Çumra Belediyesi tarafından 2 ve 3 Eylül 2022 tarihlerinde Çumra’da düzenlenen “Tarım Bayramı” üreticiler tarafından ilgiyle izlenmiş ve takip edilmiştir. Çok sayıda traktör, tarla hazırlığı, ekim, dikim, gübreleme, ilaçlama makinaları, gübre ve bitki besleme ürünleri bu etkinlikte yer almıştır. Zengin bir program dahilinde ziyaretçilerine sunulan tarım ekipman ve yetiştirme de kullanılan girdiler yerinde görülmesi ve bilgilendirilmeleri ile üreticilere mahallinde hizmet verilmiştir.

Çumra tarımda önemli bir yere sahip olan ilçemizdir. Üreticiler bilinçli, arazilerimiz verimli ve teknoloji kullanımı üst düzeydedir. Her yıl aratan üretimi ile ülke tarımına önemli katkıda bulunan bu ilçede zirai üretimin sekteye uğramaması için giderek yaşanacak olan su ve diğer problemler bütün Orta Anadolu’da olduğu gibi halledilmelidir.

Çumra 26 Haziran 1926 yılında ilçe olan kavunu ile ünlü bir ilçedir. Çumra; Çatalhöyük tarihte ilk yerleşim yerlerinden biri olarak tarihi geçmişi ile tarımın başkenti olarak bilinmektedir. Çumra medeniyetin başlangıcından bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yerleşik hayat, avcılık, hayvan evcilleştirme ve bitkisel üretimin başlangıcı burada başlamıştır. 

Çumra ve çevresi M.Ö. 7000’li yıllardan bu yana yerleşimin olduğu, Çumra’nın tarih öncesini anlatan en önemli merkez 12 km kuzeyinde bulunan Çatalhöyük’tür. Çatalhöyük tarihi devirlerde insanların bir arada yaşadığı dünyanın ilk yerleşim yerlerinden birisidir. Bu yerleşim yerinde 8 bin üzerinde insan yaşadığı bildirilmektedir. Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer almaktadır.

Tarımın bilimsel gelişme seyri; bulma, toplama, yetiştirme ve ıslah etme şeklinde olmuştur. İnsanoğlu ilk önce etrafında bulunan bitkileri toplayıp ve hayvanları avlayıp faydalanmıştır. Daha sonraları uygun ortamlarda bitkileri ve hayvanları yetiştirmişler, yetiştirme ve besleme tekniklerini geliştirmişlerdir. Gelişen teknolojiyle birlikte bitki ve hayvan ıslah çalışmaları ile tarımdaki gelişme süreci devam ettirilmektedir.

Geçmişte yörede o yıllarda yaşamış olan insanların buğday, arpa ve bezelye gibi bitkilerin tarımını yapmaya başladıkları, yoğun biçimde avcılığa devam ederken sığırı ve bazı hayvanları evcilleştirdikleri belirlenmiştir. Tarımın başlangıcının ve gelişmesinde bölgenin coğrafyası ve iklimi gibi pek çok etkeni olduğundan insanın hayatında her zaman tarım önemli bir yere sahip olmuştur. Bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun olarak kendiliğinden yetişmekte olan bitkiler, yani bitkilerin gen kaynağı olarak bilinen yabani formları yetişme ve kullanım özellikleri bakımından kültür formlarına göre tohum dökme, tüylülük, dikenli yapı gibi benzeri birçok farklılık gösterirler. İnsanoğlu bu farklılıkları gidermek ve kendisi için uygun olanları seçerek değişime uğratmış daha sonraları da onların arasından seçtiği bitkilerin genetiğini değiştirme çalışmaları ile ıslahı sürdürerek tarımı ilerletmiştir. Ulaşım ve sulamadaki gelişmeler Çumra’da yetiştirilen bitki çeşitliliğini artırmış, tahıllar yanında birçok bitkiyle beraber kavun karpuzda yetiştirilmeye başlanmıştır. Konya şeker fabrikasının kurulması ile şeker pancarı tarımı başlamış ve giderek ekim alanı ve üretimi artmış olup Çumra şeker fabrikası da kurulmuştur.

Çumra Orta Anadolu’nun Çukur Ovası olarak da isimlendirilmekte olup diğer birçok ürününün yanında kavunu meşhur olan bir ilçedir. İlçe dışından kavun alıcılarının mesken tuttuğu Çumra’mızda geçmişte bazı yıllar “Kavun Bayramları” yapılmıştır. Kavun Çumra ve ülkemiz için önemlidir. Coğrafi İşaret Belgesi almış olan Çumra kavunu yapılacak ıslah çalışmaları ile daha ileri bir noktaya taşınmalı, yükselmiş olan Çumra kavunu itibari daha da yükseltilmelidir. Ülkemizin birçok yerinde tad ve aromasından dolayı kavun Çumra Kavunu diye satılmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde yapılan “Tarım bayramında”  katılan firma, üretici ve ziyaretçi zenginliği Çumra’nın bir “Tarım Fuarını” kaldırabilecek noktaya geldiğini göstermektedir. Emeği geçenler teşekkür ederim. Bu başlangıcın hayırlı ve daimi olmasını dilerim. Üreticilerin üretmekte olduğu zirai ürünlerden şeker pancarı, yemlik (tanelik) mısır, çerezlik kabak, yöresel kavun, en büyük (ağır) kavun, en güzel ve en tatlı kavun yarışmalarına yoğun ilgi gösteren üreticilerimizi de ayrıca tebrik eder, bol ve bereketli kazançlar dilerim. Sağlıcakla kalınız.