Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa Polis Akademisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Yılmaz konuk oldu. MÜSİAD Konya Şubesi brifing salonunda gerçekleştirilen konferansta “Ortadoğu’daki Gelişmelerin Türkiye’nin Ekonomi Güvenliğine Etkisi” konusu değerlendirildi.

Çok sayıda MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyesinin katıldığı konferansta, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Yılmaz, Ortadoğu’daki gelişmelerin Türkiye’nin ekonomi güvenliğine etkisini anlattı. Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti, tarihin en yoğun saldırısı altındadır. Bu saldırı terör gruplarının üzerinden silahlı, FETÖ gibi terör unsurları tarafından ihanet şeklinde, dışarıda Avrupa Birliği üzerinden ekonomik baskılarla, Amerika tarafından terör örgütlerine silah yardımı şeklinde, içeride bazı grupların siyasi istikrarı bozmaya yönelik saldırılar şeklinde düzenlenmektedir. Bu saldırıları önceki saldırılardan farklı değerlendirmemiz gerekiyor. Bu saldırılara karşı her zamankinden daha fazla uyanık ve bir beraber olunmalıdır. Bu saldırıların bir kısmı bize Ortadoğu üzerinden gelmektedir. Ortadoğu’da şu anda gözlemlenen mezhep ve etnik köken çatışmalarıdır. Ama Ortadoğu’da faaliyet gösteren hiçbir grubun faaliyeti, kendi amaçlarını yansıtmamaktadır. Bu oyunu gören ve bozacak olan tek ülkede Türkiye’dir. Bunu da gördükleri için Türkiye yoğun bir saldırı altındadır.  

Türkiye’nin gönül coğrafyasını batılı devletler, bazen petrol üzerinden, bazen de ticaret yolları üzerinden kontrol etmek istedi. Batı en sonunda anladı ki buraları kontrol etmek çok pahalıya mal oluyor. Bunu da önlemek için sözde halife ve dini liderlerle kontrol etmeye çalıştı. Ama bunda da başarısız oldu. Recep Tayyip Erdoğan adında bir lider çıktı ve batının bütün planlarını altüst etti. Türkiye’ye saldırıların artmasındaki en önemli neden Erdoğan’ın şahsında, Milli iradeyi indirmekti. Erdoğan dünyanın en çok tehdit alan lideridir. Almanya parlamentosunun önünde Putin ile beraber fotoğrafını astılar ve dediler ki öldüren bu arabayı alsın. Bu Almanya parlamentosunun önünde yaşandı. Hedeflerinde Erdoğan’ın şahsında Milli irademize kast vardır. 

Türkiye gelişmekte olan bir ülkedir. Türkiye üzerinde oynanan oyunları görüp ona göre hareket etmek zorundayız. Karşılaştığımız sorunları zamanla çözüp bu süreci atlatacağımıza inanıyorum. Türkiye, Fırat Kalkanı operasyonunu başlatmasaydı, şu anda doğunun nasıl kurtarılacağını konuşuyor olacaktık. Türkiye’nin başlattığı operasyon ve üstlendiği rolü batı dünyası asla kabul etmedi. Türkiye Suriye’deki Müslümanları ile ülkemizdeki Müslümanları birleştiriyor.  Bakü’den Kars’a ilk tren seferi Salı günü başlayacak. İlk seferi de Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirecek. Ekonomimiz güçlü olmasaydı bunları gerçekleştirmek imkânsız olacaktı.

Barzani’nin sözde referandum hikâyesini konuşmak zorundayız. Türkiye, 21. yüzyılın en önemli diplomatik hareketini burada yaptı. Öyle bir kurgu düzenledi ki Bağdat, Tahran ve Ankara üzerinden yürütülen diplomatik adımlar, Barzani’yi geri adım attırdı. Ve bugüne kadar kazandığı bütün kazanımları da kaybetti. Buradan şunu iyi anlamalıyız, Türkiye’nin istemediği bir şeyi bu coğrafyada yaparsan bırak bir şey kazanmayı elindeki her şeyi de kaybedersin. Türkiye bu adımı atarken de o kadar saldırının altında yaptı. Türkiye bunu başardı. Türkiye bölgede birleştirici rolüne oynamaya devam edecek. Türkiye, bu role devam ettiği sürece saldırıların da ardı arkası kesilmeyecek. Onun için hep beraber bütün siyasi ideolojilerden sıyrılarak bir ve beraber olmalıyız. 

Dolardaki yükselişe de değinecek olursak, dolardaki iniş çıkışlar şekerimizin düşmesi ve tansiyonumuzun yükselmesi gibi bizi rahatsız edebilir ama ekonomik krize neden olmaz. 

Türkiye’nin dış borcunun ödeyememesi gibi bir durum söz konusu değildir. Önümüzdeki süreci rahatlatacak çalışmalar yürütülüyor. Karşılaştığımız sorunları atlatacağımız ve ekonomi güvenliğimizi sağlanacak adımlar atılıyor. Önümüzdeki günlerde piyasamız rahatlayacak. Batı’nın en büyük operasyonu şudur; bir ülkeye ve millete umutsuzluk aşılamak. Bizimde önümüzde umutsuz olacağımız hiçbir durum yok. Şu aşamadan sonra önümüze çıkacak bütün fırsatları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi. 

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim