ÇUMRA TARIM BAYRAMI VE 3. ÇUMRA SEMPOZYUMU

Abone Ol

Çatalhöyük’ten günümüze Çumra tarımın beşiğidir. İnsanlık tarihi için önemli tarihi kalıntılarda belirlenen bulgulara göre Çumra geçmiş dönemlerde de birçok tarım ürününü yetiştiren bir ilçedir. Çatalhöyük hayvanların ilk defa evcilleştirildiği ve yapılan kazılardan elde edilen bulgulara göre buğday ve diğer birçok tarım ürününün yetiştirildiği yerleşim yeridir.

Çumra, dünyada neolitik dönemde bir şehir devletinin kurulduğu ve şehir hayatının yaşandığı önemli bir merkezdir. Çatalhüyük’ten bu yana 9- 10 bin yıldır tarım, üretim ve girişimciliğin merkezi olan Çumra’nın, ülkemiz ve bölgemizin tarımsal üretimi ve güvenilir gıda tedarikine ilişkin vazgeçilmez ilçelerinden biridir. Çatalhöyük daha fazla tanıtılmalıdır. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Çumra'nın ve Çatalhöyük’ün tanıtımına büyük katkı sağlayacak Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezinin tamamlanması için geri sayım başlamıştır. Konya Büyükşehir Belediyesince yapılmakta ve “Ahşap Malzemenin” ağırlıklı olarak kullanıldığı bu ziyaretçi merkezinin kısa süre içerisinde tamamlanacağı belirtilen bu merkezin önemli bir eksikliği gidereceği bildirilmektedir. Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi Çumra ve Çatalhöyük’e gelen ziyaretçi sayısının artmasına ve Çatalhöyük’ün Türkiye ve dünya genelinde daha fazla tanınmasına çok ciddi katkı sağlayacaktır.

Çatalhöyük Çumra için önemlidir. Çok kişiye göre Konya’nın Çukurovası olarak da isimlendirilmektedir.

Çumra‘da 30-31 Ağustos ve 1- 2 Eylül 2023 tarihlerinde dört gün süreyle yapılan Tarım Bayramı Çumra Sırçalı tepesi eteklerinde yapılmıştır.  Tarım Bayramına Çumra, Konya ve Konya dışından 200’e yakın firma alanda yer almıştır. Önümüzdeki yıllarda daha geniş bir alanda daha çok firma ile yapılması şimdiden planlanmakta olan Tarım Bayramı Çumralı çiftçiler için önemli katkılar sağlamıştır.

Tarım Bayramının kökü yaklaşık elli sene öncesinde Belediye Başkanı olan Rahmetli Durmuş Ali Çalık zamanında başlatılan Kavun Bayramına dayanmaktadır. Kavun bayramı zaman zaman kesintiye uğramış olsa da benzer etkinlikler yapılmıştır. Geçtiğimiz yıl 1.si yapılan “Çumra Tarım Bayramının” bu yıl Sırçalı Mesire Alanında yapılan düzenleme ile geçmiş yıla göre daha geniş alanda yapılan tarım bayramının 2.’si gerçekleştirilmiştir. Sırçalı’da çok sayıda firmanın katılımıyla gerçekleştirilen Tarım Bayramı ile birlikte Çatalhöyük Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 3. Çumra Sempozyumu düzenlenmiştir. Dört gün süren Sempozyum ve Çumra Tarım Bayramının Çumra’ya bir şölen havası yaşatmıştır. Sırçalı’da bayram alanında traktörden biçerdövere kadar birçok tarımsal mekanizasyondan aleti, bitki besleme ve sulama sistemleri gibi birçok farklı ürün sergilenmiştir. Geleneksel hale gelmesi arzu edilen “Tarım Bayramının gelecek yıllarda mevcut alan daha genişletilerek ve yeniden yapılandırılarak daha fazla katılımcı ile yapılması düşünülmektedir.

 Çumra'nın, Çatalhöyük’ün ve Çumra’da yetiştirilen tarım ürünlerinin tanıtılması için bu tip etkinlikler oldukça önemlidir. Çumra çiftçisinin yeniliklere açık olduğu, yeni teknolojileri kullanmaya ne kadar yatkın olduğunu, üretken olduğunu bilen firmalar Çumra Tarım Bayramına katılmaktan memnun olduklarını belirtmektedir. Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri firmaların reyonları içerisinde görmek çiftçilerimiz için önemli olduğundan bu etkinliklere katılım beklenenden fazla olduğu katılan firma yetkilileri tarafından belirtilmiştir.

Tarım Bayramı yanında aynı tarihlerde 3. Çumra Sempozyumu yapılmıştır. Çumra Belediyesinin öncülüğünde Çumralı Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte düzenledikleri sempozyum da dolu dolu geçmiştir.

