4. Saffet Sert
1948 yılında Orhaniye’de doğdu (Fotoğraf 5). Babası Ali Osman ve annesinin adı Zehra’dır. Babası Ali Osman Sert uzun süre İçeriçumra’da demircilik yaptığından İçeriçumralı olarak da sayılmaktadır. Saffet Sert, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. İnşaat mühendisi olan Yol Su Elektrik Genel Müdürlüğü Konya 7. Bölge Müdürlüğü Mühendisi ve Şefi olarak görev yaptı. Serbest inşaat mühendisi ve müteahhitlik yapmıştır.
Fotoğraf 5. Saffet Sert.
Saffet Sert, siyasete ANAP il başkanı olarak Konya’da başlamıştır. Saffet Sert 1983-1991 tarihleri arasında yapılan seçimlerde iki dönem Anavatan Partisi (ANAP) XVII. ve XVIII. Dönem Konya Milletvekilliği ile Devlet Bakanlığı yapmıştır. Turgut Özal’ın kurmuş olduğu 46. Hükümet’te (II. Özal Hükümeti) 30 Mart 1989 tarihinde yapılan kabine değişikliğinde Devlet Bakanı olarak atandı. Milletvekili ve Devlet Bakanlığı döneminde Konya ve Ülkemiz için çok sayıda hizmetlerde bulunmuştur. İngilizce bilen Saffet Sert Evli ve üç çocuk babasıdır.
5. Mehmet Ali Yavuz
1949 yılı İçeriçumra (İç Mahalle) doğumludur (Fotoğraf 6). Babasının adı Mustafa ve annesinin adı Alime’dir. Mehmet Ali Yavuz ilk ve ortaokulu İçeriçumra’da ki Mithatpaşa İlkokulu ve Zafer Ortaokulunda okumuştur. Liseyi Konya Erkek Lisesi’nde 1965 yılında bitirmiştir. Liseden sonra 1965- 1966 Eğitim Öğretim döneminde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyup ertesi yıl fakülte değiştirerek İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Jeofizik Bölümü’ne kaydını yaptırarak bu fakülteden Jeoloji Jeofizik mühendisi olarak mezun olmuştur. Mezuniyet sonrası üç yıl süreyle Adana YSE 6. Bölge Müdürlüğünde Etüd- Planlama ve Sondaj şefliğinde Jeoloji Mühendisi olarak çalışmıştır. Askerlik görevini Deniz Kuvvetleri İnşaat Emlak Dairesinde icra etmiştir.
Fotoğraf 6. Mehmet Ali Yavuz.
Askerlik görevi sonrası Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü Sondaj Şube Müdürlüğünde 1.5 yıl teknik eleman olarak görev yaptıktan sonra 19 Şubat 1980 tarihinde Sondaj Şube Müdürlüğüne atanmış ve 12 yıl görev yapmıştır. Görev süresince Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde ovanın sulanması için su kuyuları açtırmıştır. Derbucak, Bağbaşı, Bozkır, Afşar barajlarının temel etüdlerinde çalışmıştır. Ayrıca Konya Alaaddin Camisinin zemin sağlamlaştırmasında 22 klm 28’lik çelik çekme boru ve 868 ton çimento kullanılarak tarihi caminin zemin sağlamlaştırmasında teknik sorumlu olarak görev almıştır.
Mehmet Ali Yavuz, 28.08.1991 tarihinde siyaset yapmak için DSİ’den istifa etmiştir. 1991 (20.10.1991), 1995 ve 1999 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi (DYP) listesinden 19., 20. ve 21. Dönem Konya Milletvekili seçilerek, 20.10.1991- 03.11.2002 arası TBMM’de yasama çalışmalarına katılmıştır. Milletvekilliği döneminde 8 yıl Plan ve Bütçe Komisyonunda görev yapmış olup görev yaptığı sürece Konya ve ülkemiz için çalışmış olan Mehmet Ali Yavuz aşağıda belirtilen projelere katkı sağlamıştır.
