Son yılların en popüler tohumlarından olan ciya tohumu geçmiş de maya dilinde güç anlamına geldiği için koşucular ve savaşcıların kullandığı bir tohumdur. Günümüzde de genel olarak sağlıklı tohumlar arasında yer aldığı için diyet beslenmelerinde sıklıkla yer alıyor. Su veya sütte bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamı aldığı için şişip yumuşayarak daha lezzetli bir kıvam oluşturuyor. Lezzetlendirmek için birçok besinin içerisine eklenerek tüketiliyor. Faydalı olmasının yanında lif, omega, protein ve vitamin, mineral bakımından içeriği zengindir. Tüm bitkiler arasında en yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerir.

Özellikle vegan beslenmesinde baş tacı olarak ciya tohumu yer alıyor. Sindirim sistemini desteklerken kalp sağlığı içinde yaralıdır. Cildin daha sağlıklı olmasında yardımcıdır. Kemik ve kaslar için yararlıdır. Kalsiyum ve fosfor içerdiği için kemik gelişimi için yararlı olmakta ve eklem, diz ağrılarının oluşmasına engel olmaktadır. Yoğun lif içerdiği için vücudun insülin düzeylerini dengelemeye yardımcıdır. Bağırsaklardaki prebiyotiklerin büyümesine katkıda bulunurken, tokluk hissi ile uzun süre tok kalınmasını sağlar. Enerji ve metabolizma hızının artmasına yardımcı olmaktadır. Karın yağlarının dokusunu azaltmaya yönelik araştırmalar vardır.

İçerisinde bulunan doymamış yağ asidi sayesinde kolesterolü düşürmede etkili ve kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon riskini, ayrıca damar sertliğini önleyerek kalp rahatsızlıklarını engeller.

Antioksidan bakımından zengindir. Bol miktarda C vitamini, A vitamini, manganez ve selenyum içerir. Vücuttaki doğal yaşlanma sürecine ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen hücre hasarına karşı, vücudun kendi savunmasına yardımcı olmaktadır.

Ciya tohumu yemenin kilo vermeyi doğrudan sağladığını destekleyen önemli bir bilimsel çalışma yoktur. Ciya tohumu çok fazla tüketilince midede hazımsızlık ve karın ağrısı yapar. Ciya tohumunun günlük tüketiminin 48 gramı geçmemesi gerektiği önerilmiştir. Hardal, susam veya kekik gibilerine alerjiniz var ise ciya tohumuna da alerjiniz olma olasılığı vardır. İlk kez tüketecekseniz kontrollü ve azar azar tüketmenizde fayda vardır.

Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor.

Sağlıcakla kalın…