Bu sempozyumda Konya ve Konya dışındaki üniversitelerden çok sayıda akademisyen yapılan 7 oturumda 36 bildiri sunmuştur. Çumra’nın tarihi, kültürü, sporu, tarımı, tarımda ki su sorunu, şehirleşme, sanayi ve geleceğin Çumra’sı gibi birçok konuyla ilgili sunulan tebliğlerde mevcut durum ve geleceğe ilişkin önemli hususlar dile getirilmiştir.  Belediye Başkanı Av. Recep Candan hem Tarım Bayramı hem de sempozyumdaki aktiviteleri yakından takip etmiştir.

Sempozyumda ele alınan önemli konular olmuş ve bunların yayınlanması kararlaştırılmıştır. Tarımsal faaliyetlerin yoğun yapıldığı Çumra’da Konya Ovasında görülmekte olan bölgede su yetersizliği ve giderek artan su kıtlığı problemi de ele alınmış ve üreticilere mevcut suyun kapalı sistem ve basınçlı sulama sistemleriyle verimli tasarruflu kullanılması tavsiyesinde bulunulmuş ve yetkililerden de ovaya dış havzalardan acilen su getirilmesi istenmiştir.

Tarımsal üretimde büyükbaş hayvancılık işletmeleri için vazgeçilmezi olan kaba yem kaynağı olan mısır (silaj) üretiminin gözden geçirilmesi, üreticilerin çok su tüketen ürünlerden az su tüketen ürünlere yönelmeleri ve bölge üreticilerinin mağdur edilmemesi için bazı ürünlerde desteklenmeleri tavsiye edilmiştir.

“Coğrafi Tescil Belgesi” almış olan Çumra Kavunu adı Çumra ile özdeşleşmiştir. Kavunun besleyiciliği yanında ihtiva ettiği besin değerinin yüksek olması nedeniyle insanda zekâ seviyesini yükselttiği vurgulanmıştır. Çumra kavunu ile ilgili ıslah çalışmalarının yapılması ve kavunun kullanılarak yeni ürünlerin piyasaya verilmesi gerektiği belirtilmiştir

Çumra Konya’nın tarımla uğraşan önemli ilçelerinden biri iken 2000 yılından sonra Çumra şeker fabrikası, TORKU’nun ek gıda tesisleri ve Çumra Organize Sanayisindeki sanayi tesisleriyle sanayi ilçesi haline de gelmektedir. Çumra Şeker Entegre Tesislerinin ilçede önemli gelişmelere ve ekonomik hareketliliğe ivme kazandırdığı ifade edilmiştir.

Yakın dönemde Çumra Organize Sanayi Bölgesi’nin 10 kata yakın genişlemiş olması, lojistik avantajları, bölgede istihdam ve üretim imkânlarına dikkat çekilmiştir. Konya-Çumra’nın altyapısı, depreme karşı avantajı ve lojistik imkânlarından azami derecede faydalanması sanayicilere çağrı yapılmıştır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının Çumra’da mevcut kurulu tesisler yanında önemli potansiyeli vardır. Bu potansiyeli kullanma hususunda güneş enerji sistemleri (GES) ve Biyogaz tesislerinin yaygınlaşması gerekmektedir. Ayrıca Güneş Enerji ve Biyogaz sistemlerinin arazide birçok zirai faaliyette kullanılması gerektiği ürün kurutma tesislerinde, ısıtma ve aydınlatmada ve hayvancılık işletmelerinde birçok amaçlar için kullanılmasıyla hem atıkların değerlendirilmesi hem de üretim girdilerinin azalacağı belirtilmiştir.

İlçeye yapılacak banliyö hattı, çevre yolu ve diğer yatırımlarla ilçenin ve gelişmekte olan “Organize Sanayi Bölgesinin” daha da güçlenmesi ve modernleşmesini kolaylaştıracağı için sanayicilerin tercih etmeleri gerektiği vurgulanmıştır.

Çumra’da eksikliği duyulan Çumra’ya has kavun gibi ürünlerin motiflerinin yapılması, Demiryolu Müzesi, tarihi yapılara sahip DSİ Kampüsü’nün Müze ve TMO Kampüsü ile birlikte bu alanın Kültür Adası’na dönüştürülmesi ortaya konulmuştur.

Parklar, spor alanları ve Şehir Meydanı Projesine ilişkin hazırlanan projeler ve iş merkezi yatırımları katılımcılara sunulmuştur.

İmarla,  sporla, kültürel faaliyetlerle, ulaşımla ve yatırımlarla ilişkin çok sayıda yaklaşımlar görsel olarak ortaya konulmuş ve şehirleşme modelleri tartışılmıştır. Yaşanan ve yakın gelecekte yaşanması muhtemel sorunlar masaya yatırılarak Çumra’nın ikinci yüzyılına ışık tutacak Çumra’da nelerin yapılmasına dair öneriler ortaya konulmuştur.

Konu uzmanı çok kişinin Çumra ortak paydasında buluştuğu Cumhuriyetin 100. Yılında yapılan 3. Çumra Sempozyumunun Çumra’nın ilçe oluşunun 100. Yılı olan 2026 yılında dördüncüsünün yapılması dile getirilmiştir. Hoşça kalınız.