- Konya- Ankara hızlı tren projesinin Ulaştırma Bakanlığı programına alınması,
- Konya sivil hava Alanının programa alınması ve temelinin atılması,
- Seydişehir Depolamasının programa alınması ve gerçekleşmesi ile Konya’ya 390 milyon metreküp su ilavesi yapılması,
- BSA kanalının programa alınması ve yatırımların gerçekleştirilmesi,
- Bağbaşı barajı, Mavi Tünel ve Bozkır Barajının programa alınması,
- Konya Bayhekim Kampüsü’ndeki Göğüs Bölge Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi ve Fizik Tedavi Hastanesinin Sağlık Bakanlığı programına alınması ve ihalelerinin yaptırılması,
- Konya Devlet Hastanesinin Numune Hastanesine dönüştürülmesi, cihazlar için ödenek sağlanması, doktor ve personel teminine katkı sağlanması,
- Konya’nın kasaba ve köylerine yol, içme suyu, sulama kooperatiflerine destek verilerek sulama kuyularının açılması,
- Yeşil hat projesi ve gölet inşaatlarının hızlandırılması,
- Hadim ve Bozkır yaylalarına telefon ve elektrik hizmetinin götürülmesi,
- Bozkır- Sarıoğlan yolunun ihale ettirilerek hizmete sunulması,
- Karapınar ilçesinde Sulama Kooperatiflerine destek verilerek sulama kuyularının açılması ve yeşilhat projesi uygulattırılarak Karapınar çöl olmaktan kurtarılmış ve ürün gelirlerinin artırılmasına katkı sağlanılması,
- Karapınar Sultan Selim Külliyesinin restore edilmesi,
- Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Mesleki Eğitim Fakültesinin kurulması için Plan ve Bütçe Komisyonuna alınması,
- Selçuk Üniversitesine bağlı Çumra Meslek Yüksekokulunun açılması,
- Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi, Akşehir, Ereğli, Beyşehir, Kulu, Çumra ve Seydişehir organize Sanayi Bölgelerinin programa alınması,
- Konya stadyumunun ışıklandırılması,
- Güneysınır ilçesinde Hükümet Konağı dışındaki yatırımların yapılması,
- Meram Bulumya göleti, Hadim İnönü göleti, Bozkır Çağlayan göleti, Derbent göleti ve Doğanhisar ilçesindeki göletlerin programa alınması,
- Çumra hastanesine diyaliz hizmetinin getirilmesi,
- Çumra Huzur evinin programa alınması,
- Çumra köylerinin birçoğunda köylerarası yollarının asfaltlanması,
- İçeriçumra’da Trafik ve Devlet Hastanesinin açılması,
- İçeriçumra Belediye Binasının yapımı ve Kanalizasyon yatırımlarının programa alınması ve inşası,
- İçeriçumra’da Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kız Meslek Lisesinin açılması,
- İçeriçumra’ya Jandarma teşkilatının getirilmesi,
- İçeriçumra’ya Ziraat Bankası Şubesinin açılması (Maalesef sonra kapatılmıştır),
…. gibi birçok hizmetin yapılması idareci ve Milletvekilliği döneminde kendisine nasip olmuştur.
Mehmet Ali Yavuz TBMM’de “Plan ve Bütçe Komisyonu” ve “İnsan Hakları Komisyonu”nda da görev yapmıştır. 1993 yılında yapılan DYP büyük kongresinde Genel İdare Kurulu üyeliğine seçilmiş ve 10 yıl görev yapmıştır. 7 yıl Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve 3 yıl Teşkilat Genel Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2002 seçimlerinde DYP’nin ülke seçim barajı altında kalmasıyla milletvekilliği sona ermiştir.
Görev yaptığı sürede ülkemize ve ilimize önemli hizmetlerde bulunmuştur. Milletvekilliği sona erdikten sonra ülkemizin değişik illerinde deprem araştırma sondajları, hava alanları alt yapı hizmetlerinde taşeron firma olarak işler yapmıştır. Siyasete 12 yıl ara verdikten sonra 2014 yılında siyasete dönmüş, Demokrat Parti genel idare kurulu üyeliğine seçilmiş ve 4 yıl süreyle teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcılığı ve 1 yılda seçim işleri başkanlığı görevinde bulunmuştur. Mehmet Ali Yavuz evli ve 3 çocuk babasıdır.
6. Abit Kıvrak
Çumra’da doğdu (20.01.1950-19.04.2015), Baba adı Mehmet Azmi, anne adı Havvadır. Hacı Ahmetler sülalesindendir. İlkokul ve imam-hatip okulunun orta kısmını Konya’da okuduktan sonra Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesini bitirdi. Abit Kıvrak (Fotoğraf 7) Ankara Üniversitesi Eczacılık Yüksekokulu mezunu. Çumra’da serbest Eczacılığa başladı, 1978 yılında MSP Çumra ilçe başkanı oldu. Çumra Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. 1980 İhtilalinden sonra kurulan Refah Partisinin Konya il başkanlığına getirildi. 1991 genel seçimlerinde Refah Partisinden 20.10.1991–24.12.1995) XIX. Dönemde Konya milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.
Fotoğraf 7. Abit Kıvrak.
19. Dönemde TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu münasebetiyle, Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı 1994 Malî Yılı Bütçesi münasebetiyle, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü 1995 Malî Yılı Bütçesi ile 1993 Malî Yılı Kesin Hesabı münasebetiyle, Millî Eğitim Bakanlığı, bağlı kuruluşları ile, üniversiteler 1995 Malî Yılı Genel ve Katma Bütçesi ve 1993 Malî Yılı Kesin Hesabı münasebetiyle, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısı ve Adalet ve Millî Eğitim komisyonları raporları münasebetiyle, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun,193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklikler Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu münasebetiyle, 1996 Malî Yılı Genel ve Katma Bütçeleri Kanunlaşıncaya Kadar Devlet Harcamalarının Yapılmasına ve Devlet Gelirlerinin Tahsilline Yetki Verilmesine Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu münasebetiyle, 23. 7. 1995 Tarihli ve 4İ23 Sayılı Tabiî Afet Nedeniyle Meydana Gelen Hasar ve Tahribata İlişkin Hizmetlerin Yürütülmesine Dair Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Ek Maddeler İlavesi ile 7269 Sayılı Umumî Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları münasebetiyle ve Ulaştırma Bakanlığı 1992 Malî Yılı Bütçesi ile 1990 Malî Yılı Kesin Hesabı ve Telsiz Genel Müdürlüğü 1992 Malî Yılı Bütçesi ile 1990 Malî Yılı Kesin Hesabı münasebetiyle ve diğer konularda önerge verme ve konuşmalarda bulunmuştur.
19 Nisan 2015 tarihinde vefat eden Kıvrak Konya’da Üçler Mezarlığı’nda toprağa verildi. Abit Kıvrak, evli ve dokuz çocuk babası idi.