Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ahmet Hamdi Aktaş,  Konya İl Laboratuar Müdürü Kürşat Işık ve Meram Ziraat Odası Genel Sekreteri Yaşar Osman Kendirci ile birlikte Selçuk Otel’de düzenledikleri basın toplantısında tarımda yaşanan sıkıntılara değinen Baş, sorunların çözümü için ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Tarımsal amaçlı kullanılan kimyasal ilaçların kalıntılarının temizlenmesi anlamına gelen ‘Tarımsal üretimde Pestisit kullanımının kontrol altına alınması’ konulu proje hazırladıklarını ifade eden Anadolu Teknik Elemanları Derneği Başkanı Sabri Baş, projenin kabul edildiğini söyledi.
Projenin, yaklaşık 50 bin Avro bütçeye sahip olduğunu ifade eden Baş, “Bu meblağın tamamı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında kabul edilen proje ile ilgili Aralık–2010 itibariyle Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ile sözleşme imzalandı” dedi.
Proje kapsamında eğitimlere büyük önem verdiklerini de dile getiren Proje Koordinatörü Reşat Kır, “27 teknik eleman ile 5 çiftçiden oluşan toplam 32 kişilik katılımcı gurubuna, tarımsal üretimde kimyasal ilaç kullanımında daha duyarlı davranılması ve gıdalardaki ilaç kalıntısı problemlerinin önlenmesine yönelik olarak eğitim verilecek. Belçika ve Almanya’dan birer ortak söz konusu eğitimlerde katılımcılara ev sahipliği yapacak.  Projenin amacı tarımsal üretimde kimyasal ilaç kullanımında kontrolün sağlanması, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda biyolojik mücadele yöntemlerine öncelik verilmesi ve gıdalardaki ilaç kalıntısı probleminin bertaraf edilmesidir. Bu sayede hem çevreye duyarlı, sürdürülebilir tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunmak mümkün olacak, hem de insanların daha sağlıklı gıdalar tüketmesi sağlanmış olacak” diye konuştu.
Eğitimin bu alanda büyük önem taşıdığına da dikkat çeker Kır, “Anadolu Teknik Elemanlar Derneği ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne mensup 15 teknik eleman ile Meram Ziraat Odasına mensup 5 çiftçiden oluşan toplam 20 kişilik katılımcı gurubuyla yurt dışındaki eğitimlere de katılacağız. 8–21 Mayıs 2011 tarihleri arasında Belçika’da, 12–25 Haziran 2011 tarihleri arasında Almanya'da eğitim ve inceleme ziyaretinde bulunacağız. Katılımcılar, bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadele konusunda daha çevreci ve daha sağlıklı uygulamalar olan biyolojik mücadele yöntemlerinin öğrenilmesine yönelik eğitim programlarına iştirak edecekler, uygulamaları yerinde görme imkanı bulacaklar. Bunun yanı sıra tarımda hatalı ve bilinçsiz ilaç kullanımının en doğal sonucu olan ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden kalıntı probleminin laboratuar analizleriyle tespiti noktasında katılımcıların bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik olarak çalışmalarda bulunulacağız” diyerek projeye destek veren tüm kuruluşlara teşekkür etti.
İbrahim Şahin
Editör: TE Bilişim