Türk dizilerinin dünyayı hakimiyeti altına alışından bahsetmek isterim bu hafta. Bu konu ile alakalı yurtdışından gelen misafirlerden sohbetler esnasında anlatılan her defasında gündeme gelerek dizilerimizin ve filmlerimizin ülke sınırlarını aşan başarısı... Başarıyı bizden birisinden değil de yabancı birilerinden duyunca çok daha anlamlı oluyor. Ülkemiz hakkında yabancıların gözlemlerini hep merak ederim ve sorarım bizleri dışarıdan nasıl gördüklerini. Yani dışarıda bizler nasıl biliniyoruz bizim etkimiz nasıl hep merak ettiğim konular arasında olmuştur. Konuları sorduğumda gelen cevaplar istinasız dizilerden başlayarak dizilerin etkisiyle değişen yaşam tarzı ve ülkemize duyulan merak.

            Bugünün dünyasında bizleri dünyanın izlediğinin umarım farkındasınızdır. Büyük bir ülke olduğumuzun ve zengin coğrafyada, kadim tarihimiz ile yaşadığımızı. Bu şekilde tarihsel, kültürel, konular ele alınarak yapılmış diziler başka ülkelerde olanları bile etkisi altında bırakabiliyor. Nitekim bu hafta sonu Asya'dan gelen bir gezgin arkadaşla sohbetimiz sırasında o anlattı bize. "Türk dizilerinin etkisi Asya'yı sarmış durumda" dedi." Asya ülkelerde insanların seyretmiş olduğu tek şey Türk dizileri" dedi. Bu dizilerden etkilenerek insanlar gündelik hayatına da dizilerden almış olduklarını yansıtıyorlarmış örneğin kıyafetleri bile değişmeye başlamış. Dizlerde gördüklerini istemeye başlamışlar ve durum Asya ülkelerinde büyük bir pazar oluşturmuş. Bizim dizilerin etkisi altında kalarak kendilerini bizden biri gibi hissetmek için yapmış oldukları harcamalarla beraber bizler gibi olmak istemeleri. Dolayısıyla film endütrisi sayesinde dolaylı olarak yapılan reklamlar ve harcanılan paralar.

            Aynı şekilde Güney Amerika'dan gelen misafirlerim ile de sohbetlerim esnasında onlarında ısrarla bahsetmiş oldukları tek şeydi bizim diziler. Türk dizileri Güney Amerika'da hemen hemen bütün evlerde seyredildiğini bana oralı olan arkadaşlarım söyledi. Özellikle ev kadınları, gençler ve yaşlıların bizim dizleri seyretmesiyle beraber herkes de Türkiye'ye karşı bir merak başlamış. İlk fırsatta ziyaret etmek isterlermiş. Hatta dizilerimiz sayesinde Türk erkekleri ile alakalı kadınlar arasında konuşulanlar ise; "Bir Türk erkeği bul hayatın kurtulsun" derlermiş...Aslında ülke olarak meşhur olmuşuz diyebiliriz.

             Bunları bu şekilde yabancılardan duyunca mutlu oluyoruz gerçekten. Yıllarca bizler birilerini taklit etmeye çalıştık ve şimdi birileri bizleri taklit etmeye çalışıyor... Güzel bir duygu millet olarak hissetmemiz gereken duygular arasında. Ülke olarak örnek alınmak ve bizlerin Türk gibi yaşayışının başka ülkelerde merak uyandırması. Bizler bu zamana kadar hep Avrupa'nın etkisi altında ve uyguladığı üçüncü sınıf vatandaşlar olarak görüldük yada bu şekilde özgüveni düşük nesiller yetiştirildi. Fakat şimdi gelinilen durum oldukça farklı bizlerin hak ettiği değeri ulusumuzun milletimizin ve devletimizin görmeye başlaması...