Bitkisel yağ sanayicilerini tek çatı altında buluşturan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Bosna Hersek’ten ithal edilen bitkisel yağa getirilen kotayı memnuniyetle karşıladı. BYSD Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Bu ülkeden yapılan ithalata getirilen kota, sektör için umut verici bir adım. Dileğimiz bu düzenlemenin bir başlangıç olması ve Türkiye’deki bitkisel yağ sektörünün gelişimi için gerekli bu düzenlemenin kotalar daha da düşürülerek sürmesi” dedi.

FİYAT DENGESİZLİĞİNE NEDEN OLUYORDU?

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan “Bosna Hersek Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararı” ile söz konusu ülkeden ithal edilecek bazı bitkisel kökenli yağlar, gümrük vergisi muafiyeti bakımından 75 bin tonluk kotayla sınırlandırılmıştı. Söz konusu kısıtlama kararının uzun süredir sektörün arzu ettiği bir uygulama olduğunu ifade eden BYSD Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, şunları söyledi: “Uygulamaya giren karar, sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılandı. Bosna Hersek’ten sıfır gümrüklü ham ve rafine ayçiçeği yağı piyasada fiyat dengesizliği oluşturuyor ve haksız rekabete sebep oluyordu. Yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bu sınırlandırıldı. Bu desteği için hükümetimize teşekkür ediyoruz.”

KOTANIN DAHA DA DÜŞÜRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ

Sektör olarak bu uygulamanın bundan sonra revize edilmesini ve kota rakamının daha da aşağıya çekilmesini beklediklerini belirten Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti: “Bu durumda bile, 75 bin ton ham ayçiçeği yağı elde edecek 180 bin ila 200 bin ton ayçiçeği tohumu işleyen tesisimizin olumsuz etkilenmeye devam edeceğini söylemek mümkün. Sektörümüzde ham yağ ihtiyacının ülkemizde kırılarak karşılanması hem katma değer açısından, hem de yan sanayilere yapacağı katkı açısından büyük önem arz ediyor.  Bu nedenle biz diyoruz ki, Bosna Hersek’e getirilen kota iyi bir başlangıç ancak önümüzdeki dönemde yeterli olmayacaktır. Bu nedenle uygulamanın yakın takibe alınmasını ve süreç içinde kota rakamlarının daha da aşağıya çekilmesini bekliyoruz. Sektör, kota miktarlarının kontenjan dağılımını da merakla beklemektedir. Bu kontenjanlar dağıtılırken, sektörümüzün kapasite kullanım oranlarının dikkate alınması önemli olacaktır. Ekonomi Bakanlığımızın, yerli bitkisel yağ sektörünün gelişimini önemsediğini gösteren bu ilk adımı, bizim için motive edici bir düzenleme olmuştur.  Sektör için moral kaynağı olan bu düzenleme için, tüm yetkililere bir kez daha teşekkür ederiz.”

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim