“Dünden Bugüne Maarif Davamız” konulu konferansta konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Halil İbrahim Çelik, Osmanlı’nın Enderunlardaki eğitimle imparatorluk haline geldiğini belirterek, eğitimde bugün yaşanan sıkıntıların bu sistemin reforme edilerek günümüze aktarılmamasından kaynaklandığını belirtti. Eğitimin, günümüzde “dava” haline geldiğini vurgulayan Çelik, tarihte eğitimin nirengi noktalarının 1453, 3. Selim’in Avrupa’ya Türk öğrencileri göndermesi, 1923 ve 1946 yılları olduğunu söyledi. Selçuklu’da eğitimin temelinin nizamiye medreseleri olduğunu, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı’da ise Medreselerin değişerek eğitime devam ettiğini ifade eden Çelik, “Osmanlı eğer 600 yıllık bir imparatorluk olduysa, bu Enderunlar sayesinde olmuştur.Enderunlarda bütün öğrencilere aynı ders verilmez. Osmanlı mekteplerindeki her çocuk ilgi alanına ve yeteneğine göre değerlendirilir, ona göre eğitim verilirdi. Enderun, devlet ve toplumu yönetecek nitelikli insanların seçilip eğitilmesi üzerine kurulmuş.Bizim eğitimimizdeki temel sorun buradan kaynaklanıyor” dedi. 

Osmanlı’nın son dönemlerinde medreselerde eğitim devam ederken mekteplerin de açılmaya başladığına değinen Çelik, batılı görüşlerle Anadolu’nun bütün şehirlerinde açılan bu okulların Fransa’dan gelen hocalar ve kitaplarla Batılılaşmış bir eğitim verdiğini, ancak öğrencilerin Fransızca bilmemesi sebebiyle bu eğitimde başarılı olunmadığını ifade etti. 

“Sorunumuzu nedir, nasıl çözeriz sorusuna cevap bulmak yerine, Almanya, İngiltere gibi ülkeler ne yapmış, ona bakıyoruz. Maarif davamızdaki sorunun bir sebebi de bu; büyük bir millet olarak başkalarının ne yaptığına değil, kendi ne yaptığımıza bakmamız lazım” diyen Çelik, eğitimin bugün aksamasının diğer sebeplerini şöyle sıraladı:

“2. Abdülhamid döneminde nerede ne ürün üretiliyorsa o bölgeye bununla ilgili okullar açılmış. Yani yerelleşme ve ihtiyaca göre okullar açılıyor. Abdülhamid’in eğitimdeki reformlarının temelinde orta ve alt gelir grubu köylü çocukların yüksek tahsil yapabilmesi var. Bugün Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan’ın yüksek eğitim görmesinin kaynağı budur. Eğitimde hep reform yapıyoruz ama başaramadık. Eğer reformlar batı taklitçiliğinden, aile eğitimiyle, öğretmen yetiştirme sorunu çözülerek, bireye göre eğitim ve seçkinci eğitim yapılarak yapılırsa, eğitimdeki sorunlarımızı aşarız. Bunun için bize özel milli ve yerli bir eğitim sistemi geliştirmemiz gerekiyor.”

Program sonunda Birlik Vakfı Başkan Vekili Abdullah Atıcıgil, Öğretim Üyesi Halil İbrahim Çelik’e günün anısına tablo ve katılım belgesi hediye etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim