Bir sosyal medya platformu nasıl bu kadar tehlikeli olabilir ?

Tahmin ettiğiniz üzere adı TikTok. Bana sorarsanız aslında yalnızca altı harften oluşan masum bir şey değil.

Kısa video içeriklerinden oluşan bu platform 2016 yılında ByteDance şirketi tarafından Çinde Douyin adı altında piyasaya çıktı. Şirket daha sonra uygulamanın adını uluslararası pazara uygun olması amacıyla 2017 yılının sonlarına doğru TikTok olarak değiştirdi.

Şimdilerde ise dünya genelinde 1 milyarı aşan aylık aktif kullanıcısı var ve 2021 yılında Google’ı  bile tahtından ederek, dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitesi ünvanını kazandı.

Son zamanların en büyük tehlike unsuru olan TikTok uygulaması ebeveynleri korkuttuğu gibi artık değerlerimizi de körelttiği ve hatta büyük ölçüde kaybettirdiğinden dolayı toplumsal bir kaygı yaratmaya başladı.

Özellikle her gruptan ve yaştan kullanıcıya sahip olan TikTok uygulamasının asıl hedefinde 18 yaşında kullanıcılar vardı. TikTok merakı 18 le sınırlı kalmayıp tek haneli yaşlara kadar düştü. Ne yazık ki en büyük tehlike de çocuklar üzerinde görünüyor. Yalnızca sosyal bir platform masumluğunda kalmayıp çocukların hem sıradışı hayallerinin oluşmasına hem de olumsuz içeriklerle karşılaşmasına sebep oluyor. Uygulamanın pornografiye teşvik etmesi, bazı farklı cinsel eğilimlerin oluşmasına özentilik yaratması (LGBTİ: lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), özel hayatının gizlilik ihlali vb. gibi büyük sorunlar meydana getiriyor. En önemlisi de çocuk bunu iyi bir şey olarak görüp zihninde de sıradanlaştırıyor.

Biri bu tehlikeye dur demeli!

TikTok uygulamasında hiçbir normallik yok ki. Hep bir abartı, hep bir aşırılık. Bir kişi normalden ne kadar fazla saparsa sanıyor ki daha fazla alkışlanacak, daha fazla popülerleşecek. Aaa pardon, onların deyimiyle fenomen olacak !

Bir süredir gündemden düşmeyen Mükremin Gezgin olaylarını biliyorsunuz. O bir erkek ve doğum yapamayacağını herkes biliyor. Ancak dokuz aydır TikTok uygulamasında hamile rollerinde içerikler paylaşıyor ve en nihayetinde yaptığı kurgulamayı gerçekleştirerek bir hastanede doğum yaptığını iddia ediyor. Gerçek bir hastane, gerçek çalışanlar, kucağında yeni doğan bir bebek ve akıl almaz erkek figürü. Nasıl oluyor da bir hastane buna yataklık yapabiliyor ! Neyse ki Sağlık Bakanlığı şu an durumla yakından ilgili.

Trajikomik olan da ne biliyor musunuz; Gezgin bu konuda hayranlarını suçluyor ve sanırım haklılık payı da var. Açıklamasında diyor ki;

‘‘Beni gündeme getiren sizlersiniz!

TikTok bir eğlence platformudur ve orada çektiğim videoların zaten ironi olduğunu herkes biliyor. Son dakika bana bir bomba attınız ve beni çok linçlediniz. Son dakikaya kalana kadar keşke 9 ay boyuncu beni yolda görüp karnımı sevmeseydiniz. Her gün beni zirveye taşıyıp beni daha çok gündeme getiren sizlersiniz. Sizler bunu çok sevdiğiniz için ben de devam ettirdim. Başta 'yok' diyerek bir tepki verseydiniz bu olay buraya gitmezdi. ’’

Yalnızca bir kişi değil !

İstanbul Sultangazi'de de yabancı uyruklu bir adam, yol ortasında yoğun trafiği durdurarak şınav çekti. Ne için: TikTok için!

Tekirdağ’da dedesinin silahını alan 13 yaşındaki çocuk, boş bir apartmanın önünde TikTok videosu çekmek isterken, kazara kendini vurdu. Göğsünden yaralanan çocuk kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı.

Sultangazi’de otomobilin bagajındaki çocuğun darp edilerek kaçırıldığı gören mahalleli panik yaşadı. Polis harekete geçti, inceleme yaptı. Saatlerce süren hareketliliğin altındaki gerçek herkesi şoke etti. Mahallelinin paniğe neden olduğu olay TikTok için video çekimi çıktı!

2 milyondan fazla takipçisi bulunan 19 yaşındaki TikTok yıldızı Cooper Noriega, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitirdi. Noriega'nın ölmeden 2 saat önce çektiği videoda genç yaşta ölümden bahsettiği ortaya çıktı. Gencin bu videoyu çektikten sonra öldüğü tahmin ediliyor.

Ve ne yazık ki bunlar TikTok sonuçlarının sadece birkaçı..

Türkiye’de neden yasaklanmıyor ?

Uygulama şimdiye kadar Pakistan, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'da yasaklandı. ABD’de de uzunca bir süre güvenlik endişeleri nedeniyle gündemde yerini korudu. Bir casusluk platformu olarak görülen uygulamaya da ABD’nin pek sıcak baktığı söylenemez. Tüm bunlar böyle iken TikTok ise 2021’de Türkiye’den 1.2 Milyar TL kazandı. Türkiye’de 26.5 milyon aktif kullanıcısı olan uygulama için verilere göre Türkiye'de 113 resmi kaldırma talebi alındı ve bu talepler doğrultusunda topluluk kurallarını ihlal ettiği için 16, yasaları ihlal ettiği içinse 250 içerik kaldırıldı.

Bana kalırsa içerik kısıtlamasından ziyade uygulama tamamen yasaklanmalı. Bence artık bu uygulamanın da suyu çıktı.