RÖPORTAJ

Çok çalıştı, hızlı büyüdü

Abone Ol

ARS Park Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, çocuk oyun parkı ürünleri ve açık alan spor aletleri üretiminde sektörde çığır açmış durumda. Genç Kuşak yazı dizisine konuk olan Arslan, "Çok çalıştık, Allah'da yardım etti" dedi

Konya'yı bilinmeyen bir sektörle tanıştıran ve bu sektörde hızla ilerleyen ARS Park Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, askerde fikir edindiği çocuk oyun parkı ekipmanları üretimi ile çığır açtı. 150 metrekarelik atölyede başlayan üretim zincirini kısa zamanda 5 bin metrekarelik fabrikalara taşıyan Arslan, Türkiye ve dünyada sektörün önemli firmalarından bir tanesi oldu. Kardeşleri ile birlikte yönettiği şirketi ileriye taşımayı hedefleyen Ahmet Arslan, büyümenin nasıl olduğunu kendinin de anlamadığını, Allah'ın takdiri olduğunu söylüyor...

Efendim öncelikle sizi bir tanıyabilir miyiz?

İsmim Ahmet Arslan, 1976 Konya doğumluyum. Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü ve İşletme Bölümü Mezunuyum. Evli ve bir çocuk babasıyım. Daha önce ilçelerde çalışıyordum. 2005 yılında Konya'ya geldim. Konya'da çocuk oyun gruplarında bir boşluk olduğunu gördük ve sektöre adım attık. Konya'da üretici olmadığı gibi Türkiye'de de çok az bir üretici vardı. 100 metrekare işlerinde 3 personel ile başladık. Şimdi 4 bin 500 metrekarelik alanda 80 personel ile hizmet veriyoruz. Bir de plastik üretimi yapan BRS markasıyla bir tesisimiz var. Orası da yaklaşık 5 bin metrekarelik bir kapalı alanda hizmet veren bir yer. 

Şirketi kendiniz mi kurdunuz yoksa babanızın kurduğu bir aile şirketi mi?

Tabi ki babamız şirketimizin temelini attı, o temellerin üzerine de yeni şirketler kuruldu. Babamız ile birlikte tarım makineleri ürettiğimiz bir şirketimiz vardı ilçede. 2005 yılında Konya'da bu sektöre yoğunlaşınca 2007 yılında ilçedeki yeri kapattık. Baba mesleğiyle benzer bir iş yapıyoruz.

Kaç personelle hizmet veriyoruz tam olarak?

ARS'de 50, BRS'de 30 toplamda 80 personel ile hizmet veriyoruz.

Buradaki ürünler hakkında bilgiler verebilir miyiz?

Üretim olarak çocuk oyun grupları bizim lokomotif sektörümüz. 2006 yılında açık alan spor aletleri üretimine başlattık. Bunu Türkiye'de ilk üreten firmayız. Bunun 1,5 yıl sonra farkına vardık. TSE'de belgesini almaya gittiğimizde ilk yaptığımız öğrendik.  15'e yakın kalite belgemiz var. Bu sayı ile Türkiye'deki ender firmalardanız. Tam sayısını bilmesem de 400'ün üzerinde ürün çeşidimiz var. 

Aile fertlerinden şirkette çalışanlar var mı?

Tabiiki.  Ramazan Arslan benim bir küçük kardeşim BRS Plastik'in Yönetim Kurulu Başkanı. Oradaki işleyişi takip eder. Ersin Arslan Ramazan'ın bir küçüğü o da ARS'nin Genel Müdürü'dür. Şirketi o yönetir aslında. Ben pek karışmam. Ben BÜSAN'da birkaç fabrika yapıyorum onlarla ilgileniyorum. İşleri kardeşim yönetince kendimizi biraz iş buluyoruz.

TAKLİT EDİLEN BİR FİRMA OLDUK

Bu sektörde faaliyet gösteren sizden başka geniş çaplı firmalar var mı?

Başka yapan arkadaşlar var. Konya'da sayı arttı. Sekment olarak ayırt edersek kendi sekmentimizde tekiz. Ciddi derecede de takip ve taklit edilen bir firmayız. O kadar taklit ediliyoruz ki gazeteye reklam girdiğimiz zaman rakiplerimiz de reklam giriyor. Yeni bir ürün çıkartıyoruz, taklit ediliyor, katalog çıkartıyoruz o da taklit ediliyor. Kızsak da taklit edilmek biraz da hoşumuza gitmiyor değil. 

FİKİR, ASKERDE AKLIMA GELDİ

Şirketin mimarı siz misiniz, sektörle alakalı fikir kimden çıktı?

