Konya; Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Ekim ayı Konya için festivaller ayı oldu. Ekim ayında Konyalılar adeta festivallere doydu. Şehirde yaşanan bu hareketlilik Konyalıların unutulmayacağı bir ay geçirmesini sağladı. Her fırsatta belediyecilik çalışmalarında Konya Modeli Belediyecilik vurgusunu yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibi vatandaşa dokunacak etkinliklerin ne kadar planlı ve düzenli, kusursuz şekilde yapılabileceğini gösterdi. Sosyal medyada bazı kişilerin Konya’da etkinliklerin olmadığı paylaşımlarına karşın Konya’da ekim ayında Gastronomi Festivali, Konya Bilim Festivali, Konya Kitap Günleri, Konya Bisiklet Şenliği ve Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştiren konserler ve tiyatrolar ile Konya’nın kültür sanat faaliyetleri ile her zaman önde olduğunu gösterdi. Bu yazımızda ekim ayında gerçekleşen etkinlikleri değerlendireceğiz.

Konya GastroFest, Konya’da ilk defa gerçekleşmesine rağmen organizasyonun kusursuzluğu ile hala akıllardan çıkmıyor. Öte yandan Konya Kitap Günleri de yaklaşık bir bir yıl aradan sonra Konyalılarla buluştu. Konya Kitap Günleri 2019 yılından bu yana Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleşmesi sebebiyle kalitesi daha da arttı. 2019 yılında Konya Kitap Günleri 521 bin kitapseverin rekor katılımıyla gerçekleştirilirken, bu yıl Konya Kitap Günleri 802.104 ziyaretçiyle kendi rekorunu kırdı. Konya Kitap Günlerinin rekor kırmasının bana göre birçok nedeni var. Birincisi organizasyonun doğru mekanda yapılması ve ulaşımın kolaylığı. Yine organizasyonda ziyaretçiler için tüm kolaylıkların düşünülmesi. Bizler de Konya Kitap Günlerine katılarak ortamın havasını teneffüs ettik. Konya Kitap Günlerindeki etkinlikler içerisinde özellikle en çok hoşuma gideni köy okullarındaki kütüphaneler için kitap toplanmsıydı.

Konya Kitap Günlerinde okurları ile buluşmak için Konya dışından gelen yazarlar  organizasyondan ve ilgiden memnun kaldıklarına dikkat çektiler. Ayrıca Konya Kitap Günleri Konyalı yazarları Konyalılar ile buluşturdu. Konyalı yazarlar Konya Kitap Günlerinden memnun kalırken önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek fuarın tanıtım afişlerinde Konyalı yazarların yer almasını istediler. Bizler ulusal ve popüler yazarları ağırlarken, Konyalı yazarları da fuarda daha ön planda tutmalıyız düşüncesindeyim. Bu arada Konya Kitap Günlerine gelen öğrencilerin hepsinin kitap alması için Konyalı iş adamları derneklerinin ve STK’ların destekleri ile öğrencilere 100 TL’lik hediye çeki kuponları dağıtılarak her öğrencinin kitap alması sağlanmalı. Yine Konya Kitap Günleri kapsamında ödül törenleri düzenlenerek kitap fuarının marka değeri daha da arttırılabilir. Dünya kitap okudukça güzelleşecek ve dünyanın güzelleşmesi içinde biz hep kitap yazmaya devam edeceğiz. Konya Kitap Günleri yazarların bulunmaktan mutluluk duyduğu, onur duyduğu bir organizasyon olarak akıllarda kaldı .

BİSİKLET FESTİVALİ ÇOŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bisiklet yollarının yanı sıra bisiklet kültürünün yaygın olduğu Konya’da ilk kez Bisiklet Festivali düzenlendi. Bisiklet Festivalinde bisiklet parkurları, bisiklet yarışma ve şov alanları, bisiklet oyun alanları, oyun parkurları ve sergi alanlarının yanı sıra bisiklet markalarının stantları ve daha birçok etkinlik yer aldı. Festival alanında ayrıca “Bisiklet Şehri Konya” Fotoğraf Yarışması Sergisi ile Eski Konya’da Bisiklet Fotoğraf Sergisi de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kılıçarslan Meydanı’nda üç gün süren festivalde her yaştan bisiklet meraklısı bir araya gelirken birbirinden heyecanlı ve eğlenceli etkinliklere imza atıldı. Bisiklet şehri Konya’da Bisiklet Festivalini üç günde 86.500 kişi ziyaret etti. Organizasyona destek veren Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı’ya da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bisiklet şehri Konya’ya bisiklet festivali çok yakıştı.

MESLEK ODALARINDAN ÜYELERİNE VEFA

Konya’da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası,  Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve  Şehir Plancıları Odası bulunuyor. Geçtiğimiz cuma ve cumartesi günü Makine Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası düzenledikleri program ile mesleklerinde 25, 40, 50 ve 60. yılını dolduran üyelerine plaket takdim etti. Önümüzdeki günlerde diğer odalarımızın bazıları da geleneksel hale getirdikleri plaket törenini gerçekleştirecekler. Meslek odalarını üyelerine gösterdikleri vefa için tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.