Değerli okuyucular,

Bu hafta vitaminlerin en çok söz edileninden bahsedeceğiz, D vitamini. Ben de çocuklar açısından önemini anlatmaya çalışacağım sizlere. D vitamini çocukların kemiklerinin gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca d vitamini kalsiyumun vücutta emilmesi için gereklidir. Ciddi d vitamini eksikliği çocuklarda kas kaybına ve raşitizme sebep olabiliyor.
Eğer hamilelik süresinde annenin d vitamini seviyesi düşükse çocuğun raşitizm riski diğer çocuklara oranla daha yüksektir. Bu yüzden hamilelik süresince d vitaminin seviyesini doktorunuzla irdelemeyi ihmal etmemelisiniz.
Çocukların d vitamininin temel kaynağı güneştir. Bu sebeple, güneşli havalarda çocuğunuzun kol ve bacaklarını açık tutarak güneşten yararlanabiliriz.
Aslında az da olsa bazı yiyeceklerde de d vitamini içeriği vardır. Örneğin balıkta, fakat çocuklar o kadar çok balık tüketemeyeceği için birçok gıda firması da ürettiği süt, yoğurt, bebek maması gibi ürünlere d vitamini eklemektedir. Fakat tabii ki bunlar küçük miktarlar olduğu için yeterli olmuyor. Çocukların genelde yeterli d vitamini seviyesine ulaşması için multivitamin ya da vitamin d takviyesi alması gerekiyor. Dozlama konusunu ise lütfen çocuğunuzun doktoruna danışın.

Son zamanlarda tüm dünyanın savaştığı korona virüsle sebebiyle de D vitaminin önemi bir kez daha görülmüştür. Araştırmalar D vitamini eksikliği olan Covid 19 sebebiyle hastaneye yatırılan hastaların hastalığı daha ağır geçirdiğini göstermektedir. D vitamini bağışıklığı güçlendirdiği için bu süreçte hem kendimiz hem de çocuklarımız için D vitamini takviyesini ihmal etmemekte yarar var.

Sağlıcakla kalın, görüşmek üzere..