Daha önce Bakanlar Kurulu Kararıyla tapu işlemlerinde bin 20 olarak alınan harcın, 31 Ekim 2018'e kadar binde 15 olarak tahsil edilmesi öngörülmüştü. Konut ve iş yerlerinde yüzde 18 olan KDV oranının da 31 Ekim 2018'e kadar teslim edileceklerde yüzde 8 olarak uygulanması kararı alınmıştı.  Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifenin 'I-Tapu İşlemleri' Başlıklı Bölümünün 20/a Fıkrası, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28. ve 29. Maddeleri ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12. Maddesi Gereğince Karar Verilmesi Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı ile bu süreler 2 ay uzatılarak 31 Aralık 2018 olarak belirlendi.  Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, yıl sonuna kadar mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilirken, beyaz eşyada ÖTV oranları sıfıra düşürüldü. Öte yandan, 31 Aralık 2018'e kadar, 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV oranlarında 15'er puan indirime gidildi, ticari araçlarda yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 1'e çekildi. Otomotiv, konut ve mobilya sektörlerini ilgilendiren KDV  ve ÖTV indirimi yürürlüye girdi. İndirimim yürürlüğe girmesi ile piyasalar hareketlendi. Sektör temsilcileri indirimler ile birlikte işlerin hareketlendiğini ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığını ifade ettiler. 

İNDİRİMİ DESTEKLİYOR, MALZEMELERDE KDV İNDİRİMİ İSTİYORUZ 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın konut satışlarında KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e, tapu harçlarının da yüzde 4'ten yüzde 3'e indirilmesi uygulamasının yıl sonuna kadar süreceğini açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal yaptığı açıklamada, “Gayrimenkulde KDV oranının yüzde 8, tapu harçlarının da yüzde 3 olarak devam etmesi, hem sektördeki satışların hızlanması hem de iç piyasaya hareket getirmesi adına adeta bir nefes niteliğindedir. Dolayısıyla hem tapu harcındaki indirimin devamı hem de KDV oranının yüzde 8'de tutulması, sadece gayrimenkul sektörü için değil, genel ekonomiye getireceği sürdürülebilir katma değer anlamında da oldukça önem taşıyor. Bizler yapılan kampanyayı destekliyoruz. Hükümetimizde malzemelerde de KDV indirimi bekliyoruz.  Bunun yanında KDV indirimi ve tapu harçlarının da yüzde  1 Olması gerekiyor. Hükümetimizin bu talebini sektör temsilcileri olarak iletiyoruz. Yapılan indirim sektörümüz için yeterli değil” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ İNDİRİMLERİ KAÇIRMASIN 

Mobilya ve beyaz eşya’da yapılan indirimler de her iki sektörün hareketlenmesine katkı sağladı. İşletmeciler düğün alışverişi yapacak çiftlere ve mobilyasını ve beyaz eşyasını yenileyecek vatandaşların indirimi kaçırmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Beko  Yetkili Satıcısı Akın Ticaret Satış Müdürü Abdülkadir Ekren , Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan bazı ürünlere ilişkin KDV ve ÖTV indirimleri Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğine dikkat çekerek, “  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan bazı ürünlere ilişkin KDV ve ÖTV indirimleri Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kampanya özellikle sektörümüzün nefes almasına katkı sağladı.  Duran işlerimizin bu indirimler ile hareketlenmeye başladı. Sektör temsilcileri olarak yapılan indirimlerden memnunuz. Yapılan indirime öncellikle evlenecek çiftler ve eşyalarını yenilemek isteyen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bu indirimlerin işlerimize etkisi yansımaya başladı. Kampanyanın etkisi ilerleyen günlerde daha da fazla görme imkanımız olacak. Bizlerin vatandaşlara talebimiz evini yenileyecek yada önümüzdeki yıllarda düğün yapacak çiftlerin bu kampanyalardan fırsatı kaçırmasınlar” ifadelerini kullandı. Kamay Ev Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet Ali Kamay KDV indirimi geçtiğimiz yıl uygulandığına ve satışlara  çok ciddi bir etki sağladığına dikkat çekerek, “KDV indirimi geçtiğimiz yıl uygulanmıştı ve satışlarımıza çok ciddi bir etki sağlamıştı.  ÖTV ve  KDV indirimi sektörümüze doping etkisi oluşturdu. Sektör olarak yapılan indirimlerden oldukça mutluyuz.  İndirimler sektörümüze ciddi hareketlilik sağladı. Kampanyanın etkisi 5 günden beri hissediliyor. Tüketiciler ve bizler bu sürenin yılsonuna kadar değil daha da uzatılmasını istiyoruz. Devletimizin daha önce Enflasyonla Topyeküm Mücadele Kapsamında fiyatlarda daha önce yüzde 10 indirimler gerçekleştirmiştik. Bunun üzerine yüzde 10 KDV indirimi gelince yüzde 20 indirim meydana geldi.  Yüzde 5’ini biz fedakarlık ederek 5 bin TL’lik ürün 3bin 500 TL - 3 bin 600 TL ‘ye düşüyor. 2019 yılında düğün yapacak çiftlere mobilya almalarını şimdiden tavsiye ediyoruz. İndirimli fiyatları kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Binek otomobillerde ÖTV’de 15 puanlık indirim ve hafif ticaride KDV’nin yüzde 18’den 1’e düşürülmesinin iç talebe büyük etki yaratacağına dikkat çeken otomobil bayileri yetkilileri, “ Hükümetimizin gerçekleştirdiği indirimler ile birlikte pazarın canlanmasına ve artacak satışlarla birlikte devlete vergi gelirini de katkı sağlayacak. Ekonominin yeniden canlanmasına katkıda bulunacak bu indirim stokların erimesine ve sektörün canlanmasına katkı sağlayacak. Aracını yenilemek isteyen ya da yeni araç alacak vatandaşlarımız fırsatları kaçırmasınlar” ifadelerini kullandılar. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim