Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, “Orman yangınlarının çıkış sebeplerine bakıldığında, yıldırım gibi doğal nedenlerin yüzde 5-6 oranında kaldığı, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin 'insan' olduğunu görmekteyiz” dedi

Yurdun dört bir yanında orman yangınları sürüyor. Çıkan orman yangınlarında onlarca hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine bakıldığında, yıldırım gibi doğal nedenlerin yüzde 5-6 oranında kaldığı, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin 'insan' olduğu ortaya çıktı. Bazı noktalarda helikopter, greyder, dozer, itfaiye araçları ve arazözler ile yangın söndürme çalışmaları ise devam ediyor. Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, yaz aylarında artan orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Alıç, orman yangınlarının kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, ormanların korunması gerektiğine vurgu yaptı.
YANGINLARDA BİRİNCİ NEDEN 'İNSAN'
Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınlarının geldiğine dikkat çeken Alıç, “Orman yangınlarının çıkış sebeplerine baktığımızda, yıldırım gibi doğal nedenlerin yüzde 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın 'insan' olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız. Orman yangınlarının çıkmasına yol açan birinci faktör, ilk kıvılcımın yol açtığı tutuşma ısısıdır. 260-400 derece arasında tutuşma meydana gelir. Bu tutuşmayı başlatan yüzde 95-99 oranında insan elidir. Ve bu insanın elini tam anlamıyla bu işten caydırmak maalesef mümkün olamamaktadır. Bu amaçla insanların bilgilendirilip eğitilerek bilinç sahibi olmasına gayret gösterilmektedir” dedi.
YILDA 550 HEKTAR ORMAN YANIYOR
Türkiye'nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığına değinen Alıç, “Geçen seneye oranla orman yangını sayısında artış var. Ancak yanan alanda bir düşüş var. Bu da bizi sevindiriyor. Orman yangınları bu kuşağın kaçınılmaz olgusudur. Her yıl dünyada ortalama 4 milyon hektar, Akdeniz kuşağında ise ortalama 550 bin hektar orman yanıyor. Ülkemiz özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı. Yangınlara ilk müdahale konusunda Orman İşletme Müdürlükleri’nin ekip ve ekipman konusunda yeterli seviyelere ulaştırıldığını söyleyen Alıç, yangınların yöre halkı tarafından gözlenmesi ve bildirimi için ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nın sık kullanımı yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.  
ORMANLAR İNSANLIĞIN OKSİJEN DEPOSU
Ormanların oksijen deposu olduğuna da değinen Alıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Konya orman alanı bakımından 5. büyük orman alanına sahip. Bizim orman alanlarımız bakıma muhtaç. Yeni ağaçlandırma ve türlerin ıslahıyla ormanları koruyor ve geliştiriyoruz. Şu anda orman yangınlarına 15 dakikada müdahele edebiliyoruz. İklim şartları bizim alehimizde ilerliyor. Anız yangını dahil bütün kırsal yangınlara müdahele ediyoruz. Orman, insanlığın hayat enerjisidir. Orman sadece odun deposu değildir. İnsanın genelinin ormana ihtiyacı var. Ormanlarla insanları tanıştırmayı istiyoruz. 1 milyarın üzerinde bir kaynak orman yangınlarına harcanıyor. Milyarlarımız insanların yaptığı tedbirsiz davranışlar yüzünden uçuyor. Ormanların korunması noktasında için eğitim verilmeli” diye konuştu.
KERİM ATICI

Editör: TE Bilişim