Ramazan ayının son yıllarda yaz aylarına gelmesi, oruç tutmayı daha da zorlaştırıyor. Hem gündüzler uzun olduğu için oruç süresi uzun hem de havaların sıcak olması oldukça etkiliyor. Ancak bu yıl sıcak konusunda Ramazan’a biraz daha şanslı başladık. Çünkü Ramazan’ın başladığı günlerden itibaren serin ve yağışlı hava Konya’da etkili oluyor. Bu da oruç tutmayı biraz daha kolay hale getiriyor. Ancak buna rağmen, günlerin uzun olması, oruçtan dolayı insan bedeninde yaşanan enerji düşüklüğü, mesailerde de değişiklik yaşanmasına neden oluyor. Sanayilerde bir çok işyeri Ramazan’dan dolayı mesai saatlerini esnetti. Yoğun işleri olan iş yerleri ise, gündüz hafif işleri yaparken, ağır işleri ise geceye bırakıyor. Böylece oruçtan dolayı yaşanabilecek sağlık sorunları ya da iş kazalarının önüne geçilebiliyor. 

İFTAR SONRASINDA ÇALIŞIYORLAR

Mesai saatlerinde değişikliğe giden Eski Sanayi esnaflarından, özellikle insan gücünün kullanıldığı araç bakım ve tamiri işi yapan esnaf, gündüzleri oruçtan dolayı fazla çalışamıyor. Geçtiğimiz yıl havaların Ramazan’da daha sıcak geçtiğini ancak bu yıl Ramazan’ın serin başladığını, serin ve yağışlı havanın da devam ettiğini belirten esnaflar, bundan dolayı orucun geçen seneye göre daha kolay tutulduğunu ifade ettiler. Ancak buna rağmen, günlerin uzun olmasından ve açlık-susuzluğun insan direncini düşürdüğüne dikkat çeken esnaflar, bu nedenle Ramazan’da yine mesai değişikliğine gittiklerini ifade ettiler. Konuyla ilgili bilgiler veren kaporta ustası Ümit Soydemir, gündüzleri çok fazla çalışamadıklarını ancak işlerin teslim edilebilmesi için iftardan sonra da çalıştıklarını söyledi. Soydemir, “Gündüzleri hafif işler yapıyoruz. Daha çok malzeme eksikliklerini gideriyoruz. Oruç olduğumuz için ağır işler zor oluyor bu dönemde. O yüzden gündüz hafif işleri yapıyoruz. Gece iftardan sonra da çekiş sallamaya başlıyoruz. İşler aksamasın diye sahura kadar çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘ORUÇTAN DOLAYI DİKKAT DAĞILIYOR’

Soydemir, oruçtan dolayı gündüz çalışamadıklarını söyledi. Oruçtan dolayı dikkatsizliğin arttığına dikkat çeken Soydemir, “Ramazan’da insanlar aç ve susuz olduğu için ister istemez denge bozuluyor. Vücut direnci düşüyor. Dikkat toplamak zor oluyor. Bu nedenle kendimizi işe vermemiz de hayli zor oluyor. Bu da tabi hem sağlığı etkiliyor hem de yapılan işi etkiliyor. Bizim yaptığımız işler de dikkat gerektirir. Hem iş kalitesi açısından hem de işçi güvenliği açısından dikkatli olmamız lazım. Bu yüzden Ramazan’da gündüz çok çalışmıyoruz. Daha çok iftardan sonra başlayıp, kendimizde olarak sahura kadar çalışıyoruz. Böylesi daha iyi oluyor.”

GÜNDÜZ SOHBETLERİ DE GECE YAPILIYOR

Ramazan’dan dolayı iftardan sonra da iş yerlerini açan esnaflar, gündüz sohbetlerini de gece yapıyorlar. Sanayilerin olmazsa olmazı çay sohbetleri, Ramazan’dan dolayı iftar sonrasına kalıyor. Gündüz çay içemeyen esnaflar, iftardan sonra çay, sohbet ve çalışmanın keyfini çıkarıyorlar. 

Konuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Soydemir, “Sanayide çay ve muhabbet olmazsa olmazdır. Ramazan’da gündüz bir şey yiyemiyoruz, içemiyoruz. Bu nedenle insanlar gündüz çok çalışamadığı gibi çok muhabbet de edemiyor. O yüzden sanayide esnaflarımızın çoğu iftardan sonra dükkanlarını açıyor. Ya da bazı esnaflarımız iftarı burada yapıyor, iftar sonrası çalışmaya devam ediyor. Sanayide Ramazan akşamları bu yüzden hareketli geçer. Hem çalışma olur hem de akşamları ziyaretler, çay sohbetleri gerçekleşir” şeklinde konuştu.  

Abdullah Akif SOLAK

Editör: TE Bilişim