Çölyak; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glütene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığıdır. Otoimmün ailesel geçişli bir hastalık olup glüten içermeyen diyetle, klinik bulgularında düzelme göstermektedir.

Çölyak hastalığının birçok ve farklılık gösteren tepkimeleri vardır. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı tepkilerle karşılanmalıdır. Yetişkinler de yaygın olarak görülen çölyak hastalığı belirtileri; ishal, kabızlık, gaz, karın ağrısı, kilo kaybı, tekrarlayan ağız yaraları olarak sıralanabilir. Çölyak hastalığı; tedaviye dirençli reflü, tekrarlayan karaciğer fonksiyon testleri yüksekliği, tekrarlayıcı pankreatit otoimmün hepatit, steatohepatit gibi bulgular ile ortaya çıkarken,Çölyak ile birlikte demir, B12 vitamini, D vitamini ve kalsiyum eksikliği, folik asit eksikliğine bağlı anemi, osteoporoz infertilite, dermatit (egzama), miyokardit (kalp kası iltihabı), dilate kardiyomiyopati, yorgunluk, depresyon, psikiyatrik hastalıklar da görülebilir. Çocuklarda görülen tepkilerde kusma, ishal, karında şişlik, iştahsızlık, gelişim geriliği gibi sorunlarla karşılanabiliyor.

Tüketilecek her besine dikkat edilmelidir. Glüten içeren besinler tüketilmemelidir

Gluten İçeren Yiyecekler (Yenmemesi Gerekenler)

Çölyak hastalığınız varsa, glütensiz olmadıkça aşağıdaki yiyecekleri tüketmeyin. Ekmek, Makarna, Hububat, Bisküvi veya kraker, Kek ve hamur işleri, Turta, Et suyu ve soslar, Pek çok paketli gıdanın katkı maddelerinde glüten vardır.

Glutensiz Yiyecekler (Yenmesi Güvenli Olanlar); Peynir, tereyağı ve süt gibi çoğu süt ürünü, Meyve ve sebzeler, Et ve balık, Patates, Pirinç ve pirinç eriştesi, Mısır, soya ve patates dahil glütensiz unlar tüketilebilir.

Çölyak hastalarına yol gösterici olması açısından Çölyak ile ilgili dernekler de kurulmuştur. Bunu için daha çok bilgi almak için www.colyak.org.tr ulaşılabilir ve bunun yanında elbette bir diyetisyenle görüşülebilir. Glutensiz Diyetin Faydaları ve Zararlarına bakacak olursak, Glütensiz besinler, tanısı konmuş glüten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar sağlıklı iken sağlıklı bireyler için aynı şeyi söyleyemeyiz. Gluten duyarlı veya çölyak hastası olmayan kişiler için herhangi bir yararı yoktur.

Sağlıcakla kalın…