Aslında bir tutku motor sporları. Yüksek maliyetlere, kısıtlı imkanlara rağmen vazgeçilemeyen bir direniş. Lastik kokularının, egzoz sesine karıştığı bir heyecan. Bu heyecana direksiyon tutarak yön veren yer ise, Türkiye'nin tek drag pistinin olduğu şehir Konya. Yeşil Beyaz Konya Dergisi, bu adrenalin tutkusunun ayrıntılarını sizler için Konya Drag Sporları Kulübü Başkanı Ali Kolay'dan sizler için dinledi

Heyecan fırtınalarının yaşandığı, adrenalinin en üst seviyeye çıktığı motor sporlarının Türkiye'deki en önemli noktalarından bir tanesi Konya. Ülkemizde drag yarışlarının yapılabileceği tek pist Konya Saraçoğlu Tesisleri. Ancak buna rağmen, motor sporları yeterli ilgiyi ve desteği görmüyor. Gençleri caddelerden uzaklaştırarak pistlere çekemeye çalışan Konya Drag Spor Kulübü Başkanı Ali Kolay, Yeşil Beyaz Konya Dergisi'ne bu sporun ayrıntılarını anlattı. 'Caddelerde değil pistlerde yarışalım' sloganı ile yola çıkan Ali Kolay ve ekibinin en büyük sorunlarından bir tanesi yüksek maliyetler ve yetersiz destek.

ALİ BEY SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Konya Drag Sporları Kulübü Başkanı Ali Kolay. 1965 Konya doğumluyum. 3 çocuk babası evli bir insanım. Geçimimi oto tamir ve bakımlarıyla sağlıyorum. Daha önce Konya'da yarışları düzenleyen Spor Toto, drag pistini Konya'ya kazandırdı. Konya'daki bir kulüp de bizi bu sporun yöneticiliğine davet etti. Zaten Antalya ve Ankara'daki otomobil sporlarına fiilen de katılıyorduk. Biz de daveti kabul edip 3 yıl hizmet ettik. Daha sonra ayrılıp kendi kulübümüzü kurduk. Ben biraz önderlik ettim. 2013'ten beri aktif kendi kulübümüzle organizasyonumuzu yapmaya çalışıyoruz. Ben başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü oto dragı Türkiye'de yapan tek kulüp biziz. Konya'dan başka pist olmadığı için sadece biz yapıyoruz haliyle. Bu pistin sadece Konya'da olması Türkiye'de bu branşın gelişmesini engelliyor.  

GENÇLERİN CADDELER YARIŞMASINI ENGELLEMEK İSTİYORUZ

Ana amacımız insanların caddelerde ve pazar yerlerinde yarış yapmalarını engellemek. Kulüpleşmekte ve resmi yarışları yapmaktaki ana sebep buydu. Bundan önce 3 arkadaşımızı acı bir trafik kazasında kaybettik. Biz bu caddedeki insanları piste taşımak istiyoruz. Özellikle Konya'da cadde yarışlarını bitirdik. Gençlerle çaylı yemekli toplantılar yapıyoruz. Üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Onları piste çekiyoruz. 

KONYA'DA DA İLGİ ARTMAYA BAŞLADI

Bundan 2-3 yıl önce Konya'dan hiç yarışçı yoktu. Şimdi Konya'dan da 4-5 araç oldu. Önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyorum. Bir usta yaptığı aracı sergilemek zorunda. Yarışçı da sokakta değil pistte göstermek isteyecek.

TÜRKİYE'DE TEK PİST KONYA'DA

Dünyanın ilgi duyduğu bir spor. Amerika dragın doğduğu yer. Onlarda teknoloji ve yedek parça imkânı daha fazla. Bizden daha iyiler. Yurt dışı hep Amerika'dan sipariş geliyor. Türkiye'deki tek pist Konya'da. Bu nedenle yarışlar Konya'da oluyor. Resmi olarak yarışacak araçların kayıtlarını alıyoruz. Spor İl Müdürlüğü ile Valilik ile istişare halinde organizasyonları üstleniyoruz. Yılda standart 5 yarışımız oluyor. Altıncı yarış Kasım ayında. Meteorolojiden hava şartlarıyla ilgili bilgiler alıyor, ona göre altıncı yarışı yapıyoruz.

ARAÇ SAHİBİ USTALAR MAHARETLERİNİ GÖSTERİYOR

Konya'da bu sporu yapan 15-20 kişi var. Aracını özel yaptıran yok denecek kadar az. 2 ya da 3 kişi var. Geri kalan yüzde 80'lik kısım tamirci ustaları. Sanayinin kendi esnafı. Kendi arabalarını kendileri yaptırıp piste çıkıyorlar. Ustalık maharetlerini gösteriyorlar. Pistte de sürüş marifetlerini sergiliyorlar. Bu sporda en iyi hangi il diye sorarsanız kesinlikle Ankara. Özellikle motor teknoloji bölümündeki bilgileri çok iyi. Bunun sebebi yurtdışı ilişkileri. Orada bu spor ile ilgilenenler sürekli olarak yurtdışına çıkıyor ve bu konuda bilgi alıyor. Bunu da pratikte uygulamaları onlara kesinlikle başarıyı getiriyor.

