Konya’ya yeni kazandırılan Eras Psikolojik Danışmanlık Merkezi, online ve yüz yüze destekler ile bireylere dokunmayı hedefliyor. Psikolog Meryem Örs El ise, danışmanlık merkezlerinde alanında uzman kişilerin yer aldığını belirterek psikoloji alanında Konya’ya farklı bir soluk getirmek istediklerini dile getirdi.

3 3-17

PSİKOLOJİK DESTEK VE EĞİTİM KOÇLUĞU BİR ARADA

Psikolog Meryem Örs El, Eras Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde ekibiyle birlikte danışan görmeye hazır olduklarını açıklayarak danışmanlık merkezlerinin her yaşta bireye terapi hizmeti vermeye hazır bir kurum olduğunu söyledi. Çalışma alanı olarak ; eğitim koçluğu, çocuk-ergen terapisi, bireysel danışmanlık, çift ve aile danışmanlığı olarak  kişilere destekte bulunduklarını ifade eden Meryem Örs El, “Alanında uzman psikolog arkadaşlarımızla farklı eğitimlerle bütün halinde terapi hizmeti veriyoruz. Şu an yeni bir kurumuz. Ama alanda yeterliliği olan bir ekiple beraber Konya’da çocukluktan yetişkinliğe birçok alanda her bireye dokunmak istiyoruz. Çünkü psikolojik sağlık günümüzde ön planda olsa da aslında yeterince önem verilmiyor. Fiziksel bir belirtide örneğin dişimiz veya karnımız ağrıdığında hekime başvuruyoruz ama psikiyatrik ya da psikolojik durumlarda ertelemeler yapıyoruz. Gerçekten bir uzmandan destek alınması gerektiğini düşünmüyoruz. Aslında gerektiğinde terapi alma hizmetinde ilk adımı atarsak daha hızlı ilerleriz. Danışanlar genelde birkaç seansta çözüme kavuşmak istiyor. Ama kişiler çoğunlukla psikolojik problemin son aşamalarında bize geldiği için birkaç görüşmeyle sonuca ulaşmamız mümkün olmuyor. Bizim elimizde de sihirli bir değnek yok ne yazık ki. O yüzden birkaç seansta çözemiyoruz. Ancak danışanlar ilk belirtiler, sinyaller oluşmaya başladığında bize başvurursa terapide daha hızlı ilerleyebiliriz. Ama maalesef ülke genelinde ve Konya’da insanlar psikolojik destek alma konusunda biraz geri çekiliyorlar” şeklinde konuştu.

AKADEMİK BAŞARIYA DA DESTEK OLUYORLAR

Eras Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak amaçlarının; insanların zorlu anlarında, gerektiğinde değişim aşamalarında, hayatında yaşadığı problemlerde, kaygıda, depresyonda bireylere dokunabilmek olduğunu kaydeden Psikolog El, online danışmanlık da yaptıkları için daha ulaşılabilir olmayı hedeflediklerinden bahsetti. Hem online hem de Konya içi yüz yüze danışan kabul ettiklerini belirten El, “Bu sebeple farklı nedenlerden dolayı yüz yüze gelmek istemeyen ya da şehir dışında olup ulaşamayan bireylere de dokunmak istiyoruz. Alanında uzman bir ekibe sahip olduğumuz için de farklı kitlelere hitap edebiliyoruz. Ekibimiz oldukça dinamik. Gelişime açığız. Danışmanlığın yanında yine online ve yüz yüze olarak eğitim koçluğu hizmeti de veriyoruz. Burada akademik başarıya da destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü sınav döneminde aile ve çocuk arasında birçok problem ortaya çıkıyor. Sınav kaygısı gibi durumlarda psikolojik sağlığı düzenlemeden maalesef akademik başarıda artış göremiyoruz. Bu sebeplerle biz de sınav sürecinde olan aile- gençlere psikolojik destek ve eğitim koçluğu sağlıyoruz. İstedikleri hedefe ulaşabilmelerin de bireylerin yanında ve ailelerin yanında oluyoruz” diye kaydetti.

Ehliyet şartları değişti: Gece sürüşü de olacak Ehliyet şartları değişti: Gece sürüşü de olacak

TERAPİ DESTEĞİ İÇİN ÇOK KÖTÜ OLMANIZA GEREK YOK

Psikiyatri ve psikoloji birlikte ilerleyen iki alan olsa da temel farklılıklarının mevcut olduğunu anlatan El, bu sebeple bireylerin ayrımını yapmakta zorlanabildiğini belirtti. Psikiyatride farklı bozukluklar için ilaç tedavisi kullanıldığına dikkat çeken El, “Psikolojik destekte herhangi bir ilaç tedavisi olmuyor. Bazen kişiler, ‘ben deli değilim, benim çocuğum deli mi’ gibi düşüncelere kapılarak destek almak istemeyebiliyorlar. İllaki yoğun sıkıntı ya da psikopatolojik bir durum olmasına gerek yok. Hayatımızın farklı süreçleri olan; okul değişikliği, iş ve evlilik gibi durumlar da dahil psikolojik destek alabiliriz. Yanlış bilinen bir durum mevcut terapistler asla, ‘sen boşan veya evlen’ gibi hayatınızı değiştirecek kararları almanıza neden olmaz ve tavsiyede bulunmaz. Ancak çoğu zaman terapistlerden bu bekleniyor. Terapist aslında; o yolda sizinle birlikte yürüyen kişidir. Biz danışanlarımıza balık tutmayı öğretiyoruz. Çünkü hazır bir şekilde sunulmuş yola alışan kişi, diğer yollarda nasıl ilerleyeceğini bilemiyor. Ama kişi balık tutmayı öğrenir, hazır beklemez ve terapistle terapötik ilişki içerisinde iş birliği ile ilerlerse, hayatının her alanında çözüm üretebilir hale gelecek. Kısaca psikolojik sağlamlığı yani iyileştirme gücünü kendinde bulmuş olacaktır” diye ekledi. 

Muhabir: TUBA KAYA