Büyüme ve gelişim çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemine bağlı olarak fiziksel ve zihinsel olarak devam eder. Bedensel ve fiziksel gelişim birbiri ile direkt ilişkili olan gelişim alanlarıdır. Bebeklik ve ilk çocukluk dönemi olarak adlandırılan okul öncesi dönemde özellikle fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklemek için beslenmenin çok büyük etkisi vardır. Bu besinlerin başında D vitamini gelir. Hem bebeklik hem de çocukluk döneminde eksikliği durumunda çeşitli büyüme gerilikleri gözlenir. D vitamini eksikliği çocukluk döneminde büyüme geriliği ve raşitizme sebep olabilir. Kemik gelişimi, diş gelişimi ve bilişsel gelişim gibi birçok noktada etkinliği olan bir vitamindir. Sağlıklı bir gelişim dönemi geçirmek için hekim kontrolünde vitamin D3 eksikliği mutlaka giderilmesi gerekir.

Gebelik ve emzirme dönemlerinde bebeğin gelişimini sağlamak için anne bedeninden ve sütünden faydalandığı bu özel dönemlerde annenin de beslenmesine özen göstermesi gerekir. Bu dönemde eksik vitaminlerin yerine konması hem annenin sağlığı hem de bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Hekimin önerdiği dozlarda eksiklikler giderilmelidir.

D vitamini diğer vitaminlerden farklı olarak provitamin olarak vücuda alınır. Yani vücutta aktif hale gelir. Hem deride yapılan hem diyetle alınan biyolojik olarak aktif olmayan D vitamini karaciğer ve böbreğin etkinliği ile aktif olan vitamin D’ye dönüştürülür. D vitaminin aktif hale dönüşümü için minik bedenlerin de güneşe ihtiyacı var. Güneşin “ben buradayım” dediği bol güneşli bahar aylarına rağmen evlere kapandığımız bu günlerde güneşten mahrum kalıyoruz. Balkona çıkarak, perdeyi pencereyi açarak güneş ile temas etmeyi unutmamalıyız.