Projenin fikri askerde aklıma geldi. Askerde yüzbaşı, 'lojmanlara plastik çocuk oyun parklarından alınacak' dedi. Biz de alel acele, araştırmaya başladık. Konya'ya kardeşlerime haber yolladım, katalog göndersinler diye. Konya'da çocuk parkı yapan yok dediler. Biz de Kayseri'den bir firmadan aldık. Şu an o firmayla da çalışıyoruz. Askerde boş vakit olunca, ürünü inceledim. Askerden geldim, 2 ay şehir şehir dolaştım piyasayı öğrenmek için. Nasip oldu başladık. Konya'da ilk yapan biz olduk. Yeni Marangozlar Sanayi'nde 150 metrekarelik bir alanda başladım, şimdi bu haldeyiz. Büyük olarak biz öncülük ettik ama diğer kardeşlerimin de en az benim kadar emeği var. Hatta şimdiden sonraya bakarsak kardeşlerim benden çok uğraşıyor. Ürünlerin tamamını kendimiz üretiyoruz. 

Babanızın şirketle bir bağı var mı?

 Babam 1997 yılında çekildi. Ayda bir gelir çay içer. Genelde bağ evi var orada duruyor.

BABAMIN TAVSİYELERİ ÇOK ÖNEMLİ

Size nasihatleri oluyor mu?

Muhakkak oluyor. 'Gerekirse ceketinizi satacaksınız, işçinin maaşını bir gün sekteletmeyeceksiniz' sözü bizde halen temel esastır. Benim hiçbir personelim diyemez ki 'ayın 5'in de maaş alıyordum, 6'sında verdiler.'

İş stresine kapılık babanızla dertleştiğiniz oluyor mu?

İnsan çıkmaza girdiği zaman, kritik noktalarda tıkanıyor. Bu noktada babanızdan alacağınız ışıkla cesaret buluyorsun. Ben buna benzer bir olay daha önce yaşadım. Üretim yaptığımız yerin yan tarafı boşaldı. Yeni büyüyoruz orayı kiralamam gerekiyor. Fakat gözüm kesmiyor. Haberim yokken babam kardeşlerime demiş 'gidin yan tarafı tutun, ağabeyiniz istiyor ama söyleyemiyor' diye. Kardeşlerim yan tarafı tutmuş ve bana geldiler 'tuttuk' diye. 2 ay sonrada o yan taraf bize elzem derecede ihtiyaç oldu. 

Kurumsallaşma yolunda ilk adımı ne zaman attınız?

Ciddi kurumsallaşma yeni binaya geçince oldu. Temellerini 2009 atmıştık. Satın alma, satış, bütün birimlerin oluşması, herkesin hiyerarşi içinde sıralanması yeni binaya geçince oldu.

En çok resmi kurumlara mı, yoksa özel işletmelere mi iş yapıyorsunuz?

En fazla resmi kurumlara iş yapıyoruz. Belediye, kaymakamlık, özel idare gibi kurumlar bizim yüzde 80 oranında iş yaptığımız kurumlar. Yüzde 20'lik kısmı da özel sitelere veriyoruz. Konya esaslı bir şirket değiliz. Konya belki bizim satışımızın yüzde 5'ini anca oluşturur. Ürünümüzün girmediği il ve ilçe yok. Bayiliklerimiz var. Bursa mesela bizim en az Konya kadar aktif olduğumuz bir il. Bursa'daki spor aletlerinin yüzde 80'i şirketimize ait. 

Türkiye'de olmayıp da ürettiğiniz ürünler var mı?

Kamyon serisi oyunları, robot oyun grupları, ipli oyun sistemleri bunları Türkiye'ye ilk biz getirdik. Bu ürünlerde de aynı zamanda Türkiye'de bir numarayız. 

Hedefleriniz nedir şirketiniz ve şahsınızla alakalı?

Tabi herkesin kendine göre hedefleri vardır. Bizde 2023'e kendimize bir hedef koyduk. 20-25 bin metrekarelik bir kapalı alan, iç mekan oyun sistemleri, oyuncaklar ve becerebilirsek AVM'de şehir mobilyalarının satışını hedefliyoruz. Yarın ne olacağı belli değil. En azından 25 bin metrekarelik bir kapalı alan baş hedeflerimiz arasında.

Burayı bir aile şirketi olarak tanımlayabilir miyiz?

Tabi. 5 ortak var. Hepsi Arslan ailesinin mensupları. Kız kardeşimizin de hissesi var. Yönetim Kurulu Başkanı benim. BRS Plastik'in Yönetim Kurulu Başkanı da kardeşim. Kardeşlerimiz arasında görev dağılımı yaptık. Birbiriyle ilişkisi olan şirketler. BRS'nin sadece iş yaptığı yer ARS değil, dışarıya da satışı var. Hayvancılık sektörü, su deposu, tarım depoları üretimine girdi. Şu an özerk yapıda, ileriki hedefimiz orayı da bağımsız bir şirket haline getirmek. 

Sizce başarının sırrı nedir, inandığınız bir nokta var mı?

Cenab-ı Allah'ın takdiri diyoruz. Gerisi teferruat. Bir sebep sunacak olursak, çalıştık diyebiliriz. Gece yarılarına kadar çalıştık. Biz de anlayamadık. Mesela, küçük bir firma olmamıza rağmen 2006'da 5 tane fuara katıldım. Her gittiğim fuardan da 3 aylık, 6 aylık kapasitelerimi doldurarak dönmüştüm. Öyle dönünce de nasıl hızlı yaparız diye hareket geçtik. 6 aylık çalışma süresini 2 aya indirdik. Gecenin ikisinde TIR yüklediğimiz günler oldu. Çok şükür Allah da yardım etti.

AİLE ŞİRKETİ ANAYASASI YAZIYORUZ

Size göre aile şirketlerinde esas alınması gereken kriterler var mı?

Yazılmış bir şirket anayasamız yok. Ama Ramazan beye 1 yıldır bir şirket anayasası hazırlığı yapıyor. Birkaç yıl daha devam etmesini istedim. Şu anki yapıda sıkıntı olmaz da yarın çocuklar büyüdüğü zaman, yapının korunması lazım. O yüzden acele etmiyoruz. Nerede sorun yaşadık, orayla ilgili bir çözüm bulup yazıyoruz. Bir de kimse kimsenin iş işleyişine karışmıyor. 

Kendinize uzun vadeli vakit ayırdığınız oluyor mu?

Şirketi kurduğumuz günden bu yana bakarsak, bu yıl ve geçen yıl yurt dışı gezisine çıkabildim. Onunda kenarına mutlaka iş sıkıştırırız. Başka da seyahat etme imkanım olmuyor.

Üyesi olduğunuz vakıf ve dernekler var mı?

Köy derneğimizin üyesiyim. (Hadim Aşağı Eşenler köyü) Burada kendimi sorumlu hissediyorum. Öğrenci okutuluyor, sıla-i rahim yapılıyor. Bu dernek vasıtası ile çok hemşehrimle ve çok akrabamla tanıştım. MÜSİAD üyesiyim. Şu an da kurulma aşamasında olan Oyun Parkçıları Derneği var. Bu derneğin kurucuları içerisindeyim. Aynı zamanda Ticaret Odası Meclis Üyesiyim.

Sportif faaliyetleriniz var mı?

Kendimin fazla yok ama destekleme anlamında atılımlarımız var. ARS Park Sanayispor'u satın aldı. İsmine sponsor olduk. Küçük kardeşim kulübün başkanı oldu. Basket, futbol, atletizm ve bisiklet dallarında faaliyet gösteriyor. Yavaş yavaş bu tür etkinliklere girerek, amatör spor kulüplerinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Hafta sonları ailenizle bir etkinlik yapıyor musunuz?

Çok fazla değil. Ben evde geçirmeyi istiyorum ama eşim dışarı çıkmayı istiyor. Hadim'de bir bağ evimiz var. Yazın belirli günlerde oraya gidiyoruz. 

Aile için rutin oturmalarınız oluyor mu?

Çok sık değil. Ayda bir filan. Evlerimizin arasında mesafeler var.

Çocuğunuz belki çok ufaktır ama, burada hayatına devam etmesini istiyor musunuz?

Her baba istiyor. Tabi önce eğitimini tamamlanması lazım. Mutlaka dışarıda çalışacak ve yabancı dili olacak. Bu şartı arayacağız. Evin büyüğü işi yürütüyor mantığı ile değil de konuya kim hakimse onun şirketi yöneteceği düşüncemiz var. İşi ehline vermeliyiz. Ehil olan, ehil olmayanın haklarını da savunuyor.

PARKLAR ÇOCUK PARKI ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ

Eklemek istediğiniz bir şey varsa lütfen buyurun.

Bizim sektörle ilgili bazı sıkıntılarımız var. Parklar, çocuk parkı çöplüğüne döndü. Bizim sıkıntımız bu. Bununla ilgili çok açıklamalarımız oldu. Belediye kuruyor parkı. Firmanın sorumluğu burada bitiyor. Belediyede sorumluğum bitti diyor. Bir-iki ay sonra parkta kaydırak kırılıyor, oyuncaklar kırılıyor, zincirler kopma pozisyonuna geliyor. Bunlarla ilgili bir kontrol sistemi yok. Durumu TSE'nin genel müdürü ile de konuştum. Mutlaka oto kontrol olmalı. Parklar perişan vaziyette kullanılıyor. Ciddi kazalar meydana gelebilir. Çözümü çok basit. Asansörlerde nasıl aylık rutin bakımlar varsa, çocuk parklarında da belirli zaman dilimlerinde periyodik bakımını yapılması şart. Bizim istediğimiz bu.

GENÇ KUŞAK-İBRAHİM ÇİÇEKÇİ