Çin’in Wuhan kentinde aralık ayında ortaya çıktıktan sonra 7 aylık bir süre içerisinde 14,6 milyondan fazla insana bulaşan ve 608 binden fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüsün Türkiye'de ilk vakası 11 Mart'ta görüldü. Türkiye’de koronavirüsün görülmesi ile birlikte virüse karşı devlet millet el ele vererek büyük bir mücadele verdi. Sokağa çıkma kısıtlaması, bazı işletmelerin kapatılması, esnek çalışma vb. planlamaların ardından Türkiye olarak 1 Haziran itibariyle Kontrollü Sosyal Hayat başladı. Kontrollü sosyal hayatın başlaması ile birlikte normal hayata döndük. 1 Temmuz itibariyle de kapanan birçok işletme yeniden açıldı. Ancak bizler bu adımlar atılırken hayatımızdan virüsün çıktığını düşünerek tedbirleri gevşetmeye başladık. Daha önce sıkı bir şekilde yapılan denetimler, Kontrollü Sosyal Hayat sürecinde neredeyse yapılmaz hale geldi.

Bundan sonra hayatımızın bir gerçeği olan koronavirüsü kısa süre içerisinde unuttuk. Çok hızlı şekilde eski hayata dönmek isteyen vatandaşlar olarak kuralları unuttuk, unutmaya da devam ediyoruz. Denizi geçtik, derede boğulmama savaşı veriyoruz. Hata bizde çünkü vatandaşı çözüm ortağı yapamadık. Mücadelenin ilk döneminde iki şey çok önemliydi: Bilgilendirme ve kısıtlama. İkisini de mükemmel uyguladık, dünyanın takdirini kazandık. Maçın ilk yarısında harikaydık, ilk devreyi kazandık. Ama sonra kademeli normalleşme yerine hızlı ve toplu normalleşmeyi seçerek ilk taktiksel hatayı yaptık. Çözümü maskeye, mesafeye ve cezai tedbirlere havale ettik. Oysa yapılması gereken, halkla doğru bir dille iletişim kurmaktı. Vakaları 500’ün altına indirmek için hâlâ fırsatımız var.

Türk milleti olarak her akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklayacağı rakamları dört gözle bekler olduk. Konya olarak Sağlık Bakanımızın açıkladığı virüsün hızlı arttığı iller sıralamasında ilk 5 şehirden aşağıya maalesef düşemedik. Konya olarak ilk 5’te yer almamız Konya’yı hem ekonomik olarak hem de psikolojik olarak etkiliyor. Pazartesi günü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sosyal medya hesabından yaptığı kampanya ile Konyaspor’u ligde tutuğumuz gibi koronavirüs listesinden de bir an önce daha alt sıralara düşmemiz için bir kampanya başlattı.

Başkan Altay attığı twitte, “Arkadaşlar; Konya’mızı korona listesinden düşürmek için farkındalık kampanyası başlatalım. Dernek, oda, kurum, STK ve hemşerilerimi desteğe davet ediyorum. Birlikte başarırız! Süperlig’de kaldık, koronadan düşelim. Bu konuyu içeren görselleri sosyal medya ve whatsapp’ta yayalım. Haydi, arkadaşlar; Yazılıp çizilenlere bakmadan, suçlu aramadan, kulaktan duyma bilgileri bir tarafa bırakarak tüm şehirden destek istiyorum. Biz inanırsak, kuralları uygularsak ve kafamıza takarsak; Koronayı yeneriz! Elden ele yayalım gençler. Kurallara uymazsak, maske, mesafe ve el hijyenine dikkat etmezsek sonuçları hepimiz için daha ağır olabilir. Lütfen, virüsü hafife almayalım, mücadelemizi sürdürelim.” açıklamalarında bulundu ve ayrıca twitter’da #KonyaKoronayaDurDe hastag açıldı.

Evet, Konya olarak koronovirüs ile mücadelede başta Eski Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Valimiz Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İlçe Belediye Başkanları, Emniyet ve Sağlık Çalışanları, hizmet sektöründe çalışanlar ve Konyalılar büyük başarı gösterdi. Bu dönemde ne yazık ki kulaktan kulağa yanlış bilgiler de yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte Konya’da, çevremizde ne kadar hastanelerde tanınan isimler varmış. Herkes duyduğu bilgiyi doğru yanlış olduğunu araştırmadan kulaktan kulağa paylaşıyor.

Uğur İbrahim Altay başkanın koronavirüse karşı başlattığı farkındalık kampanyası için teşekkür ediyorum. Başkanın twitinin altına yapılan yorumlara baktığımızda Konya’da hiç güzel iş yapılmamış gibi eleştiriler ağırlıklı. Devlet ve yerel yönetimler vatandaşının sağlığı için önlem alır. Alınan önlemler kapsamında vatandaşın kurallara uymasını ister.

Buradan şehrimizi yöneten Konya protokolüne ve milletvekillerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Öncellikle ne yazık ki doğru maske kullanımı ya da maske takma konusunda Konyalı hemşerilerimizin eksiklikleri var. Konya genelinde bu konulara ağırlık verilmesini talep ediyorum. Vali Vahdettin Özkan , İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İlçe Belediye Başkanlarının, Kaymakamların kameralar önüne hep beraber geçerek kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgilere son verilmesi adına açıklama yapılmasını, Konyalı hemşerilerimizden kurallara uyma konusunda hassasiyet beklendiğini, kararlılıkla vurgulamalarını istiyorum. Yine maske, mesafe ve temizlik konusunda denetimlerin artırılmasını istiyorum.

Konyalılar olarak otokontrol sistemi ile maske, mesafe ve temizlik konularına dikkat edilmediğinde birbirimizi uyarmamız gerekiyor. Konyalılar hep devletinin, milletinin yanında olmuş ve Konyalının başarısını ve gücünü her alanda göstermeyi başarmıştır. Umarım bu koronavirüs ile mücadeleyi de Konya olarak el birliği ile atlatırız. Bazı hemşerilerimiz sokağa çıkma kısıtlamasının yeniden Konya’da yapılmasını istiyor. Ancak kısıtlamalar da çözüm değil. Kısıtlama yapıldığında sektörler ve işletmeler zincirleme olarak birbirinden etkileniyor. Konya olarak koronavirüsün en yoğun döneminde tüm kurumlar ile özellikle meslek liselerinin üstün gayretiyle “koronaya dur” dedik. İnşallah bundan sonra da aynı hassasiyete devam edeceğiz.

Hasta etme

Hasta olma

Maske tak

Konya koronaya dur de

Baki selamlar, selametle