Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’ un son üç yıllık süreçte ortaya koydukları tüm çalışmaları, yatırımları ve projeleri düzenlediği basın toplantısıyla, kamuoyuyla paylaştığı toplantıya Konya basını olarak katıldık.

Tantavi Kültür ve Sanat Merkezinde Başkan Kavuş, Meram’ın Değişen ve Gelişen Yüzünü bizlere anlattı.

Burada Başkan Kavuş’ un,  “Hizmette adımlarımız, geçen her sene değil, geçen her gün biraz daha büyüyor. Geleceğin değişim ve dönüşümünü tamamlamış, modern ve konforlu Meram’ına koşar adım ilerliyoruz” demesi dikkatimi çekti.   

Yine Başkan Kavuş’ un, “Meram’a eser, hizmet ve gönül belediyeciliği yakışır’ diyerek çıktığımız bu kutlu yolda sadece sayılar değil gönüller, güzellikler, eserler ve hizmetler biriktirdiğimizi görüyoruz” demesi de oldukça önemlidir.

Meram Belediyesinde verilen hizmetlerin ve yatırımların bin 450 kişilik Meram Ailesiyle gerçekleşmesi ve verilen emeğin ekip çalışmasının bir eseri olması da, Meram Belediyesine bir başarı getirmiştir.

Meram’daki bu başarı Belediyeciliğin aynı zamanda, bilgi, birikim ve dinamizm ile vatan, millet ve hak sevgisini bir araya getirebilme becerisinin ortaya konmasını gösteriyor.

Toplantıda tüm belediye personeliyle birlikte bir ekip çalışmasını ortaya konması ve personeline Başkan Kavuş’ un teşekkür etmesi de, birlikte çalışmayla başarının geleceğinin bir ispatı olsa gerek.

Değişen ve Gelişen Meram için, Meram Belediyesinin yaptığı yatırmaları ve hizmetleri sizlere özetlemeye çalışacağım.

Son üç yıl içinde Meram Belediyesi imar çalışmalarında, toplam 20 milyon metrekarelik alanda 25 mahalle ve 20 bin maliki ilgilendiren 18. madde uygulaması devam ediyor.

13 milyon 724 bin 496 metrekarelik alanda 18. madde uygulaması tamamlayarak, toplamda 16 bin 365 kişinin tapularını teslim ediyor.

Diğer taraftan Konya’nın kalbinde Meram Belediyesi tarafından başlatılan Şükran Dönüşüm Projesi tüm hızıyla devam ediyor.

119 bin 200 metrekare alana sahip Sahibata Mahallesindeki Şükran Dönüşüm Projesinin, 1. Etap TOKİ alanı, 2. etap Üst Adalar, 3. etap proje alanı, 4. etap Larende ve 5. etap Tescilli Ada alanlarını kapsıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte şehrimizin merkezinde önemli bir sosyal yaşam alanı ortaya çıkacaktır.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Büyük Larende Dönüşüm Projesi ile şehrin merkezi rahat bir nefes alacaktır.

Bu kapsamda bölgede hizmet veren 73 esnaf kendileri için tahsis edilen yeni alanlarında uygun ödeme imkânlarıyla dükkân sahibi olacaktır.

 Diğer taraftan konut açığını kapatmak ve hemşerilerimizin daha kaliteli yapılara kavuşmasına imkân sağlamak adına Bizim Meram’da hayat bulan ‘büyük konut hamlesi’ de büyüyor.

Uluırmak, Aymanas ve Aksinne Evleri Konut Yapı Kooperatifleri ’ne ek olarak kurduğu Turgut reis, Fahrünnisa ve Piri Reis Evleriyle toplam 5419 daire sayısına ulaştı. Konut hamlesine bir halka daha ekleyecektir.

Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması ve havanın temiz kalması için Meram Belediyesi birçok mahallede doğalgaz kullanımının artmasını da öncülük ediyor. 

Meram Yaka Caddesi üzerinde bulunan Konevi Kültür Merkezi alanına, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi iş birliğiyle yeni bir tesis kazandırılacaktır.

Burada Gençlik Merkezi, Yüzme Havuzu, Emekliler Lokali, Spor Tesisi, Kapalı Otopark ve Ticari alanları bünyesinde barındıracak Yaka Sosyal Tesisi yapılarak, bölgeye yeni bir hüviyet kazandıracaktır. Meram’ın tarihi alanlarından olan Aydınçavuş Tepesine de Konya’nın en güzel noktalarından birisi olan bu tepe eski ihtişamına kavuşacaktır.

 Aydınçavuş ’ta Meram Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek çevre düzenlemesi ve restoran projesiyle Meram’a yeni bir sosyal alan daha kazandırmış olacaktır.

Meram’ın kronik sorunlarından biri olan ‘ulaşım ve ulaşımda konfor’ noktasında da son üç yıl içinde önemli yatırımların gerçekleştiren Meram Belediyesi,  bu süreç içerisinde 3 milyon 687 bin metrekare yolu asfaltla buluşturarak, 125 milyon 167 bin 826 liralık bir yatırım gerçekleştiriyor.

Meram’da yeni caddelerle şehir trafiğindeki yoğunluk azalıyor, uzaklar yakın oluyor, ulaşımda konforlu bir dönem yaşanıyor.

Öte yandan kışları en önemli sorun olan buzlanmaya karşı etkili bir çözüm geliştirerek rötar fıskiyelerle solüsyon sistemini hayata geçiriyor. İlk olarak, Gödene Mahallesi’nde uygulanan ve uzaktan komutla solüsyon işlemi gerçekleştiren sistem, yolun sürekli açık kalmasına olanak sağlıyor. Daha hızlı ve pratik şekilde hizmet verebilmek adına da,  41 milyon TL değerinde 37 yeni araç ve iş makinesini filosuna dâhil etmiştir. 

Meram’ın tesisleşmesi noktasında da önemli adımlar atan Meram Belediyesi, özellikle sağlık hizmetleri noktasında, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi 75 ünitlik kapasiteyle hizmet verecek olan Aksinne Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi için 20 Milyon TL değerindeki arsasını Sağlık Bakanlığını tahsis etmiştir.

Bunu yapmakla Meram Halkının sağlık hizmetlerindeki ihtiyacını gidermek için planlamalar gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda da Aymanas, Kozağaç ve Meram’a yeni dâhil olan Dedemli Mahallelerine aile sağlığı merkezleri kazandırıyor.

Sosyal hayata yönelik hizmetlerini sürdüren Meram Belediyesi,  emekliler için yeni sosyal yaşam alanları oluşturmaya devam ediyor.

İlçeye, 6 yeni Emekliler Lokali daha kazandırarak toplamda 14 Emekliler Lokali’ne ulaşıyor. 5 Lokali de baştan sona yeniliyor.

Daha önce ilçeye Havzan Sosyal Tesisi olarak kazandırılan binanın daha işlevsel hale getirmek üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne tahsis ederek, bu binayı da Meram İlçe Halk Kütüphanesi olarak öğrencilerin hizmetine sunuyor.

Meram Belediyesi’nin en önemli yatırım ve hizmet kalemlerinden birinin de gençlik ve eğitim üzerine olmasıdır. Bu noktada da birbirinden değerli yatırımları hayata geçiriyor.

Hatta Yeni Nesil Eğitim projesi olan EGA’nınM yakaladığı başarıdan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilmiştir.

Spora ve sporun gelişimine katkıda bulanan Meram Belediyesi Gençlik için sadece eğitim değil, spor projelerini de yürütüyor.

Bunun sonucunda 11 farklı branştan 2589 lisanslı sporcuyu bünyesinde bulunduran Meram Belediye spor, ulusal ve uluslararası müsabakalarda kazandığı 131 madalya ile başarısına bir başarı daha eklemiştir.

