Dinar, önemli bir para birimidir. Rahmetli Erbakan hocamızın en büyük hedeflerinden birisi de İslâm Dinarı adı altında, bütün İslâm ülkelerinin birlikte kullanacağı bir para birimi oluşturmaktı. Ama ömrü vefa etmedi.
Dinar deyince önceki günü telefonuma mesaj olarak gelen bir bilgi aklıma geldi. Mesajda Dinarın kelime manası üzerinde Malik b. Dinar'ın yaptığı bir açıklama yer alıyordu. Bu açıklama ise, İbni Kesîr olarak bilinen meşhur Kur'an Tefsirinden alınmıştı.
Arapça olarak gönderilen mesajda Allah kendisine rahmet etsin, Malik b. Dinar şöyle diyordu:
Dinar, Din ve Nar kelimelerinden oluşan bir isimdir. Ve manası şudur: Eğer bu para hak ederek elde edilmişse, bu onun dinidir, yani dinin emrettiği yoldan edilmiş olduğunu gösterir. Ama kim onu haksız yollardan elde etmişse bu da onun ateşidir. Yani onun için ateş vardır.
Din, Allah'ın insanların dünya ve ahiret mutluluğunu elde edebilmeleri için, Peygamberler aracılığı ile göndermiş olduğu ilâhî kuralların bütününe verilen isimdir ki yol anlamına da gelir.
Nar kelimesi, Arapçada Cehennem ateşi anlamındadır.
Nar, kelimesi Türkçede ise hepimizin de çok iyi bildiği bir meyvenin adıdır. Tadı güzel, şifa kaynağı bir meyve olup Cennet meyveleri arasında Kur'an'da Rumman adıyla birkaç ayette zikredilir.
Nar, Allah'ın yaratma sıfatını gösteren en güzel örneklerden bir tanesidir. Rengiyle, tadıyla, sıralanışıyla, dizaynıyla, incecik zarlarıyla, ambalajıyla, şekliyle harika bir yiyecektir. Pek çok hastalığa devadır.
Cehennem ateşi anlamına gelen nar ise kaçınılması gereken, yakıtı insanlar ve taşlar olan, azabı acı ve şiddetli olan bir ateştir. O ateşten uzak durmak için de yoğun bir çaba sarf etmek gerekir. Dua etmek gerekir.
Ateşe dayanabileceğin kadar günah işle sözü boşuna söylenmiş bir söz değildir.
İnsan kazandığını nereden ve nasıl kazandığından sorumlu tutulacaktır.
Kazandığını hangi yollardan kazandığı gibi, nereye ve nasıl harcadığından da sorumlu tutulacak ve hesap verecektir.
Harcaması gerektiğinde harcamadıklarından, cimriliğinden, harcamaması gerektiğinde harcadıklarından, israf ve savurganlığından dolayı sorguya çekilecektir.
Kazanma yolları, harcama yolları ve biçimleri sonunda insan ya Cehennemin narına, ya da Cennetin güzelliklerine kavuşacaktır.
Kur'an, yetim malını haksız yollardan yiyenlerin ateş yemiş gibi olacağını, mallarını biriktirip de Allah yolunda harcamayanlara, kıyamet gününde, biriktirdiği paraların kızgın bir ateşte kızartılıp, damgalamak suretiyle işkence edileceğini bizlere bildirmektedir.
Tekâsür suresindeki Sonra o gün size dünyada verilmiş olan nimetlerden teker teker mutlaka sorulacaksınız âyeti bu gerçeğin en güzel delilidir.
Yani hesap var, hesap verme, hesaba çekilme var.
Sahip olduğumuz, bize verilen her türlü nimetten sorguya çekilme var. Beş trilyonun, beş milyarın değil, beş liranın, beş kuruşun bile hesabını vereceğiz.
Elimizdeki liralar, dinarlar ya da dolarlar ya Nar'ımız olacak, ya da yârimiz, yani Cennetimiz.
Rabbim cümlemizi hakkıyla zengin olan, zenginliğinin şükrünü yerine getirebilen, fakir ve muhtaç kardeşlerini düşünen, azgınlaşmayan, şımarmayan, kanaatkâr kullarından eylesin.
Dinimiz Dinar olmasın, Dinarımız Dinimiz için hizmete vesile olsun inşallah.
Gördünüz mü Dinar ne demekmiş?
GÜNÜN SÖZÜ
İYİ BİR İNSAN ÖLDÜĞÜNDE ONA AĞLAMAYIN ASIL ONU KAYBEDEN TOPLUMA AĞLAYIN
Farabî
KAMİL BİRCAN 23. 03.2016