Halk arasında iltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hasarlara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Vücuttaki birçok iyileşme sürecinin temelinde inflamasyon oluşması yer alır.

Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan inflamasyon kendisini ağrı, şişlik, kızarıklık, ilgili bölgede sıcaklık artışı ve hareket kısıtlılığı ile gösterir. 

Sıklıkla eklemlerde görülen bu tür inflamatuar süreçler kimiz zaman romatizmal nedenlerden, kimi zaman günlük hareketler sırasında oluşan mikro travmalardan kaynaklanabilir.

Her ne kadar inflamasyon iyileşme sürecinin bir parçası olsa da bu semptomlar rahatsızlık vericidir ve genellikle antiinflamatuar denilen ilaçlarla baskılanması sağlanır.

Doğal bir kaynak olarak zerdeçalın da antiinflamatuar etkinliğini birçok bilimsel çalışmayla kanıtlamıştır. Özellikle içinde barındırdığı curcumin adı verilen doğal kimyasallar sayesinde bu antiinflamatuar etkisini gösterdiği bilinmektedir. Birçok bitkisel kaynağın benzer etkisi olmakla beraber, zerdeçalın aniinflamatuar etkisi, ilaçlarla karşılaştırılabilecek düzeylere çıkabilir.

Ancak zerdeçal emilimi çok düşük bir bitkisel kaynak olduğundan, curcuminoidlerin bağırsaklardan yeterince emilip kana karışabilmesi için mutlaka bazı özel teknolojilerle emiliminin yükseltilmesi gerekmektedir. Miçelleme tekolojisi de bunlardan biridir ve çalışmalar en yüksek emilimi sağlayan teknoloji olduğunu göstermiştir.

Zerdeçal’ın eklemlerdeki inflamasyonu yatıştırıcı etkisinin yanı sıra, aslında hiç hissetmediğimiz, ancak olumsuz yaşam alışkanlıklarından kaynaklı, vücudumuzdaki yaygın, kronik inflamasyonu yatıştırıcı etkisi de oldukça önemlidir. Bu durum kimi zaman yorgunluk, bitkinlik, kimi zaman yaygın kas ağrılaı şeklinde endisini gösterebilir.

Uzun dönem, stres, kimyasallar ve benzeri hasarlara uğrayan dokularımızda oluşan bu yaygın inflamasyon zamanla kronik hastalıkların oluşmasına da zemin hazırlar. Dolayısı ile oldukça güvenli ve doğal bir kaynak olarak, belirli aralıklarla kullanılacak zerdeçal, bu hastalıklara karşı alınabilecek basit önlemlerden biri olabilir. Diğer temel önlemler elbette, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, uyku ritmini bozmamak, stresle başa çıkmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarını hayatımızın bir rutini haline getirmektir.