Irak'ta hükümetin kurulmasının ardından komşu ülkeye desteğini göstermek ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çalışmaları da ele almak için bugün Irak’a geleceği açıklanan Davutoğlu’nun, Kerkük’e de uğraması bekleniyor.  Türkiye’nin, Irak'taki tüm etnik ve dinî unsurlarla ‘iletişim’ parolasıyla gerçekleşecek bu ziyaretle uzun bir zamandan sonra ilk kez bir Türk Bakan, Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Necef ve Kerkük kentini ziyaret etmiş olacak. Bu nedenle Kerkük kentinde, Türkmen’inden Kürt’üne, Arap’ından Hıristiyan’ına kadar herkes bu tarihi ziyareti konuşuyor. Kerkük'ün statüsü ve 140. Madde hakkında Türkiye ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında ciddi görüş ayrılıkları yaşanmasından rağmen bu şehre gerçekleşecek ziyaret herkes tarafından çok önemseniyor. Gerçekleşecek tarihi ziyareti Cihan’a değerlendiren Kerküklüler, bu ziyaretin etkisi ile Kerkük’e özel bir statü gelmesini beklerken, kimileri de Türkiye’den ekonomik ve ticari destek beklediklerini, kimileri de Kerkük’ün iç işlerine kimsenin karışmaması, kimileri ise Kerkük’te kangren olmuş çözüm bekleyen sorunlara yardımcı olunması gerektiğini belirttiler.
"BU ZİYARET, KENTTE KARDEŞLİĞE VE HUZURA VESİLE OLSUN"
Kerkük İl Meclisi Türkmen Üyesi Hasan Turan, bu ziyaretin kendilerini sevindirdiğini ve bunu tarihi bir olay olarak gördüklerini ve bu ziyaretin, kentte kardeşliğe ve huzura vesile olmasını temenni etiklerini söyledi. Bu ziyaretten herkesin faydalanması gerektiğini belirten Turan, “İlk kez bir Türk Bakan Kerkük şehrimize geliyor. Umarım bu ziyaretten herkes faydalanır. Bu ziyaret, Kerkük’te kardeşlik ve barış içinde huzurumuza kavuşmamıza yardımcı olmasını ümit ediyoruz” dedi. Irak’ın siyasi alanında Türkiye’nin ılımlı rol oynadığını bildiklerini belirten Kerkük İl Meclisi Arap Üyesi Muhammed El Cuburi, “Türkiye ne Irak’ın iç işlerine, ne de terör olaylarına karıştı.” ifadelerini kullandı. Bazı komşu devletlerin Irak’a terörist gönderdiğine dikkat çeken Cuburi, “Ancak Türkiye bunların aksine Irak’a hep yardım elini uzatarak destek oldu. Bu ziyaretin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sayın Davutoğlu’nun çantasında getireceklerini dinleyerek kendisi ile kentin önemli konularını ele alacağız. Sorunların çözümü için yardımcı olmaya hazırız.” diye konuştu. Kente gelecek Türk Bakanı büyük coşku ile kucaklayacaklarını ifade eden Kerküklü Türkmen vatandaş Gafur Salihi ise “Diğer ülkeler bize terörist gönderirken, Türkiye bize hep yardım elini uzatarak yardımcı oldu” diye kaydetti.
“BİR KÜRT OLARAK, BAKANI SEVE SEVE KARŞILAMAYA GİDECEĞİM”
Kente yaşayan Kürt vatandaşlardan Ramazan Zengene ise, Kerkük’e bir Türk bakanın gelmesinde duyduğu memnuniyeti belirterek şunları söyledi: “Sayın Bakan gelsin görsün baksın. Kentte Kürt, Türkmen, Arap ve Hıristiyanların nasıl kardeş gibi yaşadığımızı görsün. Irak işgalinden sonra artan olaylara rağmen Türkiye’den bizler hep yardım gördük. Teröre yardım etmedi, bize destek verdi.   
Editör: TE Bilişim