Meram’da turizm değerlerinin ortaya çıkması ve turizmin canlanması adına güzel çalışmalar yapan Meram Belediyesi, şehre kazandırdığı Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nin şehrin kültür, sanat hayatına önemli bir katkı sunuyor.

Ayrıca ilçedeki Lystar Antik Kentini binlerce yıl sonra yeniden gün yüzüne çıkacaktır. Hatunsaray Mahallesinde bulunan ve pek çok önemli uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Lystra Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliği ile adeta yeniden hayat bulacaktır.

Diğer önemli bir çalışmada geçmişte Üzüm Bağlarıyla meşhur olan Meram Yaka Caddesi ile Yeni Meram Caddesinin kesişiminde bulunan 18 bin metrekarelik alana üzüm bağı ve meyve bahçesi oluşturuyor.

Meram Bağlarını yeniden canlandıracak proje, ilçenin turizmine önemli yarar sağlayacaktır. Tüm etaplardaki çalışmaların tamamlanmasıyla Meram Bağı şehrimizde turizmin yeni bir lokasyonu haline gelecektir. 

“Yeşil olur şu Konya’nın Meram’ı” sloganıyla doğal güzellikleriyle ve yeşiliyle ülkemiz genelinde bilinen Meram’ın, üç yıl içinde yeşil dokusunu 659 bin 232 metrekare daha artırarak, 42 parkı baştan aşağı yenilerken 69 mahalle koruluğu da oluşturmuştur.

657 bin ağacı ve bitkiyi toprakla buluşturarak, ‘Meram’da Benim Parkım Güvenli’ projesini hayata geçirmiştir.

Parklardaki asayiş olaylarının önüne geçmek ve çocuklarımızın daha güvenli ortamlarda vakit geçirmesini sağlamak adına da 11 parka güvenlik kamerası yerleştirmiştir. 22 parkımızda ise çalışıyor. Meram’daki parklar 24 saat boyunca meram.bel.tr üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.  

Özetlemeye çalıştığım Meram Belediyesinin yatırımlarını ve hizmetlerini Başkan Kavuş ’un son mesajıyla tamamlamak istiyorum.

Başkan Kavuş, “ Mobil uygulama ve yenilenen web sitesi ile Meram’da vatandaşların resmi işlemleri daha pratik hale getirildi. MEPKAS, Akıllı Depo, Online Borç Yapılandırma, CBS Coğrafi Bilgi Sistemleri, Biridge Hizmet Uygulaması, Zabıta Yaka ve Araç Kameraları, Bizim Meram Yönetim sistemleri gibi dijital hizmetlerle Meram’da yaşam artık çok daha konforludur.  Meram’lıların hayatına dokunduk. Ve tüm bunları yaparken mali disiplinimizi her daim koruduk. Hatta gelirlerimizi önemli ölçüde artırdık. 2019’da 305 milyon ile başladığımız bütçemiz, 2022 yılında ek bütçe ile birlikte 800 milyon lirayı buldu. Günü geçmiş tek kuruş borcumuz yok şu an. Ve işin en güzel yanı tüm bu başarıları Meram’lı hemşerilerimle birlikte yakaladık. Onlara da verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum. Bugüne kadar bizleri yalnız bırakmayan ve destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Konya Valisi Vahdettin Özkan’a Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, ilçe belediye başkanlarımıza, daire müdürlerimize ve Konya basınına teşekkür ediyorum” diyor.

Devam eden süreçte, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve ekibinin çalışmalarıyla Meram İlçesi değişmeye ve gelişmeye devam edecektir.

Meram ilçesinde yaşayan bir vatandaş olarak ben ve Meram halkı bu değişime ve gelişime birlikte tanık olacağız.

Gelecekte Meram İlçesi daha modern ve yaşanabilir bir kent merkezi haline gelecektir.

Ne dersiniz sizce de öyle olması gerekmez mi?