Eylül ayındaki banka kredisi ile yapılan ipotekli konut satışlarındaki durumun ise daha kötüye gittiğine dikkat çeken Tat, “TÜİK verilerine göre Eylül ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde72 oranında düştü. 2017 Eylül ayında 40 bin 534 konut ipotekli olarak satılırken bu yıl satış rakamı 11 bin 330 olarak gerçekleşti” dedi. 

Konut satışlarındaki düşüşün sadece Eylül ayı ile sınırlı olamadığını belirten Tat, 2018 yılının ilk 9 ayındaki toplam konut satışının geçen yıla göre yüzde 2.7 azaldığını söyledi. İpotekli konut satışlarının 9 ayda yüzde 29.4 azalış gösterdiğini kaydeden Tat, “2018 yılında sadece Haziran ayında ipotekli satışlar artış gösterirken diğer aylarda düşüş oldu. İpotekli satışlara aylara göre Ocak yüzde 20, Şubat yüzde 28 Mart yüzde 35,  Nisan yüzde 36,  Mayıs yüzde 12, Temmuz yüzde 21, Ağustos yüzde 67, Eylül yüzde 72 düşüş görülürken sadece Haziran ayında yüzde 35’lik artış görüldü.” diye konuştu. 

İpotekli satışlardaki düşüşün giderek artmasının temel nedeninin, konut kredi faizlerindeki artışlar olduğuna dikkat çeken Tat, 2017 Eylül ayında bankaların konut kredisi faizi ortalamasının yüzde 12.87 düzeyindeyken, bu yıl konut kredisi faizinin yüzde 25.19 düzeyinde olduğunu belirti.  Cüneyt Tat, bu faiz düzeyi ile önümüzdeki aylarda ipotekli konut satışlarının daha da düşmesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

Eylül ayında yabacılara satılan konut satışlarının yüzde 151 artarak 5 bin 615’e ulaştığın belirten Tat, bu artışta yüksek döviz kuru ve yabancıların Türk vatandaşlığı için konulan 1 milyon dolar sınırının 250 bin dolara indirilmesinin etkili olduğu vurguladı. Yabancılara konut satışları ve yurtdışındaki gurbetçilerin konut alımlarının, satışlardaki artan düşüşleri bir nebze frenlediğini belirten Cüneyt Tat, konut kredi faizlerinin yüksek seyretmesi yanında inşaat malzeme fiyatlarındaki artışların konut fiyatlarını artırdığından, önümüzdeki dönemde tablonun daha da kötüye gideceği dile getirdi. TÜİK açıkladığı inşaat maliyet endeksinin arttığı kaydeden Tat, “Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6.10, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,36 artış gösterdi. Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 41.09, işçilik endeksi yüzde 16.87 arttığı açıklandı ama piyasada reel artışların bu rakamların üzerinde seyrediyor.” dedi.

Cüneyt Tat, Konya’da Eylül ayındakitoplam konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 0.7,  Ağustos ayına göre yüzde 19.9 artış göstermesine rağmen, banka kredisi ile yapılan ipotekli konut satışları yüzde 78.8 oranında azaldığını söyledi. Konya, Eylül ayında satılan 4 bin 58 konut ile Türkiye genelindeki toplam konut satışlarından yüzde 3.2 pay alarak 6’ncı sırada yer aldı.  Eylül ayında Konya’da satılan konutların yüzde 4.7’si ipotekli olarak satıldı ve ipotekli satış oranının en fazla olduğu iller sıralamasına göre 70’inci sırada yer aldı. .

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim