Şehirlerin, dönüşmesi, yenilenmesi, yeniden ayağa kaldırılması için son yıllarda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu amaçla kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. 

Ancak kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken, “kentsel dönüşüm” kavramını ve nasıl olması gerektiğiyle ilgili ciddi sorunlar ortaya çıktı. 

Kentsel dönüşümün “Yıkıp yeniden yapmak” olarak algılandığı Türkiye’de, bu durumun bazı çalışmalarda rantı da beraberinde getirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu durumu fark etmiş olacak ki; bu yılın başında konuyla ilgili çok açıklayıcı mesajlar vermişti. 

Şehirlerin “Kentsel Dönüşüm” adı altında betonlaştırılmaması gerektiği, dikey yapılaşmaya müsaade edilmemesini söylemişti. Ayrıca kentsel dönüşüm yapılırken, şehirlerin ruhunun da korunması gerektiğine dikkat çekmişti. Bu açıklamalar, kentsel dönüşüm kavramının daha iyi anlaşılması için üzerinde bir kez daha düşünülmesini sağladı. 

**

Tüm Türkiye genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılırken, Konya da bu çalışmalardan nasibini aldı. İlçe belediyeleri özellikle de Karatay ve Meram Belediyeleri, sınırları içerisinde daha çok eski mahalleler olması nedeniyle bu konuda önemli çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalar halen devam ediyor. 

Ancak Meram Belediyesi yıllardır üzerinde projelendirmeler yapılan ancak bir türlü girilemeyen Şükran Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışması yapma cesaretini Başkan Fatma Toru ile gösterdi. 

Konya’nın tam merkezinde, hoş olmayan bir görünümde olan bu mahalle, yıllardır Konya’nın kanayan yarasıydı. Bölgeyle ilgili çeşitli projeler yapıldığı söyleniyor, arsa ve bina sahipleri ile anlaşma yoluyla bölgenin yıkılarak yeniden yapılanması gerektiğiyle ilgili çalışmalar yapılmaya çalışılıyordu. Ancak bu çalışmalar somut adıma dönüşememişti.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, başkanlık görevine gelir gelmez bölgeyle ilgili ciddi bir çalışma yapılacağının sinyalini vermişti. Bu çalışmalar çok geç geçmeden başlatıldı ve Şükran Mahallesi’nde “Kentsel Dönüşüm” için düğmeye basılarak yıkımlar başlatılmıştı. 1. Aşama yıkımları tamamlayan Meram Belediyesi, şahsım da dahil olmak üzere gerçekten Konya’nın takdiri kazandı. 

Bölge zor bir bölge. Bugüne kadar cesaret edilemeyen bir bölge. Açıkçası Başkan Fatma Toru, riskli bir projeye de böylelikle girmiş oldu. Bu cesaretinden dolayı da kutlamak gerek. 

**

Bölgenin şehre değer katması için zor, meşakkatli, sabır isteyen bu projeye sıkı sıkı sarılan Başkan Fatma Toru’nun, bölgede yapılacak çalışmaya neden bu kadar önem verdiğini artık daha iyi anladık. “Geçmişi İhya ile Geleceği İnşa” sloganıyla bölgedeki çalışmaları anlatan “Miras” isimli program, Şükran Mahallesi’ndeki “Kentsel Dönüşüm” çalışmasının ne denli önemli olduğunu ve Başkan Fatma Toru’nun Kentsel Dönüşüm kavramını çok iyi anlayıp, uygulamaya koyduğunu göstermiş oldu. 

Konya’nın 1000 yıllık tarihinin anlatıldığı, 600 metrekare sahnede, 500 metrekare dev ekranda, 3D video mapping şovları, koreografik dans gösterileri, drama ve sahne sanatlarının yer aldığı program gerçekten çok profesyonelce hazırlanmış ve büyük beğeni topladı. 

“Çok para harcanmış, gerek var mıydı?” tartışmaları şimdiden başlayacaktır. Programdan önce bu yorumlara belki katılınabilirdi ancak programdan sonra projenin ne kadar önemli olduğunu, bölgeyle ilgili için dolu bir geleceğin inşa edildiğini görünce bu tartışmaların yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bu görsel çalışmanın, tüm belediyeler tarafından dikkatle izlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü yapılan çalışma, Meram Belediyesi’nin ve Başkan Fatma Toru’nun, “Kentsel Dönüşümü”n çok iyi kavrandığını ortaya koyuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği “Kentsel dönüşüm çalışmaları şehirlerin ruhuna uygun olmalı” görüşü, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru tarafından çok güzel uygulanmış. Bölgeyi yıkmak, mülk sahipleri ile anlaşmak zordu. Bu başarıldı. Ancak bölgenin iyi bir şekilde doldurulması daha bir meşakkat ve önem isteyen bir işti. 

Ancak Fatma Toru, bunu da çok güzel başarmış. Bölgeye yapılacak proje, şehrin ruhunu ortaya koyarak, şehre önemli bir değer katacak kanaatindeyim. Tam da yapılması gereken bir iş çok güzel başarılmış. Bölgede yapılacak çalışma, Tarihi Bedesten Çarşısı ile güzel bir bütünlük oluşturur. Başkan Fatma Toru’yu ve ekibini kutluyorum. 

**

Gelelim bu projeye sahip çıkmaya. Hiç lamı cimi yok! Meram Belediyesi’nin yapmış olduğu bu proje, Konya’nın yıllardır bölgeyle ilgili hayalini kurduğu, bölgenin hak ettiği bir projedir. Projeyi yürüten, öncülüğü yapan Sayın Başkan Fatma Toru olabilir. Ancak projeye sahip çıkan tüm Konya olmalı. Bu anlamda, Başkan Toru’ya destek verilmeli. Ve hatta şehri betonlaştırma çabasının dışında, şehre ruh kazandıran, geçmişten aldığı bu ruhu ayağa kaldıran bu proje örnek alınmalı. Konya’nın bu tür projelere ihtiyacı var. Ruhsuz, tarihi ve kültürel mirastan yoksun, boş betonlardan oluşan bir Konya istemiyoruz! Bu Konya hepimizin, bu tarih hepimizin, bu kültürel birikim hepimizin, bu “Miras” hepimizin... Sahip çıkın! Sevgi, saygı ve dua ile...