ARAÇLARIN SADECE MOTOLARINI DEĞİL TÜM AKSAMINI GELİŞTİRMELİSİNİZ

Her yarışta bu araçların motorları yeniden yapılması gerekiyor. Maddi imkânlar el vermediği için biz bir aracın motorunu en az 3 yarış kullanıyoruz. Performans devam ederse bu rakam artıyor tabii ki. 5-6'ya çıkabiliyor. Yani bazen bir sezon bitebiliyor. Fakat kırılma olasılığı da hayli yüksek. Çünkü aşırı güç uyguluyoruz. Küçük hacimli bir motordan inanılmaz güçler çıkarıyoruz. Kısa süre önce de bir ustamız 1600 cc'lik motordan 500 beygir güç üretti. Bu aracın normal gücü 75 beygirlik bir araçtı. Yapılan modifiye sonucunda 500 beygire ulaştı. Bu muazzam bir şey... Ama yarışı kazanmış sayılmıyorsunuz. Rakibiniz 550 beygir üretebilir. Ya da kontrol edemezseniz hiçbir işe yaramıyor. Bunun için aracın yol tutuşu ve güvenliği çok önemli. Araçların sadece motorlarını yapınca bu iş olmuyor. O hıza çıkabildiğiniz zaman araç onu kaldırabilecek mi bu çok önemli. Fren sistemleri başta olmak üzere hepsini geliştiriyoruz.

 ÇOK BÜYÜK MALİYETLER VAR, DESTEK VERİLMELİ

Orta sınıf bir aracın piste çıkıp yarışı bitirebilmesi için 200 bin liralık bir maliyet var. Sponsor olmadığı için aracın sahibi karşılaşmak zorunda. Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan bu konuda destek alamıyoruz. Konya gibi bir yerde sponsor bulmak da çok zor. Ciddi derecede maddi sıkıntılar çekiyoruz. Dişimizden tırnağımızdan arttırarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki yetkililer ve sanayiciler bu işe biraz ilgi göstersin.

CADDELERDE DEĞİL PİSTLERDE YARIŞALIM

Biz bu organizasyonları yaparken tek hedefimiz vardı. Kulübü kurduğumuzu ilan ederken 'Caddelerde değil pistlerde yarışalım' sloganıyla duyurmuştuk. Caddelerde yarış yapanlar halen var. Ama onları buralara çekmek lazım. Ülkede uyuşturucu kullananları bitirebiliyor muyuz? Hayır. Caddelerde yarış yapanları da bitirmek zor. Ama bunu en aza indirebiliriz. Biz bu konuda başarılı olduğumuza inanıyoruz. 

SPONSPOR BULMAK ÇOK ZOR

Sponspor bulma konusunda sorunlar yaşıyoruz. En iyilerden biri olan Fransız şirketi Motul ile anlaşma sağladık. Maddi destek sağlamadılar ama sporcularımızı desteklemek adına yarışlarda kullanılacak yüksek derece yağları onlara hediye ettiler. Bu da büyük bir katkı. Otel camiasından Selçuk Otel'in desteği var. Yarışçılarımızı ve taraftarlarını çok düşük bir bedelle ağırladılar. Son olarak Alman içecek firması Ge Man son yarışta sponsor oldu. Onlarla 2017'de devam edeceğiz. İnşallah iyi olur. Derdimiz bu sporun kendi dalında daha iyi yerlerde olması. Markalaşmakta fayda var. Torku Konya'mızdan çıkma, şimdi Türkiye'de tanınıyor. Atiker Konyaspor'a sponsor, şimdi alanlarını geliştirdi. Dostlarımıza diyoruz ki; ne olur bizlere de destek verin ama olmuyor. Az uz değil, 800-900 bin liraya yakın bir girdisi var şehre. Herkes nasibini alıyor. Pist bölgesindeki küçük esnafımıza da büyük faydası var. Küçük şeylerden mutlu oluyoruz. Çok büyük arzumuz yok. Özellikle otomobil sektörü bize destek olsun. Ki hem onların reklamını yapalım, hem biz maddi manevi olarak rahatlayayım. Ankara'da toplantılara katılıyoruz, sponsorumuz olmadığını duyunca çok şaşırıyorlar. Vefasız bir sanayimiz var. Parçayı otomobil için üretiyorsunuz ama otomobil sporunu desteklemiyorsunuz. Arkamızda kimse yok. Sırtımız bomboş kaldı. Derdimiz budur.

PİST DIŞINDA DA FAYDALARI VAR

Pistlerde yarışmanın çok büyük faydaları var. Her şeyden önce yarışa katılan her yarışmacı resmi sporcu kimliğine katılıyor. Federasyonumuzdan bizim aracılığımızla sürücü lisansı alıyoruz. Drag lisans belgesi alınıyor. Biz bunların lisans numarasını onaylatıyoruz. Her şeyden önce sporcu kimliğiniz oluyor. Bir kere yurt dışı çıkışta vize problemi yok. Diyelim ki aracına yedek parça alacak. Sporcu kimliğini gösterdiği zaman parçalarda gümrük indirimi alıyorlar. Hem daha güvenli bir şekilde yarışıp hem bu imkanlardan faydalanabilirsiniz.

YARIŞ ANINDAKİ DUYGU ANLATILAMAZ

Yarış anında çok farklı bir duygu ve heyecan yaşıyorsunuz. Anlatılmaz yaşanır bir şeydir yarış önü. İllaki o direksiyona oturmanız gerekir. Aracın ön canımdan gökyüzü görmek hiçbir şeye değişilmez.

MUHAMMED SAYDAM

Muhabir: TE Bilişim