Bildiğiniz gibi, geçen yıl salgından dolayı yapılmayan ve bu yıl 748.Gerçekleşen Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri başladı.

Şehrimizdeki birçok kurumun katkı yaptığı ve desteklediği Mevlana Anma Törenleri programı oldukça zenginleştirilmiştir.

2016 yılında Birlik Vakti, 2017 yılında Kardeşlik Vakti, 2018 yılında Selam Vakti, 2019 yılında Vefa Vakti, 2020 yılında İhsan Vakti ve bu yılda “İrfan” sözcüğünün anlamına uygun olarak “İRFAN VAKTİ”  ana başlığı altında çeşitli etkinliklerden oluşan bir hafta hazırlanmıştır. 

Törenlerde İrfan Vakti teması etrafında, Hazret-i Mevlâna’da irfan kavramının ana çerçevesini gösteren sözleri ve fikirleri işleniyor.

İrfan ince fikir, sezgi, duyuş gibi anlamlara gelir. Hazret-i Mevlâna başta olmak üzere Anadolu’daki manevi yollarda irfan kavramı, üzerinde en çok durulan kavramlardan biridir.

 Neden İrfan Vakti denildiğine gelelim.  Milletimizin tarih boyunca gündelik hayatta ya da önemli meselelerdeki bazı zarif ve ince yaklaşımına irfan kavramı ile yaklaşır.

Bu haliyle milletimizin İslam tarihindeki bin yılı aşkın tecrübesi irfanî bir tecrübedir.

Bu tecrübenin kurucularından birisi olan Hazret-i Mevlâna bizlere “İrfanın, kişinin kendisini bilmesi olduğunu” haber veriyor.

Hatta törenler için hazırlanan yazılı-basılı ve görsel çalışmalarda O’nun Mesnevi adlı eserinden 3. Cillten bir sözüne yer verilmiştir.

Hz. Mevlana diyor ki; “Bütün ilimlerin aslı, kişinin kendisini bilmesidir” der.

Bundan mütevellit Hazret-i Mevlâna kendini bilmek, kendini bulmak isteyenlere yol gösteren bir öğretmendir. Bilgi ve arif bir kişiliğe sahiptir.

Kendini bilme irfanına erişmek isteyenlere bir yol arkadaşı olduğu gibi, aynı zamanda da bir yoldaştır.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri öncesinde yaptığı basın açıklamasında, “7 Aralık’ta başlayan ve 17 Aralık’taki Şeb-İ Arûs’la sona erecek olan Anma Törenleri boyunca akşamları 11, gündüz 4 olmak üzere toplam 15 Semâ Programı icra edilecektir. Semâ Programları Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonunda gerçekleştirilecektir. Şehrimize törenler için gelmek isteyen misafirlerin ulaşım imkânlarını arttırmak ve kolaylaştırmaya yönelik olarak, TCDD Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılarak YHT sefer sayılarının artırılması talep ettik.

Şeb-i Arûs günlerinde şehrimize yurt içinden ve yurt dışından pek çok misafir gelmektedir. Ziyaretçilerin şehir içerisindeki gezilecek mekânlara daha rahat ulaşabilmelerini sağlamak için (Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve Üniversitelerimiz ile işbirliği yapılarak) şehir merkezinde 25 ayrı yerde mobil danışmanlık (BANA SOR)  hizmetlerini sürdüreceğiz.

Törenler süresince yaklaşık 40 bin kişi tarafından Semâ Törenlerinin izlenilmesi beklenmekteyiz.

Tüm katılımcıların davetiye veya bilet talepleri Müdürlüğümüz tarafından E-Bilet Sistemi (online olarak)  gerçekleştirilecektir. Bilet fiyatları; 17 Aralık 2021 gece programı için 100 TL, diğer gece ve gündüz programları için 60 TL olarak uygulanmaya başlanılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeler doğrultusunda; sinema ve tiyatro salonlarında uygulana prensipler çerçevesinde pandemi kurallarına uygun biçimde girişte HES kodu sorgulaması yapılacaktır.”

Abdüssettar Yarar, bu yılki Hz. Mevlana Anma törenlerine, ülkemizle birlikte dünya ülkelerinden insanların şehrimize gelmesi ayrı bir güzellik katacaktır diyor.

Bunun yanında Anma Törenleri süresince yaklaşık 40 bin kişi tarafından Semâ Törenlerinin izlenilmesini beklediklerini açıklamasıyla, şehrimizin ekonomisine bir katkı yapacağını da vurguluyor.

Diğer taraftan törenlere katılacak misafirler içinde HES kodu sorgulamasının yapılması da önemlidir.

İnsanlar rahat bir şekilde sağlıklarından endişe etmeden törenleri izleyebilecektir.

 

Her yıl olduğu gibi, bu yılda Dünya İnsanlığı Hz. Mevlana’nın sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü çağrısına uyarak şehrimize geliyorlar.

Bu yılki Anma Törenlerinin temasındaki “İrfan Vakti” ne, yine Hz. Mevlana’nın evrensel mesajlarına gelmeye de devam edecektir.

Dünya insanın yaşamaya devam ettiği salgın, iklim bozuklukları, kıtlıklar, ekonomik krizler, terör olayları ve bunun yanında yaşadığı diğer sorunlar karşısındaki tek dayanağı, İrfandır. Yani kişinin kendisini bilmesidir.   

Yani insan kendini bilirse, yeryüzü bugün yaşadığı bütün olumsuzluklardan uzaklaşır. Kardeşlik ve sevgi iklimini güçlendirerek, geliştirir.

Yeter ki birbirimizi sevelim. Birbirimizin kusurlarını örtelim. Sevgiyi ve barışı zenginleştirelim.

Ne dersiniz sizce de öyle olması gerekmez mi?