

Gelişmeyi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu. Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile görüştük. Cumhurbaşkanımız ve Boris Johnson arasındaki görüşmelerin detaylarını konuştuk. İngiltere Türkiye’ye ihracat kısıtlamalarını kaldırdı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. İşbirliğimiz geliştirmek istiyoruz. Özellikle işbirliği konusunda alınan kararların takibini yapmak konusunda anlaştık." ifadelerine yer verildi.

5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI TEKNOLOJİSİNDE ORTAĞIZ

İngiltere’nin Türkiye’ye yönelik ihracat kısıtlamalarını kaldırması, özellikle Türk havacılık sanayii için hassas bir öneme sahip. Türkiye, Milli Muharip Uçak (MMU) ve HÜRJET iritik gibi projelerde İngiliz firmalarıyla yakın iş birliğine sahip. Hatta Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak motorun, İngiliz Rolls-Royce şirketi ile ortaklaşa üretilmesi düşünülüyor.

MOTOR BİRLİKTE YAPILACAK

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen ve Türk savunma sanayiinin mega projesi olan Milli Muharip Uçak (MMU) hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu.

ABD’den tedarik edilecek F110 motoruna ilaveten bir alternatif bir motor seçeneğinin olduğunu belirten Başkan DEMİR, "Ayrıca, milli motor için Rolls-Royce firmasıyla bir çalışma ihtimalimiz vardı. Burada bazı endişelerimiz vardı, gerçekleştirdiğimiz toplantılar sonucunda bu endişeleri giderdik. Çalışmalar başladı." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim